Σωρεία έντονων αντιδράσεων προκάλεσε η παρουσίαση των προωθούμενων ρυθμίσεων για το τζόγο στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναγκάστηκε να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο στηλίτευσαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ακολούθησε ενημέρωση του πρωθυπουργού. Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση.

Ads

Το σχέδιο νόμου το οποίο φιλοδοξεί κατά την κυβέρνηση να ρυθμίσει τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, δημοπρατώντας σχετικές άδειες, έχει συζητηθεί δύο φορές στο υπουργικό συμβούλιο. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει την τοποθέτηση και λειτουργία 30.000 «κουλοχέρηδων», προσδοκώντας στην είσπραξη 700 εκατ. ευρώ.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έθεσαν ζήτημα ηθικής ως προς το επίμαχο νομοσχέδιο, ζήτησαν τον έλεγχο των τυχερών παιχνιδιών να έχει ο ΟΠΑΠ, με δημόσιο χαρακτήρα, και αμφισβήτησαν την ικανότητα λειτουργίας της προβλεπόμενης αρμόδιας επιτροπής.

«Αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία για να έχει έσοδα το κράτος», δήλωσε χαρακτηριστικά η Βάσω Παπανδρέου η οποία έβαλε ακόμη μία φορά κατά του υπουργού Οικονομικών, τονίζοντας ότι δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο. «Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;», ανέφερε ο Δημήτρης Λιτζέρης. Νωρίτερα ο Γιώργος Φλωρίδης υπενθύμιζε ότι «η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης», ρωτώντας χαρακτηριστικά τον υπουργό: «γιατί μας ξεχνάτε;». Ανήθικο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Γιάννης Αμοιρίδης.

Ads

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως; Τι θέλουμε να γίνουμε Βόρεια Κορέα, να τα απαγορεύσουμε όλα;», για να καταλήξει: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το υπουργικό συμβούλιο».

Της στάσης που κράτησε κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ υπεραμύνθηκε σήμερα ο Δημήτρης Λιντζέρης. «Δεν αισθάνομαι καθόλου αντάρτης στα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, αν και κάποιες φορές είναι καλό και η Β Πειραιά έχει παράδοση στο “αντάρτικο”», δήλωσε μιλώντας στο ρ/σ Βήμα 99,5.

Στήριξη στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Τη στήριξή του στον Υπουργό των Οικονομικών εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. «Στο εξωτερικό ο κ.Παπακωνσταντίνου, έχοντας χειριστεί όλη αυτή την μεγάλη ελληνική κρίση,είναι ένα πρόσωπο πάρα πολύ αποδεκτό και οπωσδήποτε ένα πρόσωπο που εμπιστεύονται πολύ και οι πιστωτές μας και το Εcofin. Νομίζω ότι θα είναι άδικο να φορτώσουμε στον Υπουργό των Οικονομικών το σταυρό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα για πολλά χρόνια» υποστήριξε. Ωστόσο, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανατοποθετηθεί στρατηγικά. «Νομίζω ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και με δεδομένο ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, η κυβέρνηση πρέπει να επανατοποθετήσει στρατηγικά τον ίδιο της τον εαυτό, μέσα στην πολιτική συζήτηση. Πρέπει να εξηγήσει, με απόλυτη σαφήνεια και να δώσει την πλήρη εικόνα των δημόσιων οικονομικών».

Να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με το ζήτημα που έχει πάρει διαστάσεις επεδίωξε και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Εξαρχος. «Υπήρξε πραγματικά μια πολύ έντονη συζήτηση και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις επί ενός νομοσχεδίου. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φτάσουμε στο ότι θα πέσει η κυβέρνηση υπάρχει χάος», δήλωσε μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία.

Διαφοροποίηση Κακλαμάνη

Την ίδια μέρα, σημειώθηκε σαφής διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. «Μην θεωρείτε την ψήφο μου δεδομένη στο άρθρο για τις ποινές που αφορούν όσους συγκροτούν καρτέλ», ξεκαθάρισε ο τελευταίος, ο οποίος θεωρεί ότι τα οποιαδήποτε αδικήματα στο πλαίσιο των καρτέλ της αγοράς θα παραγραφούν με την πάροδο 5 χρόνων και δεν θα τιμωρηθούν οι παραβάτες επιχειρηματίες. Να που είναι τα κλεμμένα. Στα καρτέλ και στους φοροφυγάδες», υπογράμμισε.

Κριτική από Σημίτη

Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε (με άρθρο του στην Καθημερινή) μη ρεαλιστική την άντληση 50 δις ευρώ μέσω αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου έως το 2015. Ο ίδιος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική βλέποντας και κάνοντας» και μίλησε για «ασάφειες που παραμένουν και δεν διευκρινίζονται» και που «μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ακόμη αστάθεια». Σε αυτό το πλαίσιο προέτρεψε για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων με στόχο ένα σχεδιασμό «ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση».

Καθησυχαστικός ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, τόνισε πως «δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης, ούτε η ενότητα του ΠαΣοΚ» από υψηλούς τόνους, τους οποίους χαρακτήρισε «έκφραση διαφωνίας» των βουλευτών στο πλαίσιο του διαλόγου. «Η κατάσταση δεν είναι συνήθης και είναι δύσκολη η πραγματικότητα που προσπαθούμε να διαχειριστούμε. Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν έκφραση διαφωνίας και διατύπωση γνώμης, στο πλαίσιο του διαλόγου. Αλλιώς τι νόημα θα είχε εάν πήγαιναν οι υπουργοί τα νομοσχέδια στη Βουλή και οι βουλευτές έλεγαν απλώς ‘όλα καλά’» σημείωσε. «Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης, ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από αυτές τις αντιδράσεις. Οι βουλευτές μεταφέρουν την αγωνία των πολιτών, αλλά παράλληλα δίνουν κι εκείνοι αγώνα. Δεν αποτελούν πρόβλημα οι υψηλοί τόνοι. Γίνεται μια συζήτηση» κατέληξε.

Επικριτική και η αντιπολίτευση

Για πρωτόγνωρο ρεζιλίκι της κυβέρνησης έκανε λόγο η ΝΔ. «Η κυβέρνηση αυτό το σκορποχώρι θα πρέπει να το μαζέψει γιατί οι αποφάσεις του επηρεάζουν τη ζωή μας», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει άμεσα με ποιους συντάσσεται. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια μίλησε για «μνημείο προχειρότητας». Επεσήμανε ακόμη πως η ΝΔ είναι υπέρ της δημιουργίας ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου, αρκεί αυτό να συνοδεύεται από αυστηρές ρυθμίσεις, από ένα αποτελεσματικό και κοινοτικά αποδεκτό πλαίσιο αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των παρόχων και από επαρκείς κανόνες προστασίας των καταναλωτών. Υποστήριξε ότι το κόμμα του θα αναμένει τη γνωμοδοτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα περιμένει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος, σημείωσε ότι «η πρόταση μομφής είναι ένα όπλο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί από το κόμμα όταν αυτό το κρίνει απαραίτητο» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ έκανε λόγο για υποτιθέμενες διαφωνίες και παράλληλα υποστηρίζει ότι «με την πορεία πτώχευσης του λαού δεν διαφωνούν ούτε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ και ο Καρατζαφέρης». «Αυτοί», συμπληρώνει, «ενδιαφέρονται να εγκλωβίσουν με απάτες τη λαϊκή αγανάκτηση». «Για το λαό περιθώρια δεν υπάρχουν. Πρέπει να ξεμπερδεύει με τα επιχειρήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας, να τα εγκαταλείψει, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί» καταλήγει το ΚΚΕ.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αναμένεται να συνεδριάσουν εντός της εβδομάδας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τον οικονομικό σχεδιασμό για την περίοδο 2012-2015. Στο επίκεντρο τίθενται οι αποκρατικοποιήσεις (διατυπώνονται ενστάσεις για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ με δυσμενείς όρους) και οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων (δυσαρέσκεια υπουργών). Το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο 2012-2015 θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή στο δεύτερο 15νθήμερο του επόμενου μήνα.

Ζητούμενο αποτελεί αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, καθώς οι όποιες δυσκολίες στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση. Την ίδια ώρα εντείνεται η συζήτηση περί αναδιάθρωσης του συνολικού δημόσιου χρέους της χώρας και πυκνώνουν τα σενάρια για ενδεχόμενες σημαντικές πολιτικές εξελίξεις (ανασχηματισμός ή ακόμη και πρόωρες εκλογές).