Αγωνία και ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι η Επιστημονική Επιτροπή του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», εισηγήθηκε το κλείσιμο του εξειδικευμένου και βραβευμένου Διαβητολογικού Κέντρου του νοσοκομείου, μετά από 38 χρόνια λειτουργίας και την ενσωμάτωση του στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα, στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης που έχει ζητηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Ads

Το κέντρο αποτελεί διεθνές κέντρο αναφοράς διαβήτη, όπως λένε γονείς παιδιών με διαβήτη στο tvxs ενώ η γιατρός και υπεύθυνη του κέντρου Ανδριανή Βαζαίου προσθέτει με έμφαση, πως αν το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου προκρίνει αυτή τη λύση στη σημερινή συνεδρίαση, «θα διαταραχθεί η λειτουργία του κέντρου, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών αλλά δημιουργεί και άλλα ηθικά προβλήματα».

«Η Επιστημονική Επιτροπή, έλαβε αυτήν την απόφαση απορρίπτοντας τις προτάσεις του Διαβητολογικού Κέντρου της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής και της Β΄ Παιδιατρικής Πανεπιστημιακής Κλινικής για σύμπραξη των τμημάτων και συνεργασία μεταξύ τους, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου» λένε γονείς στο tvxs και προσθέτουν:

«Βάζουν σε κίνδυνο τη λειτουργία μιας επιτυχημένης επί σειρά ετών νοσοκομειακής μονάδας. Θέλουν να μεταφέρουν εξειδικευμένο κέντρο στο ενδοκρινολογικό που στερείται εμπειρίας και στελέχωσης».

Ads

Η διευθύντρια του ΕΣΥ και υπεύθυνη του ∆ιαβητολογικού Κέντρου κ. Βαζαίου εξηγεί στο tvxs πως το συγκεκριμένο Διαβητολογικό Κέντρο της Α΄Παιδιατρικής Κλινικής έχει πλέον κερδίσει με τη συνεχή προσφορά του τη διεθνή διάκριση ως “Διεθνές Κέντρο Αναφοράς Διαβήτη”, επιτυγχάνοντας άριστους δείκτες αξιολόγησης στη διεθνή τράπεζα δεδομένων SWEEΤ επί σειρά ετών από το 2011 έως και σήμερα. Κατάφερε δε ενδεικτικά να επιτύχει επί συνόλου 352 παιδιών με ΣΔ1 διάμεση τιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) 6,79%.

«Είναι μια δουλειά χρόνων που έχει επιτευχθεί με καθημερινή επαφή με γονείς και παιδιά, έλεγχο, 24ωρη παρακολούθηση» λέει η κ. Βαζαίου. «Υπάρχει μια ομάδα γιατρών στο Κέντρο -2 μόνιμοι κ ένας επικουρικός- όλοι διαβητολόγοι. Το κέντρο αυτό σε αντίθεση με το ενδοκρινολογικό, έχει εμπειρία και τεχνογνωσία. Το ενδοκρινολογικό παρακολουθεί το πολύ 100 παιδιά το χρόνο, εμείς πάνω από 3.000. Το 50% των παιδιών, έχουν αντλίες ινσουλίνης, το άλλο τμήμα υστερεί σημαντικά. Εκτός από τον αριθμό των παιδιών που εξυπηρετεί το κέντρο και την εμπειρία, αν μεταφερθεί, θα χαθεί ο τίτλος του προτύπου. Υπάρχει επίσης κι ένα ακόμα ηθικό θέμα. Δεν μπορείς να μεταφέρεις τη δουλειά ενός τμήματος σε ένα άλλο αν το άλλο τμήμα δεν έχει κάνει κάτι για να δείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο αποτελεσματικά. Θα διαταραχθούν οι σχέσεις και των γιατρών μεταξύ τους και των γιατρών με τους ασθενείς, των οποίων η υγεία μπορεί να επηρεαστεί από όλο αυτό. Η πρόταση η οποία κάνουμε εμείς σε σχέση με τη σύμπραξη με τις πανεπιστημιακές κλινικές, θα λειτουργήσει προς όφελος γιατρών και ασθενών».

«Πηγαίνω το παιδί μου από 6 ετών στο κέντρο και σήμερα είναι 19» λέει γονέας στο tvxs. «Τα τηλέφωνα των γιατρών ήταν πάντα ανοιχτά 24 ώρες για όλους μας κι έτσι οικοδομήθηκε μια σχέση απίστευτης εμπιστοσύνης. Όταν κινδυνεύει η ζωή του παιδιού σου, το μόνο που θέλεις είναι να αισθανθεί ασφάλεια. Δεν μας έδωσε όμως μόνο αυτό το κέντρο. Έγινε πρωτοπόρο στην Ελλάδα, πήρε διακρίσεις χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία, ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών».

Δεύτερος γονέας συμπληρώνει πως η ανταπόκριση, η εξειδίκευση και η οργάνωση του κέντρου είναι τέτοια «… που στέλνουμε ένα μέιλ και λαμβάνουμε τη συνταγή για τα αναλώσιμα την επόμενη μέρα. Το ίδιο ισχύει και για τις εξετάσεις των παιδιών. Οι γιατροί έχουν τέτοια εμπειρία και όρεξη που μας κατατοπίζουν από τις πρώτες δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουμε το τι σημαίνει να πρέπει να μάθεις το παιδί σου κι εσύ ο ίδιος να ζεις με τον διαβήτη. Και τα παιδιά μας έχουν συνδεθεί με αυτούς που από τα δύο τους χρόνια τα τρυπούν για να κάνουν ινσουλίνη. θα είναι έγκλημα να μεταφερθεί στο ενδοκρινολογικό το πρότυπο κέντρο».