Πρόταση προκειμένου να μην υπολογιστεί καθόλου ΑΟΖ στο Καστελόριζο φέρεται να κατέθεσε στην ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τον καθορισμό των ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. 

Ads

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει ΑΟΖ με την Αίγυπτο φέρεται να έχει σκοντάψει σοβαρά πάνω στην συγκεκριμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει επίσης περιορισμό και της ΑΟΖ σε Ρόδο, Κάρπαθο, αλλά και Κρήτη. Βάσει αυτής της πρότασης, η αιγυπτιακή κυβέρνηση σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να συμμετέχει και η Τουρκία στην οριοθέτηση της ΑΟΖ στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο φέρεται να δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η Άγκυρα «είναι έτοιμη για διάλογο». 

Το επόμενο ραντεβού για το ζήτημα έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβρη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα ενός «επωφελούς συμβιβασμού» και σε περίπτωση που αυτός επιτευχθεί, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα δε με ορισμένες άλλες πληροφορίες, επ΄αυτού έχουν ενημερωθεί και κόμματα της αντιπολίτευσης, μέσω συγκεκριμένων διαύλων.