Τις κατευθύνσεις του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θα παρουσιάσει προφορικά σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου (Eurogroup) και αύριο, Τρίτη, στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin), με στόχο να πείσει τους εταίρους ότι έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες προσπάθειες για την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο λήψης σκληρότερων μέτρων, σε περίπτωση που το ΠΣΑ δεν αποφέρει τα αναμενόμενα.
Τόσο κατά τη σημερινή όσο και κατά την αυριανή συνεδρίαση, πρόκειται να εξεταστεί και η μεθοδολογία συγκέντρωσης και διαχείρισης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, για τα οποία έχουν διατυπωθεί πολλές επιφυλάξεις. Άλλωστε αυτό το ζήτημα θα παρακολουθήσει επισταμένως η Επιτροπή, αφού η Εurostat αρνείται προς το παρόν να επικυρώσει τα στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμμα και το χρέος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναφερθεί στην επικείμενη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ολοκληρώσει την εξέταση του προγράμματος μέσα στις επόμενες μέρες, και θα το φέρει για συζήτηση στο κολέγιο των Επιτρόπων, κατά πάσα πιθανότητα στις 27 Ιανουαρίου, όπου θα διαμορφωθεί και η εισήγηση προς το Συμβούλιο Υπουργών.
Οι συζητήσεις στα δύο κοινοτικά όργανα θα είναι οι τελευταίες πριν από την καθοριστική συνεδρίαση της Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου, στην οποία θα αποφασιστεί η εισαγωγή της Ελλάδας σε στενή κοινοτική επιτήρηση, θα αξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα που θα δοθεί στη χώρα μας για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται ότι έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων για την οικονομία και αντιπαρέρχεται την κριτική περί ατολμίας και αναποτελεσματικότητας. Τονίζει δε ότι «οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια όσο πείθονται ότι προχωρούμε με δίκαιο τρόπο και ότι οι όποιες θυσίες πιάνουν τόπο».
Ενόψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, όπου θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο κ. Παπακωνσταντίνου λέει ότι «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι άρτιο, φιλόδοξο, θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε, αλλά και το πρόβλημα είναι μεγάλο». Προσθέτει επίσης ότι : «αν έχουμε αστοχίες θα πάρουμε κι άλλα μέτρα», τα οποία θα κινηθούν στο πλαίσιο της έμμεσης φορολογίας και των δαπανών.
Επισημαίνει επίσης ότι οι επιφυλάξεις των Ευρωπαίων είναι πάρα πολύ έντονες και το κλίμα δεν είναι θετικό, εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας. Αναφέρει επίσης ότι η χώρα πιέζεται για διαφορετικούς λόγους, τόσο από τους εταίρους της Ευρωζώνης, όσο και από τους επενδυτές, αλλά οι μόνοι που επωφελούνται είναι εκείνοι που σήμερα κερδοσκοπούν σε βάρος της Ελλάδας.
Σχετικά με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή την επόμενη τριετία, περιλαμβάνει την αύξηση των εσόδων κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, ελαφρύνσεις στα χαμηλά εισοδήματα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Παράλληλα προβλέπονται η μείωση των δαπανών από τα υπουργεία, η αναστολή των προσλήψεων φέτος «με εξαίρεση τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και της Ασφάλειας», αλλά και η πολιτική προσλήψεων με τον κανόνα 1 προς 5 που πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2011. Ο υπουργός αναφέρεται επίσης στο συμμάζεμα στο χώρο των φορέων του Δημοσίου με συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών και κάνει λόγο για «ουσιαστικό νοικοκύρεμα σε κάθε τομέα που μπορεί να συμβάλει στο να σταματήσει πια αυτή η κατάσταση υπερβολικών ελλειμμάτων και χρεών που φέρνει την οικονομία σε αδιέξοδο».
Θαπατέρο: «Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου»
«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για δημοσιονομική εξυγίανση. Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου» δήλωσε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ε.Ε. αυτή την περίοδο, Jose Luis Zapatero σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «El Pais».
Κατά την τελευταία συνεδρίαση των ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων «υπήρχε ένα γενικό συναίσθημα υποστήριξης προς την Ελλάδα», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός και προσθέτει ότι μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ, μια «αλληλεγγύη απαιτητική αλλά λογική, είναι αναγκαία. Το κάνουμε αυτό με το ενδιαφέρον της αλληλεγγύης, αλλά και για το ευρωπαϊκό συμφέρον και το συμφέρον του ευρώ».
Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, η οποία επίσης επικρίθηκε τον Δεκέμβριο από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s, ο κ. Zapatero εκτίμησε ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αφού η χώρα δανείζεται «με λογικά επιτόκια» και έχει «μια ισχυρή βούληση για τη διόρθωση του ελλείμματος».
«Η Ισπανία έχει ένα χρέος ακόμη χαμηλό, ακόμη και αν αυξάνεται και αν πρέπει να το ελέγξουμε, 20 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν τα στοιχεία για να είμαστε ήσυχοι», εκτίμησε ο κ. Zapatero. Ο Ισπανός πρωθυπορυγός διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ελήφθησαν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι κάτι το «λογικό» και ότι πρέπει να διατηρηθούν «για όλο το 2010». Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος μια «μεθοδευμένη απόσυρση» των μέτρων αυτών καταλήγει ο κ. Zapatero.
Την Παρασκευή και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merker εκτίμησε ότι «στην Ελλάδα έχουν γίνει σημαντικά βήματα με στόχο την επιστροφή στη δημοσιονομική ισορροπία».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >