Μεγάλα προβλήματα εμφανίζονται στην υδροδότηση των Χανίων. Χτες έμειναν χωρίς νερό πολλές περιοχές, ενώ η λειψυδρία χτύπησε και την πόρτα της πόλης των Χανίων.

Ads

Σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης ( ΔΕΥΑΧ) τα προβλήματα υδροδότησης οφείλονται στη μείωση των ποσοτήτων του νερού από τον ΟΑΔΥΚ κατά 2.000 κυβικά νερού λιγότερα απ’ όσα χρειαζόταν για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης.

Σημειώνεται ότι η πόλη των Χανίων χρειάζονται ημερησίως 25.000 κυβικά νερού, 18.000 από τα οποία λαμβάνει η ΔΕΥΑΧ από τις γεωτρήσεις και τις πηγές της Αγιάς, ενώ τα υπόλοιπα 7.000 κυβικά τα ζητά από τον ΟΑΔΥΚ, ωστόσο ο Οργανισμός έδωσε μόλις 5000 κυβικά. Αποτέλεσμα ήταν η ΔΕΥΑΧ να πραγματοποιεί τρίωρες διακοπές νερού στην πόλη και κυρίως στην περιφέρεια της πόλης, Χαλέπα, Άγιος Ματθαίος, Λειβάδια, Κουμπές, Παχιανά.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, προσέφυγε σήμερα στον εισαγγελέα Χανίων, διεκδικώντας από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης να παρέχει το 15% της ημερησίας παραγωγής, καθώς, όπως σημειώνει, «τα Χανιά είναι μια πόλη με το μισό πληθυσμό του νομού» και «η νομοθεσία λέει ότι η ύδρευση προηγείται της άρδευσης».

Ads

«Ζητούμε την κατάθεση στοιχείων από τον Οργανισμό που πάει το νερό», τόνισε ο Κυριάκος Βιρβιδάκης και σημείωσε ότι «πρόβλημα υπάρχει και στα δίκτυα πυρόσβεσης του δήμου, ενώ είναι ορατό και το ενδεχόμενο βλαβών στο δίκτυο, καθώς στις σωλήνες ύδρευσης μπαίνει αέρας».

«Ζητάω σε πρώτο βαθμό την παρέμβαση του εισαγγελέα, με βάση την νομοθεσία η οποία λέει ότι η ύδρευση προηγείται της άρδευσης. Από εκεί και πέρα καταθέτουμε αίτημα που σχετίζεται με την προσκόμιση στοιχείων από τον ΟΑΔΥΚ, μελετάμε και ανάλογα θα προχωρήσουμε με βάση πάντα την νομοθεσία. Εμείς δεν σκοπεύουμε να παίξουμε, ούτε με την υγεία, ούτε με την ασφάλεια των κατοίκων αυτής της πόλης», τόνισε σε Συνέντευξη Τύπου.

Η ΔΕΥΑΧ εξέδωσε ανακοίνωση αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο νέων διακοπών νερού σήμερα το απόγευμα, ενώ ο ΟΑΔΥΚ ανακοίνωσε ότι από σήμερα επιβάλλονται πρόσθετοι περιορισμοί στη διανομή του αρδευτικού νερού, με τον χρόνο άρδευσης να περιορίζεται κατά 50%. Ειδικότερα τις ημέρες που αρδεύονταν οι περιοχές από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, γίνεται από τις 7 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και μάλιστα εκ περιτροπής. Άλλες περιοχές θα παίρνουν νερό Δευτέρα, Τέταρτη και Παρασκευή και άλλες Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο.