Σύμφωνα με με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες μέσες τιμές χονδρικής το 2022 -με 230,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα ανάμεσα σε 28 χώρες. 

Ads

Τα στοιχεία της ΡΑΕ δείχνουν ότι  στο διάστημα των 45 ημερών ανάμεσα στην 1η Ιανουαρίου και στις 14 Φεβρουαρίου του 2022, η Ελλάδα υπήρξε πρώτη στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος με την πιο ακριβότερη, με αρκετά μεγάλη διαφορά από την δεύτερη Ιταλία που σημείωσε μέση τιμή 224,41 ευρώ. Σημειώνεται ότι η χονδρική τιμή είναι ο βασικός συντελεστής διαμόρφωσης των τιμολογίων που καταλήγουν να χρεώνουν τον καταναλωτή.

image

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» η ρήτρα αναπροσαρμογής βγαίνει μέσα από έναν πολύπλοκο μαθηματικό τύπο που πρακτικά ουδείς μπορεί να αντιληφθεί πώς προκύπτει και αν εφαρμόζεται ορθά. Στην πράξη, για να υπάρξει μηδενική ρήτρα, θα έπρεπε η χονδρική τιμή να είναι γύρω στα 40-50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ads

Από τη στιγμή που προσδιοριζόμενη χρηματιστηριακά έχει φτάσει στα 230 ευρώ, αυτό προκαλεί υπερδιόγκωση του λογαριασμού όπου η ρήτρα μπορεί να αποτελεί το 60% του συνολικού ποσού. Στη διαμόρφωσή της συμμετέχουν πλήθος παραγόντων όπως η υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη χώρα μας και την Ιταλία, τρίτη ακριβότερη είναι η Ελβετία και ακολουθούν τρεις βαλκανικές χώρες (Σερβία, Κροατία, Σλοβενία). Δώδεκα χώρες βρίσκονται πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και 14 χώρες μεταξύ 100 και 200 ευρώ. Η Δανία χρεώνει τους πολίτες της με τα μισά ευρώ από την Ελλάδα (114,63).

Παράλληλα, σε υποστήριξη των στοιχείων της ΡΑΕ έρχονται και τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ όπου και παρατηρήθηκε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 56,7% στην χώρα μας.

 image