Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας παρουσίασαν το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμάκων, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από τη Δευτέρα και σύμφωνα με τις υπουργικές εκτιμήσεις μέσω αυτού «θα εξοικονομηθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ».

Ads

 
Όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση ο ΕΟΦ θα παρακολουθεί και θα ελέγχει κάθε στάδιο της αλυσίδας διανομής, από την παραγωγή ή την εισαγωγή έως και την πώληση στο φαρμακείο.
 
Τα φάρμακα θα φέρουν ταινία γνησιότητας ύστερα από σχετική παραγγελία. Κάθε ταινία είναι μοναδική και καθορίζει αποκλειστικά ένα προϊόν και μία συσκευασία. Οι εταιρείες θα πρέπει να καταχωρούν στην εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο το κάθε προϊόν που παράγουν πριν ακόμα αυτό βγει από την αποθήκη.
 
Επίσης θα πρέπει να δηλώνουν τον τελικό προορισμό του φαρμάκου, αλλά και όσους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας δεν χρησιμοποιήθηκαν.
 
Κατά την παρουσίαση επισημάνθηκε πως με το νέο σύστημα επιτήρησης ο ΕΟΦ θα γνωρίζει κάθε συσκευασία που θα κυκλοφορεί στην αγορά, ελέγχοντας τη νομιμότητα και την εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
 
Το υπουργεί Υγείας τονίζει ότι εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων, ενώ διασφαλίζεται πως η ταινία γνησιότητας που έχει χρησιμοποιηθεί δεν θα μπορεί να επικολληθεί σε άλλη συσκευασία. Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς.
 
«Η Ελλάδα από ουραγός σε θέματα μηχανογράφησης και ελέγχου στο φάρμακο, καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες, στον τρόπο που παρακολουθείται πλέον η διαδρομή του κάθε κουτιού φαρμάκου» δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Φαινόμενα διπλής χρέωσης φαρμάκων και ταινίες γνησιότητας ελεύθερες, θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν».
 
Από την πλευρά του ο Γιάννης Τούντας έκανε λόγο για «ιστορική μέρα» καθώς όπως είπε «εφαρμόζουμε για πρώτη φορά, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο τον κόσμο, ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης όλων των φαρμάκων που κυκλοφορούν, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπάρχει καμία παράνομη χρήση ταινίας γνησιότητας, να ξέρουμε τα φάρμακα από τις εταιρείες, τις αποθήκες και  τα φαρμακεία που καταναλώνονται, να παρακολουθούμε τις ελλείψεις και να παρεμβαίνουμε άμεσα».