Ο νέος νόμος – για το πλαίσιο λειτουργίας των servicers – πυροδότησε την πρώτη πολιτική κόντρα ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. Η πλευρά της Κουμουνδούρου εγκαλεί τους 10 από τους 11 πρώην συντρόφους που ανεξαρτητοποιήθηκαν, ότι ψήφισαν «παρών» σε διατάξεις αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία για μέτρα προστασίας της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

Ads

Η πολιτική κόντρα

Η εκπρόσωπος του κόμματος Δώρα Αυγέρη δήλωσε απορημένη, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο γιατί κράτησαν αυτή τη στάση». Την σκυτάλη ανέλαβε ο Παύλος Πολάκης δημοσιεύοντας – στο πρώην Twitter – το μήνυμα: «Αριστερά μπροστά»;; Με παρόν σε ρυθμίσεις υπέρ τραπεζιτών και servicers;;;;;;;;;;».

Οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο Διαδίκτυο επιδόθηκαν σε ανάλογες βιτριολικές αναρτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν και ως αντιπερισπασμός για την περίφημη ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Το πλαίσιο θέσεων που είχε παρουσιάσει στο ακροατήριο των Βιομηχάνων (10 Οκτωβρίου) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – που συμπυκνωνόταν στη φράση «η σύγχρονη Αριστερά δεν δαιμονοποιεί την λέξη κεφάλαιο» – έδωσε λαβές στα στελέχη της Νέας Αριστεράς για να ψέξουν «την ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ». Ούτως ή άλλως, οι 6+6/ Ομπρέλα επιθυμούν να καταδείξουν ότι αποχώρησαν (και) για πολιτικο-ιδεολογικούς λόγους για τα τεκμηριώσουν το επιχείρημα ότι, υπάρχει κενό στο πολιτικό φάσμα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νέας Αριστεράς» εξήγησε στα κοινωνικά δίκτυα – κι ενώ οι αντιδράσεις από την αντίπερα όχθη φούσκωναν – ότι «ψηφίσαμε «παρών» μόνο στις διατάξεις που ενσωματώνουν την ευρωπαϊκή οδηγία του 2021 που βάζει κανόνες στη λειτουργία των servicers και που σύσσωμη η αντιπολίτευση το ζητούσε από το 2021. Ψηφίσαμε «παρών» γιατί η χώρα είναι υποχρεωμένη να ενσωματώνει τις οδηγίες, αλλά και γιατί κάνει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό το επιβεβαιώνουν και οι φορείς, όπως οι δικηγόροι και οι δανειολήπτες».

Τσακαλώτος: «Και ο Αλέξης έχει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών άδραξε δε την ευκαιρία (σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN) να αποκαλέσει «χυλό» τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη. Επέρριψε μάλιστα ευθύνες και στον Αλέξη Τσίπρα, για την «εξαέρωση» του πρώην κόμματος του. «Και ο Αλέξης έχει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Η μάχη για την διεκδίκηση των ανέστιων ψηφοφόρων

Τα ηγετικά επιτελεία των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς έχουν διαμηνύσει στο ευρύ προοδευτικό ακροατήριο, ότι αποκλειστικός αντίπαλος τους είναι η Ν.Δ. και οι πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μοιραία τα πολιτικά σκάγια τους θα στραφούν προς το Μαξίμου, καθώς ο πρωθυπουργός ξεδιπλώνει μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών με νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Είναι εμφανές, ωστόσο, ότι ο ένας σχηματισμός θα περνάει από κόσκινο τις κινήσεις του άλλου, και το αντίστροφο.

Οι πρώην συνοδοιπόροι, καλούνται, πλέον, να διαγκωνιστούν για το προσεταιρισμό των εκατοντάδων χιλιάδων πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που νιώθουν, σε αυτή τη φάση, πολιτικά ανέστιοι. Όπως είναι εύλογο, εκείνοι που προσβλέπουν σε μία συνέχιση της «πολεμικής φθοράς», είναι οι άλλοι φορείς του προοδευτικού χώρου. ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ επιδιώκουν να αυγατίσουν τα δημοσκοπικά ποσοστά τους, παίρνοντας «κομμάτια» από την απογοητευμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη, πολλοί ψηφοφόροι που νιώθουν αριστεροί, πραγματοποιούν το δρομολόγιο που εκκινεί από την Κουμουνδούρου και καταλήγει προς τον Περισσό ή την Χαριλάου Τρικούπη. Στο επίπεδο της μεγάλης εικόνας, πάντως, οι ένοικοι του Μαξίμου προωθούν την ατζέντα τους αφού πρώτα έτριψαν τα χέρια τους παρακολουθώντας τον πολυκερματισμό της προοδευτικής αντιπολίτευσης.