Το μεσημέρι της Τρίτης συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ και επί τάπητος θα μπουν οι προτάσεις των εργοδοτικών φορέων για το «πάγωμα» των μισθών και των αυξήσεων από ωριμάνσεις, την ίδια ώρα που η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για μειώσεις, τόσο στο 13ο και 14ο, όσο και στον κατώτατο μισθό. Οι εργοδοτικοί φορείς θέτουν επίσης ως κοινό αίτημα τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ, διαμηνύει ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι απαραβίαστη, ενώ αναφορικά με το μισθολογικο κόστος, επιμένει σε αντισταθμιστική ρύθμιση για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ads

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΤΕ συνεδρίασαν τη Δευτέρα στα κεντρικά του ΣΕΒ. Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες ζητούν το πάγωμα των μισθών για μια τριετία, την στιγμή που η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) προβλέπει για φέτος αυξήσεις στο 2,6%.

Στην πρόταση των εργοδοτών περιλαμβάνεται επίσης αίτημα για μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 10% με την ΓΣΕΕ να επιμένει σε αντισταθμιστική ρύθμιση για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών ταμείων.
 
Οι εργοδοτικοί φορείς φαίνεται ότι προσανατολίζονται σε θέση για τήρηση του κατώτατου μισθού αλλά με πάγωμα των ωριμάνσεων. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μία από τις προτάσεις επί τάπητος για τον 14ο μισθό προβλέπει καταβολή του σε εργαζόμενους που εισπράττουν αποδοχές έως ενός ορισμένου ύψους αλλά όχι και στους εργαζόμενους με υψηλούς μισθούς. Το όριο παραμένει ακαθόριστο, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι σαν πρόταση ακούστηκαν τα 5.000 ευρώ. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιου είδους σχήμα που θα προβλέπει «μη υποχρεωτική» καταβολή του σε υψηλότερα κλιμάκια.

Ads

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που φέρεται να κατέθεσε ο ΣΕΒ για «πλαφόν» στον 13ο-14ο μισθό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μιλώντας την Τρίτη στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, διέψευσε αυτή την πληροφορία. «Δεν άκουσα από κανένα να ζητά να υπάρξει πλαφόν στο 13ο και 14ο μισθό. Συμφωνούμε να μην πειραχτούν οι 13ος και 14ος μισθός. Είμαστε υπέρ της διατήρησης και του κατώτατου μισθού» τόνισε.

ΓΣΕΕ: Η ΕΓΣΕΕ είναι απαραβίαστη

Εμμένει η ΓΣΕΕ στη θέση της ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) δεν τίθεται προς συζήτηση. «Έχω διαμηνύσει ότι η ΕΓΣΣΕ είναι απαραβίαστη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
 
Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας «είναι ένα ενιαίο σύνολο μέτρων και δεν τεμαχίζεται». «Δεν συζητάμε να θιγεί σε οποιοδήποτε σημείο της», τόνισε και κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να τιμήσουν την υπογραφή τους.
 
Τι υποστηρίζουν οι εργοδοτικοί φορείς
 
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ.Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για συνάντηση «εργασίας κι όχι αποφάσεων». «Στις δραματικές συνθήκες που ζούμε, θέλουμε να διασώσουμε και όχι να κατεδαφίσουμε τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών. Περιμένουμε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου για να αποδείξουμε ότι μπορούμε μόνοι μας, αντί να περιμένουμε παθητικά να μας επιβληθούν απ’ έξω αποφάσεις».
 
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «γνωρίζουν ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι ευθύνη μας σήμερα είναι να βρούμε ένα νέο σημείο ισορροπίας στο μέσο κόστος εργασίας για να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να σώσουμε δουλειές και να δώσουμε δουλειές. Αυτό νομίζω προσδοκούν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».
 
Αναστολή ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας ζητεί και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με υπόμνημα που κατάθεσε ο πρόεδρός του, Ανδρέας Ανδρεάδης, στον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, στη διάρκεια χθεσινής συνάντησής τους.
 
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρους του Ανδ.Ανδρεάδη μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, η θέση του ΣΕΤΕ, προβλέπει διατήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης και των 14 μισθών και δεν περιλαμβάνει μείωση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ, βλέπει θετικά τις εισηγήσεις για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 10%.
 
Όπως ανέφερε όμως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ο Σύνδεσμος ζητά εξέταση «συμβάσεων ρετιρέ, που είναι πάνω από 40% των συλλογικών» συμβάσεων.
 
Και η ΕΣΕΕ ζητά πάγωμα των αυξήσεων για τριετία, αντιτιθέμενη σε μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ: «Εάν η τρόικα ζητήσει μείωση του κατώτατου μισθού, εμείς θα επιμείνουμε στη θέση μας πάγωμα των αυξήσεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Β.Κορκίδης.
 
Για διατήρηση των κατώτατων μισθών αλλά πάγωμα των ωριμάνσεων μέχρι το 2014 με μείωση των εργοδοτικών εισφορών έκανε λόγο, ενδεικτικά, και ο πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γ.Κασιμάτης. «Δυστυχώς, οι ενδείξεις που υπάρχουν δείχνουν ότι και αυτές οι προτάσεις θα αγνοηθούν» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.