Μπορεί σύμφωνα με τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ, οι καλλιτέχνες να είναι ο πιο πληττόμενος κλάδος εν καιρό πανδημίας με πτώση 95% του τζίρου. Μπορεί να βγαίνει σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος στους δρόμους από τον Απρίλιο έως σήμερα, διεκδικώντας μέτρα ενίσχυσης, να δημιουργείται το κίνημα Support Art Workers και να εκπέμπουν sos όλοι οι καλλιτέχνες λέγοντας πως αντιμετωπίζουν σοβαρό θέμα επιβίωσης, αλλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περίμενε το τηλεφώνημα του φίλου του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη για να μην κάνει δεκτό το αίτημα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για αναστολή εκδηλώσεων.

Ads

Χθες το πρωί, φιλοκυβερνητικό site διέρρεε, πως ανάμεσα στα νέα μέτρα ήταν και η παύση για θέατρα, κινηματογράφους και συναυλίες. Το απόγευμα διαψεύστηκε η είδηση κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Σήμερα, στο ίδιο site, αρθρογράφος μας ενημερώνει για το παρασκήνιο: «Αυτή είναι μια απόφαση που πήρε προσωπικά ο Πρωθυπουργός σήμερα, μελετώντας μια λίστα επιχειρημάτων του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνδυασμό με την παρέμβαση ανθρώπων εκτός πολιτικής, κοντά στις Τέχνες, που έχουν το προνόμιο να είναι συνομιλητές του Πρωθυπουργού και να εκτιμά την άποψή τους. Επρόκειτο για μια αγωνιώδη προσπάθεια που από όλες τις πλευρές περιγράφεται ως «μάχη».

Καθοριστική όμως όπως γράφει η αρθρογράφος, ήταν και η πολύωρη τηλεφωνική συνομιλία με τον Κ. Μαρκουλάκη: «Ένας άνθρωπος του σύγχρονου πολιτισμού που γνωρίζει από μαθητής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει ανοιχτά στηρίξει την εκλογή του -για να αποσυρθεί στη συνέχεια από σχετικές πολιτικές δηλώσεις και να αρνηθεί σθεναρά προτάσεις για θέσεις εξουσίας. Πληροφορίες του iefimerida αναφέρουν ότι υπήρξε προσωπική μεγάλης διάρκειας συνομιλία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη με τον Πρωθυπουργό επιχειρηματολογώντας εναντίον της διακοπής λειτουργίας των θεάτρων και των λοιπών χώρων πολιτισμού».

Δεν ήταν μόνο οι συμβουλές των φίλων όμως, αλλά και ο κίνδυνος ακύρωσης των φιλόδοξων (!) παραγωγών: «Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτό το 24ωρο ήταν συνεχής και η επικοινωνία παραγωγών παραστάσεων και συναυλιών φιλόδοξων που θα γίνουν τις επόμενες μέρες που θα οδηγούνταν σε οικονομική καταστροφή σε περίπτωση ακύρωσής τους -χαρακτηριστική η περίπτωση των sold out παραστάσεων της Μόνικα Μπελούτσι στο Ηρώδειο με το έργο ωδή για τη Μαρία Κάλλας»

Ads

Με λίγα λόγια, εσείς με τις μη φιλόδοξες παραγωγές, μπορείτε να πεινάσετε με την ησυχία σας.

Ο πρωθυπουργός που διατυμπάνιζε προεκλογικά, πως θα είναι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, δεν άκουσε τις κραυγές αγωνίας των καλλιτεχνών. Δεν είδε τις διαδηλώσεις τους, δεν διάβασε τις συνεντεύξεις τους και τα σχόλια στα social media.  Δεν αναρωτήθηκε γιατί μπορούμε να στριμωχνόμαστε άνετα σε ΜΜΜ, αλλά όχι να απολαμβάνουμε τηρώντας τις αποστάσεις μία παράσταση. Δεν σκέφτηκε να μην επιβαρύνει άλλο έναν γονατισμένο χώρο. Δεν άκουσε τις φωνές χιλιάδων καλλιτεχνών. Άκουσε όμως τον φίλο του και ανέλαβε προσωπικά τη γενναία πρωτοβουλία, όπως συνηθίζουν να σκιαγραφούν το προφίλ του τα φιλικά σε αυτόν ΜΜΕ. Πρωθυπουργός των κολλητών και στον Πολιτισμό λοιπόν. Το μόνο που μένει να ευχηθούμε, είναι να τον έπεισε ο Κ. Μαρκουλάκης να αναλάβει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των συναδέλφων του οι οποίοι συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον Γολγοθά και να δηλώνουν πως τα περισσότερα μέτρα που ανήγγειλε το Υπουργείο Πολιτισμού για την ανακούφιση του κλάδου, δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί.