Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2011-2015 είναι προϋπόθεση για να δοθεί η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστήριξε την Παρασκευή ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των μέτρων του Πλαισίου. Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί είναι απαραίτητο το πρόσθετο πακέτο μέτρων, ενώ υποστήριξε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία.

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι το Μεσοπρόθεσμο είναι «αυτονόητο», καθώς η Ελλάδα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 24 δισ. ευρώ και θα μπορεί να πληρώνει μισθούς και συντάξεις μόνο εάν μειώσει τα ελλείμματα και το χρέος. Οι αγορές δύσκολα θα ανοίξουν για την Ελλάδα το 2012 είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και προσέθεσε ότι η αξιολόγηση της τρόικας είναι θετική, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι αδύνατη, είπε ότι γίνονται συζητήσεις σε όλη την Ευρώπη για τη βοήθεια προς την Ελλάδα και σημείωσε ότι προϋπόθεση για να δοθεί η νέα βοήθεια είναι να υπάρχει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. «Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη. Άρα και όλοι οι πολίτες της», είπε ο υπουργός, ενώ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το αφορολόγητο όριο (το οποίο είπε ότι θα μειωθεί, αλλά το υπουργείο δεν ακόμα καταλήξει για ποιους και πόσο), την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές

Εξηγώντας γιατί τελικά χρειάζονται κι άλλα πρόσθετα μέτρα, ανέφερε ότι αν και το 2010 «καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμα από τα 36 στα 24 δισ. ευρώ […] πέσαμε έξω στις προβλέψεις και στους στόχους γιατί είχαμε χειρότερη αφετηρία απ’ αυτή που υπολογίσαμε», εννοώντας ότι τα στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης για το έλλειμμα δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. «Εάν δεν υπήρχε ο προϋπολογισμός του 2009, ο οποίος προέβλεπε έλλειμμα 2%, και τελικά αποδείχθηκε 15,4%, δεν θα ήταν αναγκαίες οι παρεμβάσεις», επισήμανε.

Ads

Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ο υπουργός ανέφερε:

Αυξάνονται τα υφιστάμενα τεκμήρια διαβίωσης και καθιερώνονται νέα ειδικά τεκμήρια για τους επιτηδευματίες, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στον χώρο αυτόν.

– Επιβάλλεται ειδικό τέλος στα ακίνητα (ο υπουργός μίλησε σχηματικά για ύψος 0,1%- 0,2% στην προσωπική αντικειμενική αξία), το οποίο θα πληρώνεται μέσω των λογαριασμών των ΔΕΚΟ. Το ύψος του ειδικού τέλους θα εξαρτηθεί από το ύψος της μείωσης του αφορολόγητου στον φόρο ακίνητης περιουσίας.

Αναστέλλεται για το τρέχον έτος η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και επεκτείνεται η απαλλαγή για το «πόθεν έσχες» πέραν της πρώτης κατοικίας για τα επόμενα 2- 3 χρόνια. Δεν αλλάζει το αφορολόγητο για την α΄ κατοικία.

– Θα υπάρξει φορολόγηση στα αναψυκτικά, το ύψος της οποίας θα συναρτηθεί με τη μετάταξη από 1ης Σεπτεμβρίου του τομέα της εστίασης από τον συντελεστή 13% ΦΠΑ στον συντελεστή 23%.

Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία. Το μέτρο, σε συνδυασμό με το «πόθεν έσχες», θα ισχύσει και για δημοσίους υπαλλήλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

– Επιβάλλεται τέλος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα αφορά κάποιες συναλλαγές τραπεζικού χαρακτήρα. Ερωτηθείς εάν θα αφορά και τις πιστωτικές κάρτες, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέπεμψε στον επικείμενο εφαρμοστικό νόμο, λέγοντας ότι διεξάγονται συζητήσεις με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και ότι δεν επιθυμεί να θιγεί το τραπεζικό σύστημα

– Για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ο υπουργός είπε ότι εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι ή ακόμη και η αναστολή του μέτρου για να μην υπάρξουν απώλειες στα χαμηλά εισοδήματα. Εάν επιβληθεί τελικά το μέτρο, θα υπάρξει πρόβλεψη για εισοδηματική ενίσχυση των κοινωνικά αδύναμων. Θεωρείται δεδομένη η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.

– Επιβάλλεται εισφορά 3% υπέρ ανεργίας στους δημοσίους υπαλλήλους (αυτοί δεν κινδυνεύουν με απόλυση, είπε ο υπουργός), επιβάλλεται για πρώτη φορά και στους ελεύθερους επαγγελματίες και θα υπάρξει μικρή αύξηση για τον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία, θα επιμερίζεται μεταξύ υπαλλήλου και επιχείρησης.

– Δεν αυξάνεται η προκαταβολή του φόρου στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

– Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στις πισίνες, στα μεγάλα σκάφη αναψυχής και στα μεγάλα ακίνητα.

– Επέρχεται αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας της τάξης του 10%.

– Θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος για τα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό και δεν επιστρέψουν με το υπό κατάρτιση νέο σχέδιο για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

– Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για την απλοποίηση του ισχύοντος, που, παράλληλα, θα προβλέπει χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ και μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα κληθούν να συνεισφέρουν στην κατάρτισή του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω ομάδων εργασίας.

Διαβάστε σχετικά: