Έντονη κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας έως τις απογευματινές ώρες της Πρωτοχρονιάς, καθώς το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό «Ραφαήλ», που από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, αναμένεται να κινηθεί προς τα ανατολικά, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Ads

Προβλήματα από τις χιονοπτώσεις στο ορεινό οδικό δίκτυο Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας

Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στους παρακάτω δρόμους της Αιτωλοακαρνανίας:

Ads
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου -Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας, έως την τοπική κοινότητα Άνω Χώρας.
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου – Ελευθέριανης, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου, έως τις τοπικές κοινότητες Ελευθέριανης και Αγίας Κυριακής , καθώς και στην εθνική οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 13ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.
  • Στην Αρκαδία, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελάτης – Χρυσοβιτσίου – Στεμνίτσας και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου – Κοσμά, από το 10ο, έως το 35ο χιλιόμετρο

Στην Κορινθία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

  • Στην εθνική οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το 15ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Τρικάλων – Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Γκούρας – Δερβενίου , από το 7ο, έως το 15ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική Γκούρας – Λυκουριάς, από το 1ο, έως το 18ο χιλιόμετρο.
  • Στην εθνική οδό Γκούρας – Κιάτου, από το 10ο, έως το 17ο χιλιόμετρο.
  • Τέλος, στην Μεσσηνία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας -Σπάρτης, από το 35ο, έως το 40ο χιλιόμετρο.

«Για ένα 24ωρο θα βρέχει στην Αττική»

Όπως τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου οι βροχές θα δυναμώσουν το βράδυ, οι άνεμοι θα ενισχυθούν ως και στα 8 μποφόρ, η θερμοκρασία θα παραμείνει κοντά στους 9 βαθμούς κελσίου, ενώ χιόνια θα πέσουν σε υψόμετρο άνω των 700 μέτρων στην Αττική.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα κεντρικά και νότια, από την Πελοπόννησο μέχρι το νότιο Ιόνιο.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη

Αλλάζει σταδιακά από το μεσημέρι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας και της Θράκης, με χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στις Σέρρες έπεσε χιονόνερο με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τον ίδιο καιρό έχει και η Δράμα. Στα ορεινά χωριά της Χαλκιδικής η θερμοκρασία «φλερτάρει» με το μηδέν. Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής η θερμοκρασία βρίσκεται στους 4 βαθμούς Κελσίου, ένα βαθμό λιγότερο είχαν η Φλώρινα και η Κοζάνη, όπου κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο, ενώ σποραδικές χιονοπτώσεις σημειώνονται στα ορεινά.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η θερμοκρασία θα πέσει περισσότερο τις βραδινές ώρες, ενώ ανάλογες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο, Πρωτοχρονιά.

Οι άνεμοι θα φτάσουν στα 8 μποφόρ στο Αιγαίο, και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 βαθμούς στα βόρεια και ως τους 10 στις υπόλοιπές περιοχές της χώρας.

Στην Καρδίτσα

Συνεχίζεται η χιονόπτωση, που ξεκίνησε το πρωί στα ορεινά του νομού Καρδίτσας, χωρίς μέχρι τώρα να αναφερθούν προβλήματα στις μετακινήσεις των οδηγών. Η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας συνδράμει με 35 μηχανήματα σε ολόκληρο το νομό στην προσπάθεια, προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό. Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκου, όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί στα ορεινά και ημιορεινά του νομού Καρδίτσας, όπου χιονίζει, ενώ ο ίδιος σημειώνει πως ήδη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Πρόσκαιρη καιρική ανάπαυλα την Τετάρτη

Εκτός από τις μπόρες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, η ανάπαυλα, θα είναι πρόσκαιρη καθώς «χιονιάς από τα παλιά», όπως τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου θέτει την χώρα σε τροχιά κακοκαιρίας.

Σε τροχιά κακοκαιρίας από την Πέμπτη

Ο χιονιάς θα κρατήσει 4- 5 μέρες και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από την Βοιωτία και βορειότερα, τόνισε ο Σάκης Αρναούτογλου. Πιο αισθητό το κρύο στην Αττική από την Παρασκευή. Δεν αναμένεται πάντως επιδείνωση σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα.

Από την Πέμπτη θα έλθει ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ έντονο ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές-παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν την Ελλάδα από βορρά προς νότο, ανακοίνωσε στο μεταξύ το meteo-EAA επισημαίνοντας ότι ο «Ραφαήλ» θα προκαλέσει ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα στα ανατολικά και στα νότια ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, καθώς επίσης στα κεντρικά και νότια νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.

Το meteo-ΕΑΑ έδωσε στη δημοσιότητα δύο βίντεο στα οποία παρουσιάζει προγνωστικούς χάρτες βροχής και χιονιού μέχρι την Παρασκευή καθώς και την πορεία των αερίων μαζών στην Ευρώπη μέχρι το Σάββατο. Με αποχρώσεις του μπλε είναι ψυχρές αέριες μάζες που θα κατακλύσουν μεγάλο μέρος της ηπείρου και θα επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα μας.