Χωρίς τις περικοπές στις συντάξεις και – για πρώτη φορά μετά την οκταετή κρίση – με μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ κατατίθεται σήμερα στην Βουλή ο προϋπολογισμός.

Ads

Τα μέτρα ανακούφισης και ελαφρύνσεων των 900 εκατομμυρίων θα περιλαμβάνουν «όλες τις εξαγγελλίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ», όπως διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ η διάσωση των συντάξεων αναμένεται να επαναβεβαιωθεί αύριο και με την έκθεση της Κομισιόν που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα αποδέχεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% είναι δυνατό να επιτευχθεί και χωρίς τις περικοπές.

Ακριβώς αυτά τα δύο στοιχεία, η διάσωση των συντάξεων και οι πρώτες μεταμνημονιακές παροχές, μετατρέπουν τον προϋπολογισμό και στο μεγάλο  asset της κυβέρνησης στην επιχείρηση της πολιτικής της αντεπίθεσης και ανατροπής του δημοσκοπικού κλίματος έως τις εκλογές. Και ταυτόχρονα, τον καθιστούν βασικό όπλο στην κατάρριψη του αφηγήματος «καταστροφής» της αντιπολίτευσης και, δη, της τακτικής που μέχρι σήμερα είχε ακολουθήσει ειδικά η Νέα Δημοκρατία.

Ενδεικτικές επ’ αυτών των προθέσεων του Μαξίμου ήταν επίσης οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός «διαψεύδει όλους εκείνους που επί αρκετούς μήνες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στην κυβέρνηση με διαστρεβλώσεις, ψευδείς ειδήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις υπονόμευσης με κάθε ευκαιρία». Για να προσθέσει ότι «καταρρέει το αφήγημα περί 4ου Μνημονίου» και να καλέσει την ΝΔ να τοποθετηθεί σε τρία ερωτήματα: «Θα αναγνωρίσει ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Θα αναγνωρίσει ότι κινδυνολογούσε ασύστολα; Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής επιτροπείας;».

Ads

Η απάντηση που δίνουν, προσώρας, σ’ αυτά τα ερωτήματα τα στελέχη της αντιπολίτευσης είναι πως η μεν περικοπή των συντάξεων ήταν μέτρο που «έφερε και ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ», τα δε υπερπλεονάσματα, από τα οποία και προκύπτει ο δημοσιονομικός χώρος για παροχές είναι «ματωμένα» καθώς προέρχονται από την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Επί της ουσίας, ωστόσο, στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως ο προϋπολογισμός συνιστά βαθιά πολιτική ήττα για την ΝΔ κι αυτήν ακριβώς την ήττα θα επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν το επόμενο διάστημα – κατ’΄αρχάς φέροντας ένα προς ένα στην Βουλή προς ψήφιση όλα τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας και την υλοποίηση των οποίων αμφισβητούσε έως και τώρα η ΝΔ.

Η τακτική αυτή όμως δεν δείχνει ανέφελη, καθώς στα «καλά νέα» εκ Βρυξελλών ως προς την μη περικοπή των συντάξεων, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει και τις πληροφορίες για πιθανό «πάγωμα» της πρώτης δόσης από την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Με βάση την συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο η πρώτη δόση αυτών των κερδών, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, επρόκειτο να επιστραφεί στο τέλος του έτους. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών ωστόσο, τις οποίες ενίσχυσε σήμερα και δημοσίευμα του Reuters, φέρουν την καταβολή να αναβάλλεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2019 λόγω καθυστερήσεων από την ελληνική πλευρά στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. «Η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ενισχυμένη εποπτεία θα αναφερθεί αρνητικά στις επιδόσεις της χώρας σε μεταρρυθμίσεις, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαϊκή πηγή και προσθέτει: «Κι αυτό ίσως καθυστερήσει την πρώτη δόση».

Η καθυστέρηση της εκταμίευσης των πρώτων 600 εκατομμυρίων ευρώ – από το σύνολο των 4,8 δις που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ – δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία καθώς υπάρχει πλήρης ταμειακή επάρκεια. Πρόκειται ωστόσο για μη θετική εξέλιξη την ώρα που αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος και οι συνθήκες για έξοδο στις αγορές. Σε συνδυασμό, δε, με τον παρατεινόμενο προβληματισμό για τον γόρδιο δεσμό των κόκκινων τραπεζικών δανείων και την σημερινή νέα κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο, πρόκειται προφανώς για αρνητικό σήμα προς επενδυτές και αγορές σε μια χρηματιστηριακή συγκυρία ήδη επιβαρυμένη από το ιταλικό ζήτημα.