Πρόταση για συγχώνευση έκανε στην Alpha Bank η Εθνική Τράπεζα, ύστερα από απόφαση που ελήφθη στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικής, των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου και του εκπροσώπου του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας.

Ads

Από τις 3 Φεβρουαρίου οι δύο τράπεζες έχουν υπογράψει μία συμφωνία εμπιστευτικότητας, αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και αποχής από λήψη εναλλακτικών μέτρων. Από τις αρχές Φεβρουαρίου τα στελέχη των δύο τραπεζών ξεκίνησαν τις συζητήσεις σχετικά με τους όρους της ανωτέρω πρότασης.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι μέτοχοι της Alpha θα λάβουν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha, με σχέση ανταλλαγής 0,727 μετοχές της Εθνικής για κάθε μια μετοχή της Alpha. Σύμφωνα με την ανωτέρω σχέση ανταλλαγής, η σχετική συμμετοχή των μετόχων της Εθνικής και της Alpha στην ενωμένη οντότητα θα είναι περίπου 71% και 29%, αντίστοιχα, ενώ η άμεσες συμμετοχές του Ελληνικού Δημοσίου και των ευρύτερων φορέων κοινωνικής ασφάλισης θα διαμορφωθούν σε 0,9% και 12%, αντίστοιχα. Αν τελικά υπάρξει συμφωνία τότε θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη και ισχυρότερη τράπεζα στην Ελλάδα, αλλά και σε μία τράπεζα που θα κατέχει ηγετική θέση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Η προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ελληνικής οικονομίας. Είμαι πεπεισμένος για τα οφέλη της προτεινόμενης συγχώνευσης και ότι αυτή θα έχει τη θετική ανταπόκριση των μετόχων των δύο τραπεζών», ανέφερε ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος.

Ads

«Έχουμε ιδιαίτερη εκτίμηση για την Alpha, τα στελέχη της και για όσα επέτυχε τις τελευταίες δεκαετίες υπό την ηγεσία του κ. Κωστόπουλου. Αναμένουμε την ανταπόκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank και τη θετική απάντηση του στην φιλική μας πρόταση. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους των δύο τραπεζών και να αποδώσει πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας. Επιθυμούμε και περιμένουμε να λάβουμε τη θετική εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha. Λαμβάνοντας αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, κάνουμε το πρώτο βήμα για την αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα», σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κύριος Απόστολος Ταμβακάκης.

Θετικές χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τις συζητήσεις μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank για συγχώνευσή, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

«Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να επιδιώξει την αναδιάταξή του, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να παίξει το ρόλο του στη σημερινή συγκυρία, στη χορήγηση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και στην ανάπτυξη. Η συζήτηση που διεξάγεται ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank κινείται θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, επιβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μένουν αδιάφορες και αμέτοχες στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Επιπλέον, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση». «Βεβαίως η υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού αφορά τις ίδιες τις δύο τράπεζες και τα όργανά τους, που θα κληθούν να λάβουν τις τελικές αποφάσεις και εν τέλει τους μετόχους τους», καταλήγει ο υπουργός οικονομικών.

«Η πρόταση της Εθνικής για συγχώνευση με την Alpha Bank, η οποία πιθανότατα γίνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, είναι πρόταση για την απόλυτη παράδοση της Εθνικής Τράπεζας στα ιδιωτικά συμφέροντα, για τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της χώρας, για τη συγκρότηση σκληρότερου ολιγοπωλίου στον τραπεζικό χώρο, για μαζικές απολύσεις και περεταίρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κυρίως για τη μεγαλύτερη καταλήστευση της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών! Αυτή την ώρα έχει καταστεί, σχεδόν, όρος εθνικής και κοινωνικής επιβίωσης μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή στη χώρα, που θα έχει ως πρώτο μέλημά της την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να αποκτήσει ένα νέο προσανατολισμό και να αναλάβει ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό, παραγωγικό και κοινωνικό ρόλο», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.