Αύριο Τρίτη 21/ 11 αναμένεται να κατατεθεί ο προϋπολογισμός για το 2024 και σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να διατηρήσει τον ΦΠΑ 13% για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις μεταφορές και τον πολιτισμό αλλά να τον αυξήσει στην εστίαση ανεβάζοντας τον συντελεστή από το 13% στο 24%.

Ads

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την αύξηση των επιδομάτων ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ/ΟΑΕΔ κατά 10-15 ευρώ και το επίδομα μητρότητας για επαγγελματίες και αγρότισσες (έως 630 ευρώ το μήνα), ενώ περιλαμβάνεται επίσης η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν ασφαλίσει το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών, αλλά και η επέκταση στους 9 μήνες για το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.

Συνολικά 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8%.

Σημειώνεται ότι στον νέο προϋπολογισμό θα συμπεριληφθούν τα 352 εκατ. ευρώ για τις έκτακτες ενισχύσεις που θα δοθούν τον Δεκέμβριο σε 2,3 εκατ. ευάλωτα νοικοκυριά.

Ads

«Στο τέλος της χρονιάς θα πετύχουμε τον στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ. Αυτά που αλλάζουν σημαντικά προς το θετικότερο για το 2024 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας είναι: Πρώτον, το ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το 2024 με ρυθμό 15,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 12,1%. Και, δεύτερον, η σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, με πόρους που θα προέλθουν από την προσπάθειά μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Tι προβλέπεται για ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό και εστίαση

Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, από 1η Ιανουαρίου ο συνετλεστής ΦΠΑ 13% διατηρείται για εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Επιμέρους ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.

Στον τουρισμό, στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%, ενώ για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%.

Παράλληλα, στο 13% παραμένουν ο καφές και τα ροφήματα όπως τσάι και σοκολάτα, ενώ καταργείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, από 1η Ιανουαρίου 2024. Στα σερβιριζόμενα από επιχειρήσεις εστίασης αναψυκτικά, ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.

Στον πολιτισμό, παραμένουν στις ίδιες τιμές στα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα.

Στον αθλητισμό, παραμένουν τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και σχολές χορού στο 13%.