Πρωταθλήτρια Ευρώπης εμφανίζεται η Ελλάδα σε προσφυγές και καταδίκες για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Το κόστος για τους Έλληνες πολίτες από τις σχετικές καταδίκες ανέρχεται σε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ.

Ads

Ο πρόεδρος της Κομισόν απάντησε σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά, ο οποίος θέλησε να ενημερωθεί για τον αριθμό προσφυγών και καταδικών της Ελλάδας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά και για τον οικονομικό αντίκτυπο που αυτές έχουν στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει εκδώσει αποφάσεις για περισσότερες από 200 περιπτώσεις προσφυγών κατά της Ελλάδας (εκ των οποίων οι 28 εκκρεμούν). Ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων που έχουν απαγγελθεί από το Δικαστήριο κατά της Ελλάδας, μετά την προσχώρησή της στην ΕΕ, ανέρχεται σε 183. Από αυτές η Ελλάδα συμμορφώθηκε άμεσα προς τις αποφάσεις του Δικαστηρίου μόνο σε 110 περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, οι εν λόγω αποφάσεις αφορούσαν κυρίως το περιβάλλον και την εσωτερική αγορά (με περισσότερες από 30 υποθέσεις για κάθε τομέα) και, σε μικρότερο βαθμό, τη φορολογία, τη γεωργία και την υγεία (με περισσότερες από 15 υποθέσεις για κάθε τομέα).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2005 η Ελλάδα ήταν πρώτη σε παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας, μη δυναμένη να εφαρμόσει ή να συμμορφωθεί με ευρωπαϊκές Οδηγίες σε 20 περιπτώσεις, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (16), την Γαλλία (13), την Γερμανία (12) και την Ιταλία (11). Κατά το 2008 η Ελλάδα ήταν δεύτερη σε ασκηθείσες προσφυγές λόγω παραβάσεως κράτους μέλους, με 19 προσφυγές, μετά την Ισπανία που είχε 21. Η Ελλάδα, μόνη της, ευθύνεται για το 9% του συνόλου των προσφυγών στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2008.

Ads