Η Ευρώπη κατέχει το υψηλότερο επίπεδο σκεπτικισμού σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στα παιδιά, σε παγκόσμιο επίπεδο, που φαίνεται ότι επηρεάζεται από την πολιτική και τις ιδέες των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ οι σπεπτικιστές είναι άνθρωποι που έχουν απορρίψει ή δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και τους γιατρούς.

Ads

Εντός Ευρώπης, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία κατέχουν τα πρωτεία στον σκεπτικισμό και στα αντι-εμβολιαστικά κινήματα.

Αυτά τα δεδομένα παρουσίασε ο Τζόναθαν Κένεντι, από το πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας με τίτλο «Ευρωπαϊκές πολιτικές υγείας στην εποχή της κρίσης και της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης» που πραγματοποιείται στο κτίριο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ από το Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του ΑΠΘ.

«Είναι ενδιαφέρον γιατί αυτές οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικά πολιτικά καθεστώτα και πολιτικές γύρω από το θέμα του εμβολιασμού» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζ. Κένεντι και ανέφερε ότι στην Ιταλία υπήρξαν πολιτικές πιέσεις να περάσει στη Βουλή η ατζέντα κατά των εμβολιασμών, αλλά και μία δραστική απάντηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό που έκανε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των παιδιών, διαφορετικά δεν θα γίνονται δεκτά στα σχολεία. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν είναι ξεκάθαρο το μέλλον, καθώς ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής από τους ίδιους τους γονείς. Στη Γαλλία, η Μαρί Λεπέν, προωθεί την ιδέα κατά των εμβολιασμών. «Ο λαϊκισμός στην πολιτική παίζει έναν ρόλο στο θέμα των εμβολιασμών» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριστερό λαϊκισμό και τον σκεπτικισμό για τους εμβολιασμούς στο σύνολο της Ευρώπης. Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του δεξιού λαϊκισμού και του σκεπτικισμού. Πάντως, αν δεις τον λαϊκισμό στο σύνολό του, τότε φαίνεται μία ξεκάθαρη γραμμή: Ότι οι άνθρωποι που είναι σκεπτικιστές έχουν απορρίψει τις πολιτικές ως φυσιολογικές, δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς και δεν εμπιστεύονται ούτε τους γιατρούς».

Ads

image

Όπως τόνισε ο Τζ. Κένεντι, στην Ιταλία το ποσοστό εμβολιασμού φτάνει το 85% (ο ΠΟ Υγείας συνιστά ως ασφαλές για τον γενικό πληθυσμό το 90%), ενώ στην Γαλλία (με βάση έρευνα που διεξήχθη το 2016 από το London School of Hygiene & Tropical Medicine) το 41% των πολιτών πιστεύει ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι ασφαλείς.

«Το αντιεμβολιαστικό κίνημα αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων»

Τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς κρούει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, προειδοποιώντας για άλλη μια φορά ότι «το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε, θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Όπως εξηγεί η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, κρούσματα εμφανίζονται όταν η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ελαττωθεί κάτω του 90% με δύο δόσεις εμβολίου. «Προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα ανέρχονται σε ποσοστό 20%. Σε περίπτωση που αυξηθούν, θα εμφανισθεί επιδημία ιλαράς και θα θρηνήσουμε θύματα».

image

Σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία υπογραμμίζει ότι «εάν οι γονείς ακολουθούν τις οδηγίες του «Dr. Google» (ανώνυμες και ανεύθυνες πληροφορίες που διοχετεύονται στο διαδίκτυο από το αντιεμβολιαστικό κίνημα), πολύ γρήγορα θα έχουμε την επανεμφάνιση και άλλων νοσημάτων, που στη χώρα μας έχουν εξαλειφθεί, όπως π.χ. κοκκύτης, μηνιγγίτιδα και παρωτίτιδα. Στις ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου, έχουν παρουσιαστεί 6.000 κρούσματα παιδιών με παρωτίτιδα, εκ των οποίων το 1,5% εμφάνισε ορχίτιδα».

Επαναλαμβάνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες και σώζουν ζωές», προτρέποντας τους γονείς να μην εμπιστεύονται ανώνυμες πληροφορίες του διαδικτύου και να απευθύνονται μόνο σε επιστημονικές ιστοσελίδες, όπως αυτές του ΚΕΕΛΠΝΟ, του υπουργείου Υγείας, του WHO, της UNICEF, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, CDC κλπ..

Για την ιλαρά η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά

* Τον άμεσο εμβολιασμό των ανεμβολίαστων ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, εκτός των εγκύων και των ανοσοκατασταλμένων.

* Τον εμβολιασμό με 2η δόση, για όσους έχουν κάνει ήδη μία δόση εκτός των εγκύων και των ανοσοκατασταλμένων.

* Για τα βρέφη, να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση.

* Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια.