Κείμενο πρωτοβουλίας στελεχών του ΣΥΝ, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του κόμματος προτείνει να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο με μικρότερο το μέτρο της εκλογής των αντιπροσώπων, ώστε να διευρυνθεί σημαντικά το σώμα του συνεδρίου.

Ads

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, κατώτερη των αναγκών, των προσδοκιών και της ελπίδας του ελληνικού λαού, ενώ εξαπέλυσε επίθεση και κατά του αντιπροέδρου Θεόδωρου Πάγκαλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη ενότητας της Αριστεράς.

Επίσης, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού παρουσιάστηκε το κείμενο θέσεων για το έκτακτο συνέδριο. Στο κείμενο, που επεξεργάστηκε η αρμόδια Επιτροπή υπό τον κ. Γ. Δραγασάκη, καταγράφεται διεξοδικά η συνολική πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα και οι δυνατότητες του κόμματος, ενώ αναλύεται από πολιτική και ιδεολογική πλευρά η οικονομική κρίση και προτείνονται λύσεις εξόδου από αυτήν.

Ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το μεσημέρι.

Ads

Πρόταση για διευρυμένο σώμα συνέδρων στο 6ο Συνέδριο του ΣΥΝ

Το κείμενο πρωτοβουλίας στελεχών του ΣΥΝ συνοδεύεται από περισσότερες από 80 υπογραφές (βλ. παρακάτω) και αποτελεί τη συνέχεια της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει στελέχη που αποχώρησαν από την Ανανεωτική Πτέρυγα, στελέχη της Υπέρβασης, κ.ά.

«Θεωρούμε ότι θα πρέπει περισσότερα μέλη του κόμματος να συνδιαμορφώσουν τις τελικές αποφάσεις του συνεδρίου και να βοηθήσουν στην αναγκαία συναίνεση» αναφέρεται στο κείμενο και προστίθεται: «Το συνέδριο αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της σωτηρίας της πατρίδας (!) έχει εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση ενάντια στο εισόδημα, τα κοινωνικά δικαιώματα και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Επιχειρείται μια μεγάλη ανακατανομή του πλούτου σε όφελος των λίγων και ισχυρών και σε βάρος των κοινωνικά ασθενέστερων. Η πολιτική της στρέφεται κατά της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και οδηγεί στην αναπαραγωγή της ύφεσης».

Τα στελέχη του ΣΥΝ επισημαίνουν την άμεση ανάγκη «ο ΣΥΝ να ανατρέψει τις οργανωτικές του αγκυλώσεις, να αντιμετωπίσει όλα τα αρνητικά πού έχουν σωρευθεί από τη λειτουργία των τάσεων και να απαλλαγεί από τους “τυφλούς” εσωκομματικούς ανταγωνισμούς χωρίς σαφή ιδεολογικά και πολιτικά διακυβεύματα» ενώ επιμένουν «στην ανάγκη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσης, συνεργασίας και κοινής δράσης της αριστεράς, με στόχο την ενίσχυση του ΣΥΝ και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ ως συμμαχία αυτόνομων πολιτικών συλλογικοτήτων, στη βάση ενός πολιτικά επικαιροποιημένου και κοινά αποδεκτού πολιτικού πλαισίου».

Τσίπρας: «Να τελειώνουμε με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και τις συνδικαλιστικές πρακτικές»

Κατώτερη των περιστάσεων των αναγκών και των προσδοκιών χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Θεόδωρου Πάγκαλου κατηγορώντας τον για προβοκάτσια με αφορμή την επίθεση κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου.

Η κυβέρνηση, δια του αντιπροέδρου, υπέθεσε ότι «τώρα είναι η ώρα της προβοκάτσιας, ότι τώρα θα περάσουμε στο στάδιο της κατασυκοφάντησης», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Τελείωσε το παραμύθι με τον εξωτερικό εχθρό, την επίθεση που δέχεται η χώρα και πρέπει να αμυνθούμε ενωμένοι να σώσουμε τη πατρίδα, και τώρα θα ξαναπαίξουν το παιχνίδι με τον εσωτερικό εχθρό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι «συγκυβερνά» με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη και ότι συκοφαντούν τους κοινωνικούς και λαϊκούς αγώνες.

