Το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση του ως το τέλος του μήνα αυτού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Ο ΕΝΦΙΑ ξεχείλισε το ποτήρι, η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει τώρα το χαράτσι αυτό», δήλωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ads

Στη νέα εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ενταχθούν διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού του, για τους 4.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος στους οποίους προέκυψαν μεγάλες επιβαρύνσεις από την πρώτη εκκαθάριση.

Στις περιοχές αυτές, αναμένεται να γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περυσινές τιμές οικοπέδων οι οποίες είχαν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ.
Παράλληλα, ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ.

Λαφαζάνης: Ο ΕΝΦΙΑ ήταν η τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Ads

Ο ΕΝΦΙΑ, ουσιαστικά, σηματοδοτεί τη «δήμευση μικρομεσαίων ακίνητων περιουσιών αλλά και της πρώτης κατοικίας», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον Real Fm, ενώ ανέφερε ότι ο «η κυβέρνηση πρέπει αν ακυρώσει τώρα το χαράτσι αυτό».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι τα αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης θα οδηγήσουν σε εκλογές μέσα στο Φθινόπωρο, σημειώνοντας ότι θα γίνουν πριν τεθεί θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς η παρούσα  Βουλή δεν μπορεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Τέλος, επεσήμανε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες εκλογές είναι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμπληρώνοντας ότι το κόμμα «θα πρέπει να επιδιώξει συμμαχίες με αντιμνημονιακό όμως χαρακτήρα».  

Στα σκαριά το σχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σύμφωνα με τα Νέα, έτοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τους 3.380.358 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία και το 1.243.000 ασφαλισμένους με χρέη προς τα Ταμεία, ώστε να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε δόσεις που θα ξεκινούν από τις 24 και θα φτάνουν τις 100, με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης κατά περίπτωση έως και το 2023.

Το θέμα τέθηκε σε συζήτηση κατά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ωστόσο απάντηση δεν ελήφθη. Η τρόικα έχει απορρίψει κι άλλες φορές στο παρελθόν παρόμοιες προτάσεις με το σκεπτικό ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο ένα τέτοιο θέμα, οι οφειλέτες αποκτούν προσδοκία ότι θα προκύψει μια καλύτερη ρύθμιση, οπότε οι φόροι μετατρέπονται σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.