Με πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο, η αρμόδια εισαγγελέας ζητά να καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ο προφυλακισμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Λιγνάδης για τέσσερις υποθέσεις βιασμού, απορρίπτοντας μάλιστα όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του ότι είναι αθώος.

Ads

Κατά την κρίση της εισαγγελέως ο Δ. Λιγνάδης πρέπει να παραμείνει στη φυλακή καθώς δε έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν ανακρίτρια και εισαγγελέα στην απόφαση για την προφυλάκιση του. Ο άλλοτε δημοφιλής σκηνοθέτης κατηγορείται για βιασμό σε βάρος ενός 25χρονου άνδρα το 2010, για το βιασμό ενός ακόμη άνδρα το 2015 στην Επίδαυρο, για το βιασμό ενός 24χρονου σήμερα άνδρα το 2015, αλλά και τον βιασμό ενός ακόμη άνδρα το 2018.

Τις επόμενες μέρες με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αναμένεται να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη του κατηγορούμενου στο εδώλιο.

Ποιές είναι οι τέσσερις υποθέσεις

Υπενθυμίζεται, ότι η πρώτη σοβαρή υπόθεση κατηγορίας για βιασμό εμφανίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2021 όταν ένας 25χρονος άνδρας κατέθετε μία μήνυση για βιασμό σε βάρος του σκηνοθέτη, πριν από 11 χρόνια.  Η κατάθεση που «έδεσε» τον φάκελο σε βάρος του κ. Λιγνάδη ήρθε από μάρτυρα – φιλικό πρόσωπο του δεύτερου ανθρώπου που έχει μηνύσει τον σκηνοθέτη για βιασμό το 2010. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μήνυση αναφέρεται ότι ο σκηνοθέτης τον προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο, προβάλλοντάς του τον κύκλο των γνωριμιών του. Το θύμα φέρεται να υποστηρίζει ότι συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και ότι ο καταγγελλόμενος τον βίασε στο σπίτι του.

Ads

Στην τρίτη υπόθεση, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μηνύθηκε από νεαρό άνδρα, ο οποίος ισχυρίζεται πως βιάσθηκε το 2018 από τον σκηνοθέτη μέσα στο σπίτι του, ενώ η τελευταία πράξη βιασμού την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. 

Καταπέλτης η εισαγγελέας για τον Λιγνάδη: Επικίνδυνος και αμετανόητος

Καταπέλτης είναι η εισαγγελέας στην πρόταση της για την παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη σε δίκη για τέσσερις βιασμούς. «Ο Δημήτρης Λιγναδης είναι γνωστός ηθοποιός, σκηνοθέτης και διδάσκαλος υποκριτικής, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 οριστική και καλλιτεχνικός διευθυντής του εθνικού θεάτρου. Είναι άγαμος και από το έτος 2008 μένει σε διαμέρισμα στην Αθήνα. Δηλώνει αμφιφυλόφιλος με πολλές σχέσεις στη ζωή του και με τα δύο φύλα, αλλά και με πολλές περιστασιακές επαφές ακόμη και επ’ αμοιβή» αναφέρεται στην πρόταση.

«Με αυτά τα δεδομένα σε βάρος του κατηγορουμένου προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής για την πράξη του βιασμού κατά συρροή που του αποδίδεται και θα πρέπει το συμβόλαιο σας να τον παραπέμψει για να δικαστεί στο ακρωτήρι του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας», προσθέτει.

Τέλος, προτείνει προς στο δικαστικό συμβούλιο την παραμονή του στη φυλακή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2022, καθώς «σε βάρος του προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής οι οποίες δεν έχουν εξασθενήσει, Ενώ από την άλλη επανειλημμένη τέλεση της πράξης, η μακρόχρονη δράση του, η μέθοδος που έχει αναπτύξει, για να προσεγγίσει τα θύματα του, χτίζοντας μαζί τους σχέση εμπιστοσύνης αλλά και εξάρτησης, εκμεταλλευόμενος την κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική του θέση για να τα δελεάσει, αλλά και τη δική τους ευάλωτη οικονομικά και κοινωνικά θέση, το γεγονός ότι κυκλοφορούσε δημόσια με τα ανήλικα θύματα του, δίχως καμία αναστολή, αλλά και η αμετανόητη στάση του μέχρι σήμερα, καταδεικνύουν ότι πρόκειται για άτομο επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα, ώστε η διατήρηση της προσωρινής του κράτησης να κρίνεται αναγκαία για την αποτροπή από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων».