Μετά το σάλο που προκλήθηκε καθώς και την έντονη πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σωτήρης Τσιόδρας με μία δήλωση που φαίνεται να επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, τοποθετήθηκε σχετικά με την μελέτη που είχε συντάξει μαζί με τον καθηγητή Θεόδωρο Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και τη σχέση της θνητότητας με τις περιορισμένες δυνατότητες του ΕΣΥ. , εκφράζοντας την θλίψη του για το γεγονός ότι η έρευνα του χρησιμοποιείται ως «μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης». 

Ads

Ωστόσο, στην παρέμβασή του δεν διαψεύδει πως για την μελέτη είχε ενημερωθεί η κυβέρνηση σε «ανώτατο επίπεδο», όπως έχει δηλώσει ο Θ. Λύτρας, και δεν σχολιάζει τα ευρήματα της έρευνας. Άλλωστε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι «στενός και βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού».

Υπενθυμίζεται πως η έκθεση είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση από τον Μάιο, ωστόσο στις αρχές Δεκέμβρη ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε πως ο ίδιος «δεν έχει καμία ένδειξη ότι για μεγαλύτερη θνησιμότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε ΜΕΘ». «Εγώ δεν έχω τέτοια ένδειξη! Εσείς έχετε; Φέρτε την!», είχε πει απευθυνόμενος σε υψηλούς τόνους στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η δήλωση Τσιόδρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Tvxs.gr, ήρθε μετά από πιέσεις του Μαξίμου, το οποίο επιχειρεί από την αρχή και με τη βοήθεια του φιλοκυβερνητικού τύπου να υποβαθμίσει το θέμα. 

Ads

Όμως πίσω από το δημόσιο damage control ωστόσο, το κλίμα στο Μαξίμου είναι βαρύ και στις κυβερνητικές συσκέψεις της χθεσινής ημέρας ακούστηκαν βαριές κουβέντες για τον Σωτήρη Τσιόδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δυσαρέσκεια διαμηνύθηκε και στον ίδιο τον καθηγητή και υπήρξαν εισηγήσεις να του ζητηθεί να βγει ο ίδιος να μιλήσει για «κανιβαλισμό» της έρευνας, όπως ήδη έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά η δήλωση του Σ. Τσιόδρα: 

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε ένα απλό πολίτη, η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης, ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης. Η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ, και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα, και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.

Πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου, οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό, είναι περισσότερες από 15 000. Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά, να τονίσω την σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας. Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού»

Λύτρας: Αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις είχαν ενημερωθεί

Με διαφορετικό πνεύμα και τρόπο τοποθετήθηκε ο συνεργάτης του Σ. Τσιόδρα, Θεόδωρος Λύτρας, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά και γραπτά ότι για τα ευρήματα της έρευνας είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία «σε ανώτατο επίπεδο». «Θα ήμασταν υπόλογοι αν δεν είχαμε ενημερώσει αυτούς που ήταν αρμόδιοι για να πάρουν τις αποφάσεις. Τα κοινοποιήσαμε εκεί που έπρεπε» δήλωσε μιλώντας στον Real Fm. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ υπογράμμισε δε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται ενίσχυση. «Οι αντοχές του ΕΣΥ στην περίοδο που εξετάσαμε είναι χαμηλές και θα πρέπει να ενισχυθούν. Όλα τα ευρήματα συγκλίνουν στο ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΥ».

«Αναλύσαμε τα δεδομένα, τα δείξαμε εγκαίρως σε αυτούς που έπρεπε να τα ξέρουν. Το διά ταύτα δεν είναι δική μας δουλειά. Τώρα έφτασε η ώρα να τα μάθει και ο κόσμος», τόνισε ο κ. Λύτρας και στην Εφημερίδα των Συντακτών, προσθέτοντας: «αναλύουμε τις πληροφορίες προκειμένου να τις δώσουμε σε αυτούς που είναι αρμόδιοι για να λάβουν αποφάσεις, για να λάβουν τα όποια μέτρα».