Σε οικονομία και μεταναστευτικό εστίασε την κριτική του κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΟΝΝΕΔ. Αναφερόμενος στο νόμο της κυβέρνησης για τους μετανάστες πρότεινε να υιοθετήσει η κυβέρνηση το «γερμανικό μεταναστευτικό μοντέλο», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών.

Ads

«Να μιμηθούν το μεταναστευτικό μοντέλο της Γερμανίας»

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην εικόνα της κυβέρνησης, τις 100 πρώτες της ημέρες, είπε ότι ο χαρακτηρισμός ακυβερνησία μοιάζει επιεικής και ότι τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, οι πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν ανικανότητα, παλινωδίες ασάφεια, σύγχυση, αντιφάσεις.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο νόμο της κυβέρνησης για τους μετανάστες, τόνισε ότι «όσο προσπαθούν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει την ταυτότητά του και την ιστορία του, τόσο περισσότερο θα τον συσπειρώνουν γύρω από τις αξίες και τα ιδανικά του». Επεσήμανε πως η χώρα μας είναι η μοναδική χώρα εισόδου ανεξέλεγκτων κυμάτων από μετανάστες και πως η σημερινή κυβέρνηση σπεύδει να νομιμοποιήσει τους πάντες και να προσελκύσει ακόμη περισσότερους.

Ads

Είπε ότι προειδοποιεί την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί και πως θέση της ΝΔ είναι να ενσωματώσει η ελληνική κοινωνία μέσα από την παιδεία και τον πολιτισμό όσους μπορεί να αντέξει. «Γιατί μας καθυβρίζουν γιατί τους προτείνουμε αυτό ακριβώς που ισχύει σήμερα στη Γερμανία, αν θέλουν λοιπόν κάποιο γερμανικό μοντέλο τους προτείνουμε να μιμηθούν το μεταναστευτικό μοντέλο της Γερμανίας, που υπήρξε μεταρρύθμιση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ», είπε και πρόσθεσε πως η δεινή κρίση που πλήττει τον κόσμο και πλέον και την Ελλάδα δεν ξεπερνιέται με συνταγές διαχείρισης, αλλά με τολμηρές ανατροπές.

Ακόμα, αναφέρθηκε και στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι απορρίπτει εκλογικά νομοσχέδια που κάνουν τα κόμματα ακόμα πιο αρχηγικά. «Θέλουμε το κόμμα επιτελείο αγώνα, όχι αυλή γύρω από τον αρχηγό, θέλουμε τους βουλευτές να είναι εκλεκτοί του λαού, όχι εξαπτέρυγα του εκάστοτε αρχηγού, δεν θέλουμε τους βουλευτές υποδεέστερους ακόμα και από τους αντιδημάρχους σε γενικευμένες μονοεδρικές περιφέρειες που προτείνει ο κ. Παπανδρέου», είπε, ενώ μιλώντας για την ανεργία υπενθύμισε ότι η ΝΔ την βρήκε 11,3% το 2004 και την κατέβασε στο 7,4% μέχρι το 2008 και μετά ήρθε η διεθνής οικονομική κρίση και την παρέδωσε στο 9,3% και τώρα το ΠΑΣΟΚ προεξοφλεί ότι θα πλησιάσει το 20%.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως θα υπάρξουν κάποιοι που θα αντιδράσουν σε όσα προτείνει για τη νέα πορεία που ζητά ο τόπος και θα πουν ότι «ίσως απορρίπτω το δικό μας το χθες, ότι δεν θέλω να επωμισθώ παραταξιακές ευθύνες για προσπάθειες που πέτυχαν ή απέτυχαν». Τόνισε ότι όλοι είναι υπερήφανοι για το έργο της ΝΔ και των κυβερνήσεών της και πως κανείς δεν δικαιούται να αμφισβητήσει το έργο που παρήχθη από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ότι όποιος το κάνει για δικούς του λόγους θα τον βρει απέναντί του. «Ο χρόνος έχει έκτοτε κυλήσει, ο λαός έκτοτε έχει μιλήσει, έχει απορρίψει ή ανταμείψει θέσεις ή συμπεριφορές παλαιότερες δικές μας και έχει τοποθετηθεί απέναντι στο δικό μας νεοδημοκρατικό πρόβλημα», τόνισε αναφέροντας πως ο ίδιος ακούει μόνο την εντολή «αλλάξτε, φύγετε από το χθες, ασχοληθείτε επιτέλους με τα προβλήματα του αύριο».

Αντίδραση Ραγκούση

Ο Γ.Ραγκούσης κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά για «τακτική παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης», καθώς και για «απαράδεκτη διολίσθηση σε ακραίες θέσεις».

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Απορίες και ερωτηματικά προκαλεί η σημερινή νέα πρόταση του Προέδρου της ΝΔ κ. Α. Σαμαρά να υιοθετήσουμε το «γερμανικό μοντέλο», όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας.

Οι απορίες και τα ερωτηματικά αυτά δημιουργούνται εύλογα δεδομένου ότι η δημόσια μέχρι σήμερα διαφοροποίηση του από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα από μετανάστες που διαμένουν μόνιμα και νόμιμα, εστιάζονταν στην άποψή του ότι θα πρέπει η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αυτά να γίνεται μόλις ενηλικιωθούν, ενώ στη Γερμανία που σήμερα επικαλείται, η απονομή ιθαγένειας στα παιδιά αυτά γίνεται από τη γέννησή τους, όπως ακριβώς προβλέπεται και στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία το μόνο που χρειάζεται να κάνει με την ενηλικίωσή του ένα τέτοιο παιδί είναι να αποφασίσει ποια από τις δύο ιθαγένειες των οποίων είναι κάτοχος, αν τυχόν έχει δεύτερη, προτιμά να κρατήσει.

Αν πάλι ο κ. Σαμαράς μνημονεύοντας το παράδειγμα της Γερμανίας αναφέρεται στα χρόνια νόμιμης παραμονής που απαιτούνται για να μπορέσει κανείς να υποβάλλει αίτηση για την απόκτηση της ιθαγένειας, τότε και πάλι δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά και απορίες. Και αυτό διότι, ενώ ο ίδιος σε αυτή την περίπτωση τα χρόνια που προτείνει είναι δέκα, ενώ στη Γερμανία είναι οκτώ, και μάλιστα μετά από μια δραστική μείωση από τη δεκαπενταετία που απαιτούνταν παλαιότερα.

Μετά τη σημερινή αναφορά του στη Γερμανία, ο κ. Σαμαράς είναι ανάγκη να διευκρινίσει αν η σημερινή του πρόταση αποτελεί αλλαγή θέσης του κόμματός του σε αυτά τα θέματα -αλλαγή που θα ήταν ωστόσο ευπρόσδεκτη- ή αν και αυτή δυστυχώς η αναφορά εμπίπτει στην τακτική της παραπληροφόρησης και της διαστρέβλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης. Τακτική, η οποία χρησιμοποιείται διαρκώς το τελευταίο διάστημα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με σκοπό να δικαιολογήσει την απαράδεκτη διολίσθησή του σε ακραίες θέσεις. Τακτική, η οποία σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συνάδει με τη σοβαρότητα του συγκεκριμένου θέματος».