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι στην κυβέρνηση «θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασπείρουν κλίμα διχασμού στους εργαζόμενους και στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να απογοητευτεί ο κόσμος και να ξαναγυρίσει εκεί που τον θέλουν, στον καναπέ, να παρακολουθεί αμήχανα τις ειδήσεις των οκτώ».

Επιπλέον χαρακτήρισε «παραμύθια» όσα λέγονται για χρεοκοπία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «έξυπνο σενάριο, καλοστημένο σκηνικό σε όλες τις τηλεοράσεις». Το δεύτερο παραμύθι, όπως είπε, είναι η ανταγωνιστικότητα. «Μπαίνουμε στο δεύτερο πεντάμηνο προετοιμασίας και προπαγάνδας. Αυτή τη φορά το παραμύθι θα τελειώσει και μαζί του θα εξαφανιστούν δώρα και επιδόματα στον ιδιωτικό τομέα. Θα εξαφανιστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, ώστε να απελευθερωθούν οι απολύσεις».

«Το τρίτο παραμύθι, είναι τα κεκτημένα, αυτό όμως παίζεται πάρα πολλά χρόνια. Προνομιούχοι οι δημόσιοι υπάλληλοι των 1.200 ευρώ, πολυτέλεια η δημόσια δωρεάν παιδεία, γραφειοκρατικός και αντι-αναπτυξιακός ο δημόσιος τομέας, ζημιογόνες οι ΔΕΚΟ και η Ολυμπιακή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ενότητας της Αριστεράς, σημειώνοντας ότι πρέπει «να τελειώνουμε επιτέλους με τις ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Να τελειώνουμε με τις συνδικαλιστικές πρακτικές που έχουν μοναδική απασχόληση να είναι ιμάντες μεταβίβασης της κομματικής γραμμής, είτε κυβερνητικής, είτε αντιπολιτευόμενης και να πρωτοστατήσουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις και απεργίες, αποκρούοντας κάθε νέα προβοκάτσια από τις πολλές που ετοιμάζουν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για ένα ευρύ μέτωπο που δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «περάσει» τα μέτρα και κάλεσε «για ένα κοινωνικό και πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων που μπορεί να γίνει πλειοψηφικός. Ένα συνασπισμό δυνάμεων που θα δώσει νέα πνοή στο όραμα της ενότητας όλων των δυνάμεων της Αριστεράς».

Κείμενα από Ανανεωτική Πτέρυγα και Λαφαζάνη- Στρατούλη- Καλύβη- Τόλιο

Εκτός από το κείμενο της Επιτροπής Θέσεων της ΚΠΕ, σύμφωνα με την «Αυγή» επί τάπητος θα τεθούν και το κείμενο της Ανανεωτικής Πτέρυγας (το υπογράφουν ο Κ. Κάρης και ο Δ. Χατζησωκράτης), καθώς και τα κείμενα-συμβολή στον διάλογο που έχουν ετοιμάσει οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης, Γ. Τόλιος και το Κοκκινο-πράσινο Δίκτυο.

Το κείμενο της Ανανεωτικής Πτέρυγας επικεντρώνεται στον ρόλο που πρέπει να έχει η σύγχρονη αριστερά ιδίως στις σημερινές συνθήκες κρίσης τονίζοντας την ανάγκη απεμπλοκής του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο, σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «ως σχήμα πολιτικής συνεργασίας έχει κλείσει τον κύκλο του, η ταχύτερη ή πιο αργή μετατροπή του σε κόμμα είναι μέγιστο πρόβλημα. Η απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο και θεμελιώδες βήμα μιας πορείας ανασύνταξης και ανάκτησης του ευρύτερου πολιτικού του ρόλου στις εξαιρετικές συνθήκες αυξημένων υποχρεώσεων και κοινωνικών απαιτήσεων που ζούμε. Αναπτύσσοντας τη συμπόρευση και συνεργασία με τους Οικολόγους-Πράσινους και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς».

