Την τοποθέτησή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ελληνική κυβέρνηση στην Επιτροπή των Σοφών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε γνωστή ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ads

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στη γ.γ του Συμβουλίου, Μαρία Μπούριτς, την ελληνική θέση στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών να καταλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος,όπως αναφέρεται, αποδέχτηκε την πρόταση. Στην ομάδα υψηλού επιπέδου μετέχουν επίσης οι πρώην Πρωθυπουργοί  της Γαλλίας Bernard Cazeneuve και της Σλοβακίας Iveta Radičová, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Federica Mogherini, η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ine Marie Eriksen Søreide και ο πρώην  Πρόεδρος  του Κοινοβουλίου της Ανδόρρας Josep Dallerès Codina. 

Σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μετέχει στην Επιτροπή Υπουργών και είναι αρμόδιος για τα θέματα του Συμβουλίου του Ευρώπης  και  ο Πρέσβης – Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος Πάνος Μπεγλίτης παρουσίασε  την ελληνική πρόταση και τον Ελέυθέριο Βενιζέλο στη Γενική Γραμματέα.

Ads

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή των Σοφών συστήνεται από τη γενική γραμματέα, με σκοπό να μελετήσει τα επόμενα βήματα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε κρίσιμους τομείς εν μέσω πολέμου, ενεργειακής κρίσης και γεωπολιτικών αλλαγών.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου: