Μισή… πολιτική ανάσα δίνουν στην κυβέρνηση οι δανειστές, μεταθέτοντας για τις αρχές του 2016 το πιο δύσκολο πακέτο των επόμενων μέτρων, αλλά διατηρώντας ταυτόχρονα το ορόσημο του ασφαλιστικού στις «μεταρρυθμίσεις» που πρέπει να κλείσουν έως τα μέσα του Δεκέμβρη.

Ads

Ο νέος οδικός χάρτης για την εφαρμογή του, εμπροσθοβαρούς, τρίτου Μνημονίου επισφραγίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και βασίζεται στους εξής 5 άξονες:

  • Μετάθεση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης στον Ιανουάριο του 2016.

  • Ψήφιση έως τα μέσα Δεκεμβρίου του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι τελικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και ο σχεδιασμός του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

    Ads
  • Κλείσιμο του βασικού πλαισίου, τουλάχιστον, της ασφαλιστική μεταρρύθμισης έως τα μέσα Δεκέμβρη, εντός του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων.

  • Μετάθεση για τις αρχές του 2016 του δύσκολου πακέτου των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν το φορολογικό των αγροτών, τη φορολόγηση ενοικίων και την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη φορολογία εισοδήματος.

  • Έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους επίσης στις αρχές του 2016, με απαραίτητη προϋπόθεση – κατ’ απαίτηση πρωτίστως του ΔΝΤ – να έχει ψηφιστεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ο εν λόγω οδικός χάρτης εξαιρεί τα δύσκολα φορολογικά μέτρα από το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, θέτει ως μείζονα άμεση πρόκληση για την κυβέρνηση το ασφαλιστικό και αφήνει περιορισμένα μεν, ορατά δε, περιθώρια πολιτικής διαχείρισης της δύσκολης πολιτικής πραγματικότητας που έχει διαμορφώσει η συρρίκνωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ταυτόχρονα, αφήνει στην κυβέρνηση περιθώρια αισιοδοξίας για την έναρξη μιας – αργής έστω – πορείας κοινωνικής και πολιτικής ανάνηψης μετά τον Μάρτιο όταν, με βάση τουλάχιστον το θετικό σενάριο, θα έχουν περάσει όλα τα δύσκολα μέτρα και θα αρχίζει η ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος ως απότοκο της ανακεφαλαιοποίησης.

Η επιτυχής έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης, άλλωστε, ήταν και το στοιχείο που φέρεται να μέτρησε στη σχετικά ήπια στάση των δανειστών σε σχέση με την ταχύτητα υλοποίησης των επόμενων προαπαιτούμενων – ένα στοιχείο, που τόνισαν ιδιαίτερα στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση από τις ελληνικές αρχές του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και των μέτρων του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι απαραίτητα για μια επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει και την αποκατάσταση ενός βιώσιμου δρόμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup, με την οποία δόθηκε και το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ωστόσο τόνισε την κομβική σημασία του ασφαλιστικού. Όπως είπε, το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ «εκτός από ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται με το ασφαλιστικό και το οποίο μεταφέρθηκε στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων». Έσπευσε, δε, να επισημάνει και να υπενθυμίσει ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ένα θέμα που παρακολουθεί στενά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ένα θέμα, που η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ έχει θέσει ευθέως ως βασική προϋπόθεση για να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους…