Να υπογραφεί νέο Μνημόνιο προκειμένου για τη χορήγηση περίπου 50 δις ευρώ επιπλέον, που θα αφορά τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας στην περίοδο 2012-13, εισηγήθηκε στη συνάντηση του Λουξεμβούργου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλον Τρισέ. Η πρόταση φέρεται να συναντά την αντίρρηση της Γερμανίας, η οποία σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Welt επιδιώκει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του υφιστάμενου δανείου. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να ζητά μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Στην περίπτωση νέου Μνημονίου, η ΕΕ αναμένεται να ζητήσει ως προϋπόθεση εγγυήσεις μέσω περιουσιακών στοιχείων και εσόδων από πωλήσεις.

Ads

«Εκτός από τη μείωση των επιτοκίων για τη βοήθεια, η Ελλάδα επιδιώκει και χαλάρωση του συμφωνηθέντος προγράμματος λιτότητας, διότι αυτό επιβαρύνει υπερβολικά την ανάπτυξη της οικονομίας», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, η οποία επικαλείται διαπραγματευτικές πηγές. Ως εκ τούτου, «η Αθήνα ζητά παράταση δύο ετών για το στόχο μείωσης ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ» -δηλαδή έως το 2016 -με τις απόψεις των Ευρωπαίων εταίρων να διίστανται.

Το ίδιο δημοσίευμα θέλει τη Γερμανία να επιδιώκει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων ομολογιακών οφειλών, μέσω της ανταλλαγής των παλαιών ελληνικών ομολόγων με νέα (μεγαλύτερων προθεσμιών εξόφλησης). Για την Ελλάδα αναφέρεται πως επιθυμεί μείωση του επιτοκίου των δανείων που λαμβάνει από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η γερμανική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις περαιτέρω κινήσεις αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης χρέους της Ελλάδας. Παραπέμπει την καταβολή της πέμπτης δόσης της βοήθειας και τη λήψη οιωνδήποτε άλλων μέτρων στην έκθεση που καταρτίζει αυτό το διάστημα η τρόικα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Το θέμα της αναδιάρθρωσης δεν τίθεται, ούτε συζητείται και είναι σπέκουλα», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο Μάρτιν Κότχαους, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου αν το γερμανικό υπουργείο θα ήταν διατεθειμένο να συζητήσει περαιτέρω επιμήκυνση αποπληρωμής της βοήθειας και μείωσης του επιτοκίου, ο κ. Κότχαους παρέπεμψε στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη φερεγγυότητα της χώρας που καταρτίζει η τρόικα. Σε περίπτωση που η αποτίμηση της έκθεσης είναι αρνητική θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για την ανάληψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος. Διευκρίνισε δε ότι η Γερμανία έχει χορηγήσει 8,4 δις ευρώ ως μερίδιο της βοήθειας που έχει δοθεί στην Ελλάδα μέχρι τώρα και σημείωσε ότι πρόκειται για πιστώσεις που απέφεραν στη Γερμανία τόκους 100 εκ. ευρώ.

Πάντως, ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας από τους εταίρους της. Σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία, ο συντηρητικός πολιτικός θέτει ως προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα προκειμένου να αποκλειστεί ο κίνδυνος να περιέλθει η Ελλάδα σε αδυναμία πληρωμών.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το «Βήμα», σημείωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ότι «μιλάμε για νέο πλαίσιο και νέους όρους», χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο μνημόνιο. Επίσης, έκανε λόγο για νέους δανειακούς πόρους.

«Τα όσα συνέβησαν στο Λουξεμβούργο έγιναν, όπως τα περιέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον Γ. Πεταλωτή, «αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα και χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση με γοργά βήματα και μίλησε για την ανάγκη να επιδειχθεί ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, για να φύγουμε από την κρίση». Ο ίδιος χαρακτήρισε σενάρια τα όσα ακούγονται περί υποθήκευσης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Επανέλαβε, τέλος, ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών για την «νομιμοποίηση μιας πολιτικής σωτηρίας της χώρας».

Σύμφωνα πάλι με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ η ελληνική κρίση χρέους θα βρεθεί στο μικροσκόπιο του Eurogroup στις 16 Μαΐου. Όπως δήλωσε η ίδια προς εκπροσώπους του Τύπου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα κρίνουν κατά την επόμενη συνεδρίασή τους, στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, αν η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους, όπως επισήμανε, «μια σειρά από εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, (εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται) σήμερα στην Αθήνα για να εξετάσουν τα μέτρα που λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και να προωθηθεί το μεταρρυθμιστικό έργο».

Σχετικά με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών την Παρασκευή το βράδυ στο Λουξεμβούργο, η κ. Λαγκάρντ έκανε λόγο για μια «συνάντηση εργασίας, από την οποία δεν επρόκειτο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν (…), τίποτα περισσότερο από αυτό». Ήταν «απλά για την προετοιμασία» των μηνιαίων συνεδριάσεων των υπουργών της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, είπε, όπου θα εξεταστεί «η κατάσταση χρηματοδότησης, όχι μόνο της Πορτογαλίας αλλά και της Ελλάδας». «Ήταν απολύτως θεμιτό να εξετάσουμε (τα ζητήματα αυτά) με πολύ ανεπίσημο τρόπο, με τη μορφή μιας συνόδου εργασίας», επέμεινε η κα Λαγκάρντ.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, αύριο επισκέπτονται την Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας με αντικείμενο τον τελικό έλεγχο στις ελληνικές επιδόσεις (αποκρατικοποιήσεις, εργασιακές σχέσεις, φοροδιαφυγή, Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα). Στο πλαίσιο του συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα, θα συζητηθούν η ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια και οι προθεσμίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, αν και σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μήνες για την επίτευξη μιας συμφωνίας στα επίμαχα ζητήματα.

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις και των ελληνικών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι του ενδεχομένου μη αποπληρωμής τους κινούνται ανοδικά, καθώς η ΕΕ συζητά αλλαγή των όρων του πακέτου της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters και Bloomberg.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόδοση των 5ετών ελληνικών ομολόγων έφθασε το 22%, ενώ άνοδο σημείωσε και η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 15,64%, ενώ των διετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 35 μονάδες βάσης, στο 25,69%.

Η απόδοση των διετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 11,80% και των αντίστοιχων ιρλανδικών ομολόγων κατά 19 μονάδες βάσης, επίσης στο 11,80%. Το κόστος ασφάλισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (credit default swaps) αυξήθηκε, σύμφωνα με το Bloomberg κατά 19 μονάδες βάσης, στις 1.360 μονάδες βάσης (13,6 ποσοστιαίες μονάδες).

Παπακωνταντίνου: «Θα περάσουμε δύσκολα χρόνια»

Μιλώντας τη Δευτέρα στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε: «Η χώρα περνάει, πέρασε και θα περάσει δύσκολα χρόνια γιατί βασίστηκε σε ένα στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο όπου ουσιαστικά κοροϊδευόμασταν μεταξύ μας. Θα περάσουμε δύσκολα».

Δήλωσε, ωστόσο, αισιόδοξος ότι η χώρα θα τα καταφέρει, ενώ αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή έκανε λόγο για «έγκλημα όπως όλα τα άλλα εγκλήματα και ακόμη περισσότερο». Πρόσθεσε ότι διαφωνεί με τους νομικούς κύκλους που δεν αποδίδουν στη φοροδιαφυγή αυτή τη σημασία και σημείωσε ότι «υπάρχουν αυξημένα κρούσματα διαφθοράς σε πολεοδομίες και εφορίες».

Δείτε επίσης: Προκαταρκτική για το δημοσίευμα του Spiegel