Με διαδικαστικό κυρίως χαρακτήρα συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης στη Βουλή, για πρώτη φορά, η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Ads

Υπό την Προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη και με συμμετοχή βουλευτών  όλων των κομμάτων της Βουλής, καθορίστηκαν οι δύο Υποεπιτροπές-Ομάδες Εργασίας που θα εργαστούν προκειμένου  σε έξι μήνες η Επιτροπή να παραδώσει το πόρισμά της.

Η μία επιτροπή θα έχει ως θέμα τα οικονομικά-αναπτυξιακά ζητήματα και η άλλη θα ασχοληθεί με τα θεσμικά ζητήματα της Θράκης, ανάμεσά τους και τα δικαιωματικά θέματα. Πρόταση της πλειοψηφίας ήταν να υπάρξει και μια τρίτη υποεπιτροπή με αντικείμενο τα διασυνοριακά ζητήματα αλλά μετά τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, η Ντόρα Μπακογιάννη δέχτηκε να την αποσύρει.

Στην Επιτροπή, με Πρόεδρο τη Ντόρα Μπακογιάννη συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, οι πρώην Υπουργοί Γιώργος Κατρούγκαλος, Νίκο Φίλης, Σία Ανανγνωστοπούλου, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, η τομεάρχης του ΣΥΡΖΑ Μακεδονίας-Θράκης Δώρα Αυγέρη, βουλευτές της περιοχής και όχι μόνο.

Ads

Η Διακομματική και το “κακό παρελθόν”

Η “Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης”, όπως ονομάζεται συστήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ομόφωνη απόφαση των κομμάτων. Συμμετέχουν 25 βουλευτές και θα ασχοληθούν με τα ζητήματα της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της ακριτικής περιοχής, προτείνοντας μέτρα και πρωτοβουλίες για την βελτίωση της θέσης της ς. Αντίστοιχη Επιτροπή είχε συσταθεί το 1990 που κατέληξε σε μια σειρά πολιτικών για τη Θράκη, που αποδείχτηκαν τραγικά αποτυχημένες. 

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι διατηρεί επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα ή τις προοπτικές της Επιτροπής αλλά συμμετέχει γιατί θεωρεί ότι είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.