Την πρώτη θέση στα προϊόντα «μαϊμού» μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ κατέχει η Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, τα προϊόντα «μαϊμούδες» που δέσμευσαν τα ελληνικά τελωνεία την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκαν από 3,6 εκατ. το 2008 σε 21,9 εκατ. το 2009. Την Ελλάδα ακολουθούν η Ολλανδία με 17,9 εκ. προϊόντα, η Ιταλία με 12,9 εκ. και η Βουλγαρία με 11,3 εκ.

Ads

Από την έκθεση προκύπτει ότι τα βασικά προϊόντα που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές είναι τσιγάρα, ρούχα και επώνυμα είδη, ενώ σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν επίσης προϊόντα καθημερινής χρήσης, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες, παιχνίδια, φάρμακα ή οικιακές συσκευές.

Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα (με ποσοστό 19% των δεσμεύσεων), άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%) και τα φάρμακα (10%).

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή προϊόντων που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με 64% των παράνομων προϊόντων, ενώ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προέρχονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συγκεκριμένων κατηγοριών παράνομων προϊόντων.

Ads