Με την αυριανή κατάθεση του προϋπολογισμού την Πέμπτη ξεκινά η μάχη για την μείωση του αναθεωρημένου ελλείμματος από τα 22 δις στα 17 δις ευρώ το 2011. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι όλα τα πρόσθετα μέτρα, ύψους 4 δις ευρώ, πρέπει να ληφθούν εντός του 2011 και να μην τύχουν επιμερισμού της προσαρμογής.
Ads
Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν στη συνάντηση που πραγματοποιήσαν σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την τρόικα, παρουσία του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ και νυν σύμβουλου του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμου.
Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε η μείωση του ελλείμματος στα 17 δις ευρώ, από 22 δις που θα κλείσει το έλλειμμα το 2010, ωστόσο, μένει να οριστικοποιηθούν κάποια σημεία που αφορούν στα διαρθρωτικά μέτρα. Εξάλλου, σε επίπεδο αποφάσεων του Eurogroup για το αναθεωρημένο ελληνικό έλλειμμα, δεν τέθηκε καν ζήτημα επιμερισμού στην τριετία του επιπλέον βάρους από την απόκλιση και όπως παραδέχθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, η προσαρμογή θα πρέπει να γίνει όλη εντός του 2011.
Σύμφωνα πάντως με στελέχη της κυβέρνησης οι διαπραγματεύσεις απαιτούν ακόμη δυο μέρες για να ολοκληρωθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα για να καλύψει οι Ελλάδα τις δαπάνες της ως τον Ιανουάριο ακόμη και χωρίς τα 9 δις ευρώ της τρόικας ενώ διευκρίνισε ότι το ζήτημα που προέκυψε με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών είναι τεχνικό και το γνώριζε εκ των προτέρων.
Τα επιπλέον μέτρα θα πρέπει να αντιστοιχούν πλήρως στην επιβάρυνση της αναθεώρησης, ήτοι περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Έτσι, αν υπάρξει και δημοσιονομική απόκλιση λόγω υστέρησης εσόδων, τα επιπλέον μέτρα θα ξεπεράσουν τα 3,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως στόχος είναι η άντληση περίπου 4 δις ευρώ, τα οποία αφενός θα περιορίσουν την υστέρηση των εσόδων του 2010 καθώς μέρος των εισπράξεων θα εγγραφεί στην εφετινή χρήση και αφετέρου να στηρίξουν τα έσοδα του 2011, τα οποία λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας θα είναι λιγότερα σε σχέση με εφέτος και το 2009.
To βάρος θα πέσει στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και κυρίως στις αστικές συγκοινωνίες, με μειώσεις στον αριθμό εργαζομένων μέσω της μη ανανέωσης συμβάσεων, περικοπές πρόσθετων αμοιβών και επιδομάτων, αλλά και αυξήσεις εισιτηρίων (στο 1,2 ευρώ).
Μαχαίρι αναμένεται και στις αμυντικές δαπάνες όχι μόνο με περικοπές σε εξοπλισμούς αλλά και ενδεχομένως και με κατάργηγη μονάδων που κρίνονται ως μη αναγκαίες, ενώ χρήματα αναμένεται να εξοικονομηθούν και μέσω των ρυθμίσεων για τους ημιυπαίθριους.
Τον Οκτώβριο του 2011 αναμένεται η εξίσωση των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Ο ΦΠΑ από το 11% θα ανέβει στο 13% για περισσότερα προϊόντα και στο 23% για πολυτελή αγαθά, ωστόσο αναμένεται μείωση σε βασικά είδη. Στην υγεία στόχος είναι η μείωση των δαπανών κατά 1,4 δις ευρώ για το 2011.
«Στόχος μου είναι να σώσω την Ελλάδα και δεν έχω πρόβλημα εάν δεν επανεκλεγώ»
«Στόχος μου είναι να σώσω την Ελλάδα και δεν έχω πρόβλημα εάν δεν επανεκλεγώ» δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ σε ερώτηση για τις θέσεις που θα καταργηθούν στο δημόσιο τομέα, απάντησε: «θα ήθελα να δω μηδενικές απολύσεις». «Πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας, αλλά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους περικοπής δαπανών, όπως έχουμε κάνει με τη μείωση των μισθών» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.
Independent: «Αναπόφευκτη η πτώχευση της Ελλάδας»
Σε άρθρο του επικεφαλής οικονομικού συντάκτη του Independent Χάμις ΜακΡέι διατυπώνεται η άποψη ότι ανεξαρτήτως της τροπής που θα λάβει το ζήτημα της παροχής οικονομικής στήριξης στην Ιρλανδία, η τύχη του ευρώ δε θα αλλάξει.
«Θα υπάρξουν εθνικές πτωχεύσεις στην ευρωζώνη, με την πτώχευση της Ελλάδας να είναι τώρα αναπόφευκτη», τονίζει ο συντάκτης και εξηγεί: «Αυτό που εν τέλει στηρίζει τα χρέη κάθε χώρας είναι η ικανότητά της να συλλέγει αρκετούς φόρους ώστε να εξυπηρετεί και τελικά να αποπληρώνει τα χρέη αυτά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα το καταφέρει αυτό. Η Ιρλανδία θα πιεστεί, αλλά πιθανότατα θα το επιτύχει. Θα ανησυχούσα πάντως για τη μακροπρόθεσμη πιστωτική αξιοπιστία της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας».
Ο συντάκτης του Ιντιπέντεντ προσθέτει ότι αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα κατά πόσο μία εθνική πτώχευση θα συνεπαγόταν και έξοδο από την ευρωζώνη, ο ίδιος πιστεύει ότι ίσως να ήταν ο λιγότερος οδυνηρός τρόπος εξόδου από την κρίση.
Δείτε επίσης: Τον Ιανουάριο, κι όχι τον Δεκέμβριο, η γ’ δόση του δανείου στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >