Την πλήρη αντίθεσή τους στο σχέδιο που προωθεί η τρόικα για μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ. Ο Γιάννης Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις ενώ ο Δημήτρης Ασημακόπουλος έκανε λόγο για «καταστροφική πρόταση». Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, ενώ και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγω για «κακοστημένο θέατρο» μέσω του οποίου επιχειρείται να μεταφερθεί το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ads

«Στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες δικαίου που δεν μπορεί κανένας να τους αμφισβητεί» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο Βήμα 99,5. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση «δεν πρέπει να τολμήσει να σκύψει την οσφυϊκή χώρα εν όψει αυτής της απαίτησης των τροϊκανών». Υποστήριξε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις των ελεγκτών. «Υπηρετούν με τον πιο βίαιο και άγριο τρόπο τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Συμπεριφέρονται ως σταυροφόροι ιδεοληψιών και δοξασιών» είπε χαρακτηριστικά.

«Για ακόμη μία φορά οι «σωτήρες από το εξωτερικό» επιδεικνύουν το περίσσιο θράσος τους και προκαλούν τους εργαζομένους και την κοινωνία. Πήραν σχεδόν τα πάντα και τώρα επιχειρούν και το τελευταίο χτύπημα» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ. «Θα έπρεπε να γνωρίζουν όσοι ζητούν την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ ότι είναι συνταγματικά, νομικά και διεθνώς κατοχυρωμένος ο θεσμός των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας των κοινωνικών φορέων για τον καθορισμό των κατώτατων ορίων μισθών και ημερομισθίων. Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν θα επιτρέψουν ποτέ και με τίποτα να επεκτείνουν παντού την εργασιακή «ζούγκλα» η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί. Ας μην τολμήσουν λοιπόν» επισημαίνεται, ενώ η ΓΣΕΕ, καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να ορθώσει επιτέλους ανάστημα. Να πει δυνατά, καθαρά, σταθερά ΟΧΙ».

Μιλώντας για το ίδιο θέμα και από πλευράς των επιχειρήσεων ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε «καταστροφική» αυτή την πρόταση της τρόικα. «Εάν οδηγηθούμε σε μία τέτοια ζούγκλα, όπου οι μισθοί θα πέσουν τα 400-500 ευρώ, δηλαδή να γίνουμε Κίνα, Ινδία ή Βουλγαρία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει χιονοστιβάδα λουκέτων». Υποστήριξε ότι πρόκειται «για ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό», καθώς η πρόταση της τρόικα οδηγεί «σε ραγδαία ύφεση». Υπογράμμισε δε, ότι θα υπάρξει κατάρρευση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, κατάρρευση κερδών αλλά και κατάρρευση των κρατικών εσόδων.

Ads

«Τη συγκεκριμένη περίοδο της μεγάλης ύφεσης το τελευταίο πράγμα που στέκεται εμπόδιο σε μία επιχείρηση να λειτουργήσει, να έχει έσοδα και κέρδη, είναι το κόστος των εργαζομένων. Είναι άλλα πράγματα που οδηγούν τις επιχειρήσεις στον γκρεμό και στα λουκέτα» επισήμανε ο κ. Ασημακόπουλος, κάνοντας λόγω για αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων και των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιδεινώνουν την ήδη μεγάλη πτώση ων τζίρων που με τη σειρά της σχετίζεται με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Επιπλέον, ο κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για «λογική δημιουργικής καταστροφής» από την τρόικα καθώς συμφέρει είτε ξένους επενδυτές, είτε Έλληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό «να τα αγοράσουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί». Κατέληξε δε, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές εκρήξεις και τότε όλες οι προσπάθειες -καλές ή κακές- θα πέσουν στο κενό» κατέληξε.

ΣΕΒ: «Κακοστημένο θέατρο» η επαναφορά του θέματος
 
Για «κακοστημένο θέατρο» μέσω του οποίου επιχειρείται να μεταφερθεί το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με αφορμή τις πληροφορίες για πιέσεις της τρόικας προς την κυβέρνηση προκειμένου να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις.

Η δήλωση του προέδρου του ΣΕΒ για το θέμα των συμβάσεων έχει ως εξής: «Ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό.

Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους».

«Το εμπόριο αντιστέκεται στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων»

Και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι οι νέες αξιώσεις της τρόικας οδηγούν στην πλήρη κατάργηση του Συντάγματος και γυρίζουν τη χώρα πίσω στη δεκαετία του ’60. Επισημαίνει δε ότι εάν χρεοκοπήσει η ελληνική κοινωνία τότε θα χρεοκοπήσει και το κράτος. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να παραχωρήσει το οικονομικό αυτεξούσιο και την πρωτοβουλία παραγωγής πολιτικής στην τρόικα» σημειώνει, τονίζοντας ότι η κοινωνία δεν θα παραχωρήσει το δικαίωμα αυτορύθμισης των υποθέσεών της.

ΚΚΕ: «Στημένο παχνίδι κυβέρνησης –τρόικας»

Για «στημένο παιχνίδι» μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας κάνει λόγο το ΚΚΕ με αφορμή τις πιέσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Κυβέρνηση και τρόικα προωθούν μεθοδευμένα εδώ και καιρό την κατάργηση του βασικού μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, για να υπάρχουν μισθοί εξαθλίωσης» επισημαίνει το ΚΚΕ και σημειώνει ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι συνένοχες για τα αντεργατικά μέτρα, καθώς, όπως αναφέρει, «αντί να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων, αποπροσανατολίζουν και υπονομεύουν τον ταξικό αγώνα».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση άνοιξε την όρεξη στην τρόικα

«Με τις συμφωνίες της με την τρόικα και την εν συνεχεία νομοθέτησή τους για δραστικές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και για αντίστοιχες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των επιχειρησιακών συλλογικών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας ή του μειωμένου κατά 20% κατώτερου μισθού για τους νέους μέχρι 25 ετών, της άνοιξε την όρεξη να ζητάει και την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού» επισημαίνει εκ μέρους του ΣΥΝ, ο Δημήτρης Στρατούλης.

Σχετικά με τις αναφορές του πρωθυπουργού ότι «η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και ούτε θα γίνει», σημείωσε ότι «κανείς πια δεν τον πιστεύει, γιατί η κυβέρνησή του μας έχει συνηθίσει να μετατρέπει τις όποιες ελάχιστες φραστικές διαφωνίες της με την τρόικα σε κατά κράτος υποχωρήσεις και σε πολιτικά Βατερλό».