Πλήθος δημοσιευμάτων την Τρίτη αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην τακτική ενημέρωση, κατηγόρησαν τους πολίτες γιατί παρατηρήθηκαν ουρές έξω από τραπεζικά καταστήματα. Στο πλαίσιο της γνωστής στρατηγικής που στοχοποιεί τους πολίτες ως απείθαρχους στην τήρηση των μέτρων – παρότι αποδείχτηκε ότι η πολιτική ηγεσία πρωταγωνιστεί – η συζήτηση κινήθηκε στο σύνηθες θέμα των ημερών. 

Ads

Όμως κανείς δεν αναφέρθηκε σε αυτονόητα ζητήματα καθώς ήταν η τελευταία μέρα του μήνα και του τριμήνου και υπάρχουν μια σειρά από υποχρεώσεις αλλά και σοβαροί λόγοι για να βρίσκεται κάποιος στην τράπεζα με τη φυσική του παρουσία. 

Το πλέον βασικό αφορά τους επιτηδευματίες και τις πολλές επιταγές που έληγαν την Τρίτη. Η  κυβέρνηση παρότι είχε προαναγγείλει ότι θα μεριμνήσει για την αναστολή κάλυψης των επιταγών ως και 75 μέρες  μετά τη λήξη τους, το πρωί της Τρίτης δεν το είχε κάνει. Πέρα από το γεγονός ότι άφησε «ξεκρέμαστες» τις επιχειρήσεις και έπρεπε να καλύψουν την τελευταία στιγμή τις υποχρεώσεις τους, ανάγκασε τους επαγγελματίες να βρεθούν την Τρίτη στις Τράπεζες για τη μοναδική συναλλαγή που χρειάζεται φυσική παρουσία. Τελικά η κυβέρνηση εξέδωσε τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αργά μετά το μεσημέρι, αφήνοντας ουσιαστικά εκτεθειμένους τους επιτηδευματίες για το Μάρτιο. 

Όλες οι υπόλοιπες συναλλαγές, όπως οι ρυθμίσεις φυσικών και νομικών προσώπων προς την Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μπορούν, πράγματι, να γίνουν ηλεκτρονικά με την έκδοση της σχετικής ταυτότητας πληρωμής, όμως είναι γεγονός ότι αρκετοί δεν έχουν την απαιτούμενη εξοικείωση. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η τελευταία μέρα του μήνα, συγκεντρώνει πάντα αρκετούς συνταξιούχους, που η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να προειδοποιήσει και ενημερώσει έγκαιρα, είναι λογικό να παρατηρηθεί μεγάλη συγκέντρωση κόσμου. 

Ads

Πάντως, έκδηλη συνεχίζει να είναι η ενόχληση των πολιτών για το ύφος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας που εντάσσεται στο επικοινωνιακό σενάριο της «ατομικής ευθύνης». Την Τρίτη όμως, αφού η κυβέρνηση έστειλε αρκετό κόσμος στις Τράπεζες, στη συνέχεια τους «μάλωσε» επειδή συγχρωτίστηκαν έξω από αυτές. Πάντως, για την ταλαιπωρία των πολιτών ούτε λόγος να γίνεται.