Προβλήματα παρατηρούνται στην επιστροφή των εκδρομέων που κινούνται στην εθνική οδό Λαμίας-Αθηνών, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης. Ουρές έχουν σχηματιστεί τα οχήματα με τους οδηγούς να έχουν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητά τους. Σημειώνεται ότι οι αρμόδιες αρχές έδωσαν εντολή να διακοπεί η κυκλοφορία όλων των αυτοκινήτων στο εθνικό δίκτυο, που κινούνται από Λαμία προς Αθήνα.

Ads

Έντονη είναι η χιονόπτωση στο τμήμα της εθνικής από τη Λαμία μέχρι το Μαρτίνο . Ειδικότερα, έντονη χιονόπτωση καταγράφεται από το 180ό χλμ στην περιοχή του Μώλου έως το 195ο χλμ κοντά στα διόδια της Αγίας Τριάδας, από την περιοχή των Καμένων Βούρλων στο 182ο χλμ έως το 165ο χλμ στον Άγιο Κων/νο , και στη οδό Αθηνών-Λαμίας από τα διόδια της Τραγάνας στο 125ο χλμ έως το Κάστρο της Βοιωτίας. Σε όλα τα σημεία βρίσκονται εκχιονιστικά μηχανήματα.

Στην περιοχή των Καμμένων Βούρλων και του Αγίου Κωνσταντίνου επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα και μάλιστα οι οδηγοί μόλις βγαίνουν από τις σήραγγες βρίσκονται αντιμέτωποι με σφοδρή χιονόπτωση. Εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα στα ΙΧ και δεν μπορούν να προχωρήσουν, με συνέπεια το ρεύμα ανόδου στο ίδιο σημείο, από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, να έχει γίνει αδιαπέραστο. Η τροχαία επιτρέπει να περάσουν μόνο αυτοκίνητα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λίγα χιλιόμετρα μετά, στο ρεύμα καθόδου, το χιόνι έχει καλύψει ένα μέρος του οδοστρώματος της Εθνικής οδού και η χιονόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα έντονο ρυθμό. Από το 160ό χλμ, στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου, στο 145ο χλμ στο ύψος των Λιβανατών, η κίνηση γίνεται με ιδιαίτερη δυσκολία στον εθνικό δρόμο και υπάρχει ενδεχόμενο ακινητοποίησης των αυτοκινήτων. Από τον κόμβο της Τραγάνας, στο 133ο χλμ, μέχρι και το Μαρτίνο, εκατοντάδες αυτοκίνητα είναι σχεδόν ακινητοποιημένα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Ads

Ασταμάτητα χιονίζει από τις 16:00 μέσα στην πόλη της Λαμίας, ενώ έντονη χιονόπτωση καταγράφεται και στα βόρεια και τα δυτικά. Στο δρόμο Λαμίας-Καρπενησίου τα αυτοκίνητα κινούνται με αλυσίδες από το 48ο χλμ στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού, με δυσκολία τα μηχανήματα κρατούν το δρόμο ανοιχτό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι αλυσίδες είναι απαραίτητες αφού τα καιρικά φαινόμενα συνεχώς γίνονται όλο και περισσότερο έντονα. Στο δρόμο Λαμίας-Άμφισσας υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο Μπράλο και στο 51ο χλμ και σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες οι αλυσίδες.

Στα ορεινά χωριά και Φθιώτιδας χιονίζει ασταμάτητα από το μεσημέρι και σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ. Σοβαρά προβλήματα αρχίζουν και δημιουργούνται στα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Ήδη επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση, με τα βαριά φορτηγά τα οποία κινούνται προς τη βόρεια Ελλάδα σταθμεύονται από την τροχαία στην περιοχή της Στυλίδας. Μέσα στην πόλη της Λαμίας δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά η χιονόπτωση γίνεται περισσότερα έντονη από το απόγευμα.Σημειώνεται ότι διεκόπη η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς την Αθήνα και από τη Λαμία προς τη Θεσσαλονίκη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Τα φορτηγά που εκινούντο στο εθνικό δίκτυο σταθμεύονται στην πόλη της Λαμίας.

Έντονες είναι οι χιονοπτώσεις και στο νομό Ιωαννίνων με τα αυτοκίντα να χρειάζονται αλυσίδες για να κινηθούν. Μηχανήματα αποχιονισμού εργάζονται συνεχώς για να διατηρήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο.Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην Εγνατία Οδό από Κοζάνη μέχρι Βέροια, όπου εγκλωβίστηκαν εκατοντάδες αυτοκίνητα εκδρομέων που επιστρέφουν από την Ήπειρο στη Θεσσαλονίκη. Παρόμοια προβλήματα δημιουργήθηκαν και στον κόμβο της Εγνατίας προς Μαλακάσι Θεσσαλίας.

Τα χιόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους ακόμα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία σε Χορτιάτη και στον δρόμο για το νοσοκομείο «Παπανικολάου» ενώ προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλες περιοχές περιμετρικά της Θεσσαλονίκης. Στα Γρεβενά, την Κοζάνη και την Φλώρινα χιονίζει και αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται μέσω Βίγλας και Βιτσίου και ορεινά του νομού Φλώρινας.

Προβλήματα και στην Αχαΐα στο ορεινό δίκτυο. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Αίγιο και Διακοπτό προς Καλάβρυτα, καθώς και από Ακράτα προς Ζαρούχλα. Επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, για να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους. Επίσης λόγω της βροχόπτωσης, αλλά και των έργων που γίνονται στην οδό Πατρών – Κορίνθου, τα οχήματα αναγκάζονται να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες.

Χιόνι πέφτει σε όλη την κεντρική Πελοπόννησο από τις 21:00, ακόμα και μέσα στην Τρίπολη. Στα ορεινά της Κορινθίας και της Αρκαδίας η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη. Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκίνητων έχει δημιουργήσει η χιονόπτωση στη Αττική από αργά το απόγευμα. Η κυκλοφορία απαγορεύθηκε στην Λ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω καθώς και στην οδό Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το 414ο Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, καθώς και στην Λ. Διόνυσου μέχρι την Άνοιξη. Στην παλιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 4ο χλμ προς Θήβα ενώ τα ΙΧ κινούνται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έχει δώσει εντολή στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες καιρικές συνθήκες. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Κατολίσθηση και τραυματισμός στα Τέμπη

Οδηγός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου τραυματίστηκε ελαφρά, όταν αποκολλήθηκε πέτρα και έπεσε πάνω στο όχημά του, στην κοιλάδα των Τεμπών. Το ατύχημα σημειώθηκε στο 386,2 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, μέσα στο πέρασμα Τεμπών. Λόγω της χιονόπτωσης τα οχήματα κινούνταν με μικρές ταχύτητες και σε κάποια στιγμή αποκολλήθηκε η πέτρα και έπεσε πάνω στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου. Ο οδηγός διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λάρισας για να υποβληθεί σε εξετάσεις, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.