«Για να έρθει η πραγματική αλλαγή, πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα μας… Όχι να ενοχοποιηθούμε, ούτε να θυματοποιηθούμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι εθνικό είναι το αληθές, όπως είπε ο μεγάλος μας ποιητής (Διονύσιος Σολωμός), ακόμη και αν πρόκειται για μια αλήθεια άβολη», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων για την 185η επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Ads

Υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει αλλαγές, οι οποίες όπως είπε λίγο καιρό πριν φαίνονταν αδιανόητες, χαρακτήρισε κάποιες από αυτές «οδυνηρές ή άδικες» και άλλες «αναγκαίες και δίκαιες.»

«Πολλά δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από τις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάποια, όμως, αποτελούν αποκλειστικά δική μας υποχρέωση», πρόσθεσε, αναφερόμενος ανάμεσα σε άλλα στον εκσυγχρονισμό του κράτους, την εξυγίανση των δημοσιονομικών, την καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας, την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας, ισονομίας και ισοπολιτείας, την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτείας.