Δικαστικός λειτουργός προσέφυγε στο Μισθοδικείο (ειδικό δικαστήριο με συμμετοχή και πανεπιστημιακών που επιλύει τις μισθολογικές διαφορές των δικαστών με το Δημόσιο) κατά των περικοπών των μισθών και επιδομάτων που επέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο δημόσιο.

Ads

Συγκεκριμένα, εφέτης των Διοικητικών Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση οι πρόσφατες νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες μειώθηκαν αναδρομικά από 1.1.2010 τα επιδόματα των δικαστικών λειτουργών και η πάγια αποζημίωση ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας.

Αναλυτικά, υποστηρίζει ότι οι περικοπές παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία προβλέπει ότι ο νομοθέτης «δεν έχει την δυνατότητα να αποσβέσει περιουσιακά ενοχικά δικαιώματα», όπως είναι ο μισθός, «εάν δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος ή ωφελείας».

Σύμφωνα με την ΕΣΔΑ, η απόσβεση του περιουσιακού δικαιώματος του μισθού δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού επιτρέπεται μόνο για δημόσια ωφέλεια, η έννοια της οποίας όμως δεν εξαντλείται στο δημοσιονομικό όφελος. Μάλιστα ο δικηγόρος του δικαστικού λειτουργού επικαλείται παλαιότερες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που προστάτευσαν σε ανάλογες περιπτώσεις τα οικονομικά συμφέροντα και δικαιώματα εργαζομένων.

Ads

Υποστηρίζει ότι οι περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών έχουν ως βάση την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την δανειακή αφερεγγυότητα και δεν έγιναν για το γενικό δημόσιο ή εθνικό συμφέρον. Πολύ περισσότερο όταν τα μέτρα που επιβάλλουν τις περικοπές δεν θέτουν καταληκτική προθεσμία διατήρησής τους ή μείωσής τους σε περίπτωση βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης.

Ο δικηγόρος Γ. Κόκκας, που εκπροσωπεί τον εφέτη αναφέρει στην προσφυγή ότι οι κυβερνήσεις γνώριζαν την κακή οικονομική κατάσταση αρκετά χρόνια πριν από την εμφάνιση της κρίσης και είχαν προειδοποιηθεί έγκαιρα γι΄ αυτό από τους αρμόδιους φορείς, καθώς και για τις συνέπειες που θα έχει η κακή δημοσιονομική διαχείριση.

Ακόμα, ο κ. Κόκκας επικαλείται στην αγωγή παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος (για την προστασία της εργασίας και των αποδοχών), καθώς όπως ισχυρίζεται, οι όποιοι περιορισμοί μπορούν να επιβληθούν προσωρινά σε έκτακτες περιστάσεις γενικού συμφέροντος ή πτωχεύσεως του κράτους.

Ο δικαστικός λειτουργός, όπως υποστηρίζει, λάμβανε συνολικά ετησίως μεικτές αποδοχές 71.764 ευρώ, ενώ μετά τις περικοπές οι αποδοχές του μειώθηκαν κατά 15.432,59 ευρώ.

Τυχόν απόφαση του Μισθοδικείου θετική για τους δικαστές μπορεί να ανατρέψει την οικονομική πολιτική της αυστηρής λιτότητας, ενώ παρόμοιες προσφυγές αναμένεται να καταθέσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι στα διοικητικά δικαστήρια και το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ.