Τον διορισμό εφέτη ανακριτή για τη συνέχιση της ανάκρισης που αφορά δύο υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Siemens, ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες. O λόγος για τις υποθέσεις των συμβάσεων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών της Αρμενίας «Armentel», όπου ήταν μέτοχος ο ΟΤΕ μαζί με τη Siemens και για τις συμφωνίες του ΟΣΕ με την Siemens σχετικά με την προμήθεια τροχαίου υλικού.

Ads

Όσον αφορά την πρώτη υπόθεση, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, για πιθανολογούμενη ενεργητική και παθητική δωροδοκία κατά παντός υπευθύνου του ΟΤΕ και της Siemens αναφορικά με συμβάσεις που είχαν υπογραφεί το 2006 για την παροχή έργου στην εταιρεία Armentel (τηλεπικοινωνίες Αρμενίας), ύψους 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ήταν διάχυτη η φημολογία για την εκροή χρημάτων από «μαύρα ταμεία».

Ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και στην δεύτερη περίπτωση, η οποία αφορά τις συμβάσεις που υπογράφηκαν από το 1997 και μετά μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens, σχετικά με την προμήθεια αμαξοστοιχιών και προμήθεια άλλου τροχαίου υλικού. Σύμφωνα με προκαταρκτική εξέταση του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, δεν τηρήθηκαν οι ρήτρες των προγραμματικών συμφωνιών, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν «ίχνη» διακίνησης «μαύρου χρήματος».

Κατόπιν αυτού, ασκήθηκε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΣΕ, της ηθικής αυτουργίας και της άμεσης συνέργειας στην ενεργητική δωροδοκία.

Οι δύο αυτές υποθέσεις, λόγω της πολυπλοκότητας τους, πρέπει να ανατεθούν σε πιο έμπειρους δικαστές, αφού και αντίστοιχες υποθέσεις ερευνώνται από εφέτες ανακριτές, έκρινε λοιπόν ο κ. Τέντες, ζητώντας από τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών Ι. Σακελλάκο να παραγγείλει τη σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών προκειμένου να ανατεθούν οι υποθέσεις σε εφέτη – ανακριτή. Παράλληλα, ο ίδιος ζήτησε και τον ορισμό αναπληρωτή εφέτη ανακριτή για να συνδράμει το έργο της ανάκρισης.

Ads

Προτεραιότητα έδωσε, ακόμη, ο κ. Τέντες στην ανάκριση που αφορά την αθέτηση από την Siemens της υποχρέωσης να προμηθεύσει τον Ελληνικό Στρατό με αναγκαία ανταλλακτικά για τον εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής I», καθώς και για τη μη υλοποίηση από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) του εξοπλιστικού προγράμματος «Ερμής II». Το εξοπλιστικό πρόγραμμα «Ερμής» αφορά την κατασκευή συστήματος τηλεπικοινωνιακών του Ελληνικού Στρατού και το είχε αναλάβει το 1999 η Siemens., ενώ η δεύτερη φάση του προγράμματος,, κόστους πάνω από 300 εκατομμυρίων ευρώ, ανατέθηκε στην EAB.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Βούλγαρης για την επίμαχη υπόθεση του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος έχει ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της απάτης από κοινού, της απόπειρας απάτης και της υπεξαίρεσης από κοινού σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Η προτεραιότητα που δίδεται στη διερεύνηση των υποθέσεων αυτών σχετίζεται και με την παλαιότητα των συμβάσεων που καθιστούν πιο ορατό τον κίνδυνο παραγραφής αξιόποινων πράξεων.