Στο κείμενο που υπογράφουν οι Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης και Γ. Τόλιος (σύμφωνα με την εφημερίδα, έως χθες το μεσημέρι δεν είχε ξεκαθαριστεί αν το κείμενο θα το θέσουν σε ψηφοφορία) γίνεται πολύ σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ΟΝΕ, ενώ υπογραμμίζεται ότι ο ΣΥΝ «έκανε κρίσιμο στρατηγικό λάθος με την υπερψήφιση το 1992 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία αποτέλεσε τη «ραχοκοκαλιά» για την απαράδεκτη συγκρότηση με αποκλειστικά ταξικούς και τους πλέον ιεραρχικούς ιδιοτελείς όρους της ΟΝΕ». Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΝ έχει κατηγορηματική αντίθεση στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα διότι μια τέτοια εκδοχή στην εξέλιξή του θα αποδυνάμωνε τον πλουραλιστικό χαρακτήρα του, θα στένευε την επιρροή του και θα ενίσχυε τις διαχωριστικές τάσεις στο εσωτερικό του». Ακόμα, οι 4 υπογράφοντες εκφράζουν την αντίθεσή τους “με οποιαδήποτε μορφή «προεδροκεντρικού», αρχηγικού κόμματος ή κόμματος στελεχών και παραγόντων, που θέλουν να κάνουν καριέρες στην πολιτική, ή «κόμματος στούντιο τηλεόρασης»”.

Το κείμενο πρωτοβουλίας στελεχών του ΣΥΝ υπογράφουν οι: ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΑΘΥΜΑΡΙΤΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ, ΑΝΕΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΑΡΑΒΟΥ-ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΑΡΜΠΙΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΒΕΛΙΚΗΣ ΦΙΝΤΙΑΣ, ΒΕΡΒΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΓΚΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΙΚΑΣ ΙΩΣΗΦ, ΓΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΣΙΜΟΣ, ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ ΔΗΜΟΣ, ΖΑΓΑΡΑΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ, ΖΑΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΞΑΝΘΙΠΗ, ΖΑΨΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΖΕΡΒΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑΤΑΣΑ, ΘΕΟΤΟΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΘΗΒΑΙΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ ΡΙΑ, ΚΑΜΠΑΝΗΣ ΓΑΒΡΙΛΟΣ, ΚΑΝΤΕΡΕΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΑΠΡΑΝΑΣ ΖΗΣΗΣ, ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΡΑΚΟΥΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ΚΑΡΑΝΤΙΛΙΟΝ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΣΣΑΡΤΖΙΑΝ ΧΑΙΚ, ΚΟΛΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΟΝΤΟΣΤΑΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΚΟΡΔΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΚΥΛΑΚΟΥ ΚΑΙΤΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΛΟΝΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΛΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΝΕΛΛΗ, ΜΑΝΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΝΤΑΔΑΚΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ , ΜΑΝΤΕΛΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΜΑΝΤΟΥΚΟΣ ΤΑΚΗΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΜΑΥΡΩΓΙΩΡΓΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΕΝΤΕΣΙΔΗΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ, ΜΗΛΙΑΡΕΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΜΠΑΛΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ , ΜΠΑΛΑΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΜΠΙΛΙΝΗΣ ΜΠΑΜΠΗΣ, ΜΠΟΝΟΒΟΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΝΤΑΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ , ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ ΣΟΥΛΑ, ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΠΑΝΤΑΠΑΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ , ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ , ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΝΑΚΗΣ, ΠΑΤΣΙΑΝΤΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ, ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΡΗΓΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ, ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ ΠΑΝΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ , ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΥ ΣΟΥΛΑ, ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΡΗΣ , ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΤΑΦΛΑΝΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΤΕΚΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΤΡΑΧΗΛΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΤΣΑΙΝΗ ΜΑΤΙΝΑ, ΤΣΑΟΥΣΟΓΛΟΥ ΤΑΣΟΣ, ΤΣΙΡΙΔΟΥ ΛΙΑΝΑ, ΤΣΙΡΚΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΤΣΟΠΩΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΜΑΡΙΚΑ, ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