Χιλιάδες εργαζόμενοι θα αναγκαστούν φέτος είτε να καταβάλλουν οι ίδιοι το -συχνά απαγορευτικό ποσό- για τις διακοπές τους ή να αλλάξουν τα σχέδιά τους, εξαιτίας του προσωρινού παγώματος των ταξιδιών κοινωνικού τουρισμού από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Ο λόγος είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει ακόμη εγκρίνει τη σχετική δαπάνη. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι των προγραμμάτων αυτών.

Ads

Τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού, αποτελούνται από 7ήμερα διακοπών τα οποία ξεκινούν από τον Απρίλιο και διαρκούν μέχρι το τέλος Μαρτίου του επομένου έτους, με στόχο την παροχή της δυνατότητας στους εργαζόμενους, συνταξιούχους και στα προστατευόμενα μέλη τους, να πραγματοποιήσουν διακοπές σε τουριστικά καταλύματα της χώρας μας με μικρή οικονομική συμμετοχή.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων του συνόλου των κρατικών προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού φτάνει τους 850.000 και εκτός από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται, μεταξύ άλλων από τον ΕΟΤ και τον Οργανισμό Αγροτικής Εστίας.

Σημειώνεται ότι το πάγωμα των ταξιδιών της Εργατικής Εστίας δεν είναι το πρώτο πρόβλημα που παρουσιάζεται όσον αφορά τον κρατικό προγραμματισμό για τα επίμαχα προγράμματα, καθώς πολλοί είναι εκείνοι οι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμη παραλάβει τα δελτία τους, εξαιτίας της γραφειοκρατίας μεταξύ υπουργείων και αρμόδιων φορέων, καθώς και του γεγονός ότι οι σχετικές διαδικασίες έγκρισης δρομολογήθηκαν αργά.

Ads

Όσον αφορά, πάντως, το πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας, το οποίο αφορά 570.000 δικαιούχους, η διανομή των δελτίων ολοκληρώθηκε έγκαιρα, ήδη από τις αρχές Μαϊου, καθώς η διανομή στην Αττική πραγματοποιήθηκε ταχύτατα χάρη σε πιλοτικό on-line σύστημα, συνδεδεμένο με τη βάση δεδομένων του ΙΚΑ, για να γίνεται η διασταύρωση των στοιχείων. Ετσι, οι δικαιούχοι κατέθεταν τα δικαιολογητικά και παραλάμβαναν τα δελτία τους αμέσως. Σημειώνεται ακόμη, ότι για πρώτη φορά φέτος, τα δελτία του ΟΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2012, επιμήκυνση η οποία πραγματοποιείται ώστε να μπορούν οι δικαιούχοι να επωφεληθούν και από προγράμματα διακοπών σε γιορτές και αργίες κάτι που δεν συνέβαινε ως τώρα αλλά και να διευκολύνει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη μείωση της εποχικής απασχόλησης.

Το πρόβλημα όμως τώρα είναι ότι, μπορεί οι δικαιούχοι να έχουν στα χέρια τους τα δελτία, αλλά δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν τις ημερομηνίες που είχαν κλείσει και δεν γνωρίζουν κατά πόσο θα μπορούν στη συνέχεια.

Συγκεκριμένα, επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει μέχρι τώρα εγκρίνει τη δαπάνη, τα ταξίδια της Εργατικής Εστίας θα πρέπει τουλάχιστον να αναβληθούν. Οι εκδρομές, λοιπόν, του θερινού προγράμματος νομού Αττικής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις 2, 3 Ιουλίου-9 Ιουλίου και 9, 10 Ιουλίου-16 Ιουλίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο.

Οι ενδιαφερόμενοι, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του οργανισμού, θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιησούν τις εκδρομές τους μεταξύ των ακόλουθων ημερομηνιών: 10, 11 Σεπτεμβρίου – 17 Σεπτεμβρίου και 17, 18 Σεπτεμβρίου – 24 Σεπτεμβρίου.