Η ανακοίνωση του σχήματος της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Οι κομμένοι, οι Καμμένοι και η ομάδα των επικίνδυνων αποστολών που καλείται να φέρει εις πέρας την επομένη μέρα των εκλογών, αλλά και το αύριο στην ΝΔ στον Τύπο.

Ads

«Να κυβερνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά καλούνται τα μέλη της νέας κυβέρνησης που ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ ο πρωθυπουργός και ορκίζονται σήμερα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της συμφωνίας με τους δανειστές είναι ούτως ή άλλως ασφυκτικό, αλλά και η βούληση της κυβέρνησης είναι να “τρέξει” γρήγορα ώστε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις της πρώτης αξιολόγησης και εντός του έτους να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αρχίσει η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους. Υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αρθεί το καθεστώς “ασφυξίας” στην οικονομία και η κοινωνία να μπει και πάλι σε κίνηση, γράφει στο πρωτοσέλιδο της η Αυγή, που κυκλοφορεί εμ κεντρικό τίτλο «Ούτε ώρα για χάσιμο».

«Άμεση και πιεστική, βεβαίως, είναι και η ανάγκη ανταπόκρισης της κυβέρνησης στο μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, με τον Αλέξη. Τσίπρα να φεύγει αμέσως μετά την ορκωμοσία για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής. Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της κυβέρνησης, αξιοσημείωτο είναι ότι, εκτός των στελεχών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛΛ και τους Οικολόγους Πράσινους, ενισχυμένη είναι και η εκπροσώπηση του σοσιαλιστικού χώρου», σημειώνει η εφημερίδα.

«Ομάδα επικίνδυνων αποστολών. Ο αντιπρόεδρος και τέσσερις υπουργοί στα καυτά μέτωπα», είναι ο τίτλος του Έθνους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «την ομάδα κρούσης της νέας κυβέρνησης για τα καυτά μέτωπα επέλεξε ο Αλ. Τσίπρας. Ο Γ. Δραγασάκης παρέμεινε αντιπρόεδρος, ενώ στους βασικούς πυλώνες των Οικονομικών και της Οικονομίας τοποθετήθηκαν ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο Γ. Χουλιαράκης για την εφαρμογή των προσαρμογών του Μνημονίου και ο Γ. Σταθάκης. Στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, επικεφαλής στο Εργασίας ο Γ. Κατρούγκαλος».

Ads

«Κομμένοι και καμμένοι στη νέα κυβέρνηση», επιγράφεται το πρωτοσέλιδο των Νέων. «Τη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα φέρει η νέα κυβέρνηση με αρκετές μετακινήσεις αλλά και ορισμένες αποχωρήσεις υπουργών -όπως και την αναβαθμισμένη παρουσία των ΑΝΕΛ. Πρόεδρος της Βουλής θα είναι ο Νίκος Βούτσης», γράφουν Τα Νέα.

Με τον τίτλο «46 σε επικίνδυνες αποστολές», κυκλοφορεί η Εφημερίδα των Συντακτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «χωρίς εκπλήξεις η σύνθεση της νέας κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, που ανακοινώθηκε χθες, με εξαίρεση ίσως την τοποθέτηση του Νίκου Φίλη στο υπουργείο Παιδείας. Τα 46 μέλη της καλούνται να εφαρμόσουν αμέσως τη συμφωνία με τους δανειστές και να δρομολογήσουν τα ισοδύναμα του λεγόμενου παράλληλου προγράμματος προκειμένου να ανακουφίσουν τις ασθενέστερες τάξεις».

«Μάχη για τα προαπαιτούμενα», δίνει τώρα η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική.  Η εφημερίδα τονίζει ότι «στη μάχη των…. προαπαιτούμενων ρίχνεται από αύριο κιόλας η νέα κυβέρνηση, καθώς κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Euro Working Group αναμένεται να γίνει συζήτηση επί μιας πρώτης “λίστας” με δράσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει “εδώ και τώρα” η νέα κυβέρνηση για να ανοίξει τον δρόμο εκταμίευσης των 3 δισ. ευρώ».

«Άρχισε η μάχη για την ηγεσία της ΝΔ», γράφει από την άλλη η Καθημερινή. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η κούρσα της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία άνοιξε και επισήμως χθες με απόφαση του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, μετά την ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, και με στόχο ο νέος πρόεδρος να εκλεγεί το αργότερο έως την 1η Νοεμβρίου απευθείας από τη βάση του κόμματος».

«Ψάχνει αρχηγό λαβωμένη ΝΔ. Με πρωτοβουλία Μεϊμαράκη ξεκινούν οι διαδικασίες εκλογής από την κομματική βάση», σημειώνει η Δημοκρατία. Η εφημερίδα γράφει ότι «μια ανακοίνωση 40 λέξεων του Ευάγγελου Μεϊμαράκη άνοιξε από χθες το πρωί τον ασκό του Αιόλου στη ΝΔ, η οποία αναζητεί πλέον νέο ηγέτη για να επουλώσει τις πληγές της από τις απανωτές ήττες και να μπορέσει να ανασυγκροτηθεί σε όλα τα επίπεδα».

«Ποιοι μπαίνουν στην κούρσα για την προεδρία της ΝΔ», αναλύει τέλος ο Ελεύθερος Τύπος.