Πρόταση για να μην γίνει απεργία κατέθεσε η πλειοψηφία του προεδρείου της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ. ΠΑΣΚΕ και Συνεργαζόμενες Eκπαιδευτικές Kινήσεις). Σε εξέλιξη μέχρι αργά το βράδυ η συνεδρίαση των προέδρων των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ).

Ads

Σύμφωνα με την εκπαιδευτική ενημερωτική ιστοσελίδα AlfaVita η ΟΛΜΕ κατέθεσε δύο ζητήματα προς ψήφιση. Ειδικότερα το πρώτο είναι η πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές όπως είχε κατατεθεί από την αρχή. Το δεύτερο είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία. Όπως αναφέρεται η πρόταση για απεργία υπερψηφίστηκε κατά τη συνεδρίαση, ωστόσο σχετικά με τις προϋποθέσεις 18 πρόεδροι των ΕΛΜΕ ψήφισαν υπέρ, 9 κατά και 57 λευκά. Βάσει και των αποτελεσμάτων η ΟΛΜΕ κρίνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθεσεις και προτείνει αναστολή. 

Στην ίδια πηγή επισημαίνεται πως η μειοψηφία «Αγωνιστικές Παρεμβάσεις» (Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) εμμένει στην πρόταση για απεργία και καταγγέλλει «πραξικόπημα». Η απόφαση του προεδρείου να προτείνει την αναβολή της απεργίας φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μαζικά την Τρίτη στις Γενικές Συνελεύσεις των τοπικών ΕΛΜΕ υπερψήφισαν την πρόταση για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Νωρίτερα μετά την ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ «άδειασε» την ΟΛΜΕ σχετικά με το αίτημα της δεύτερης για πανελλαδική απεργία στις 17 Μαϊου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων. Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αρκέστηκε να δηλώσει πως «στέκεται στο πλευρό των καθηγητών», καταδίκασε την «προληπτική επίταξη», καλώντας την κυβέρνηση «να πάρει πίσω το έσχατο μέτρο της επίταξης και να ξεκινήσει διάλογος με την ΟΛΜΕ» και τόνισε πως «η Παιδεία δεν προσφέρεται για άγονες αντιπαραθέσεις και πολύ περισσότερο για συγκρούσεις με «θύματα» τα παιδιά μας».

Ads

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος επανέλαβε πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προχώρησαν σε μία επιβεβλημένη απόφαση, για να διαφυλάξουν την προσπάθεια των νέων που διαγωνίζονται στην πιο δύσκολη εξέταση της ζωής τους. Ύψιστο καθήκον όλων είναι η δημιουργία κλίματος ηρεμίας για την ολοκλήρωση της κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών», δήλωσε.
 
«Τώρα προέχει η άσκηση του καθήκοντος και η ομαλή διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Αυτό άλλωστε επιθυμεί η ελληνική κοινωνία. Εύχομαι καλή επιτυχία στους μαθητές και καλή δύναμη στους εκπαιδευτικούς», πρόσθεσε.

 

Διαβάστε επίσης: Αντίθετος ο ΔΣΑ με την επίταξη των καθηγητών

Συμπόρευση με την ΟΛΜΕ αποφάσισε νωρίτερα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας σε έκτακτη συνεδρίασή της. «Η επίθεση στον χώρο της εκπαίδευσης είναι δείγμα αναλγησίας και έλλειψης σεβασμού απέναντι σε αυτούς που προετοιμάζουν το μέλλον της γενιάς που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Όπως επισημαίνει η ΔΟΕ η επιστράτευση των εκπαιδευτικών είναι «δείγμα αυταρχισμού και μια ακόμη επίθεση στο κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε με αγώνες των εργαζομένων όλα αυτά τα χρόνια».
 
«Η επίδειξη αλαζονείας, βιαιότητας και πολιτικού “τσαμπουκά” απέναντι στους εργαζόμενους, έχει και τα όριά της. Η ΔΟΕ μπροστά σε όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στην εκπαίδευση, δηλώνει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των συναδέλφων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αντιλαμβανόμενη πως η επίθεση που εξελίσσεται και προσωρινά δεν στοχοποιεί το χώρο της Πρωτοβάθμιας, είναι επίθεση που σε κάθε περίπτωση την αφορά. Με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενη την ενενηντάχρονη ιστορία της, δηλώνει πως η αντίσταση σε όλα αυτά που συντελούνται είναι πράξη ευθύνης» καταλήγει η ανακοίνωση.