Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα, έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Πληροφορικής της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, οργανώσεις και πολίτες, μετά τη χθεσινή, επέμβαση των ΜΑΤ, που «έσπασε» την κατάληψη των εργαζομενών και οδήγησε σε 15 συλλήψεις. Πάντως το πληροφοριακό σύστημα της επιχείρησης παραμένει εκτός λειτουργίας, καθώς οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Πληροφορίκής πραγματοποιούν 48ωρη απεργία. Παράλληλα, η ΓΕΝΟΠ προχωρά σε 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ στην Αττική. Εν τω μεταξύ, το υπ. Οικονομικών ετοιμάζει διευκρινιστική εγκύκλιο μετά τη γνωστοποίηση ότι η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, παραβιάζει σχετική κοινοτική Οδηγία. Χθες και η Συνήγορος του Πολίτη, ζήτησε από το υπ. Οικονομικών την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν διαπιστωθεί αναφορικά με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Τέλους Ακινήτων.

Ads

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος δήλωσε ότι ο αγώνας ενάντια στο χαράτσι θα συνεχισθεί στις γειτονιές, όπου ομάδες αυτοοργανώνονται και δεν θα επιτρέπουν στα συνεργεία της ΔΕΗ να κόβουν το ρεύμα.
 
Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, βρίσκονταν στο σημείο, ωστόσο, αποχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης αποχώρησαν.

Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε σήμερα στη ΔΕΗ Καλλιθέας, μεταξύ μελών του κινήματος “Δεν Πληρώνω” και υπαλλήλων της υπηρεσίας. Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, έχουν γίνει εννέα προσαγωγές.

Στις 80 ημέρες η διακοπή του ρεύματος

Προθεσμία 80 ημερών, αντί 40 που ίσχυε μέχρι σήμερα, δίνει το υπουργείο Οικονομικών στους καταναλωτές για να εξοφλήσουν μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος επί των ακινήτων, η πρώτη δόση του οποίου όμως θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά ακόμη κι αν υπάρχουν λάθη στον υπολογισμό, ή εξαιρέσεις (άνεργοι, πολύτεκνοι κ.ά.). Αυτό προβλέπεται, σύμφωνα με πληροφορίες στη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα και στην οποία επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που θα προκύψει, λόγω των λαθών, διαφορά φόρου αυτή θα καταβληθεί με την επόμενη εκκαθάριση της ΔΕΗ, μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.

Ads

Σε νέα διευκρίνισή του πάντως το υπουργείο σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η ΔΕΗ δεν θα κόβει το ρεύμα σε κανέναν φορολογούμενο που, αποδεδειγμένα, αδυνατεί να πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διακοπή μέχρι να οριστικοποιηθούν η απόφαση και η εγκύκλιος που θα περιλαμβάνουν τις εξαιρέσεις φορολογούμενων από το νέο τέλος. Απο το υπουργείο υπογραμμίζεται οτι αυτή την περίοδο διαμορφώνεται η απόφαση και η σχετική εγκύκλιος, αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθει και τονίζεται πως «δεν πρόκειται να κόψουμε το ρεύμα σε κανέναν που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και δεν πληρώνει από ανάγκη και όχι από σκοπιμότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος περιλαμβάνει την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να συστήσει σε όλες τις εφορίες τριμελή επιτροπή, η οποία θα δέχεται αιτήσεις ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων αλλά ατόμων που δεν εξαιρούνται ρητά από το μέτρο με βάση το νόμο όπως είναι οι άποροι, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας (αναπηρία 80% και άνω κτλ). Η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εφοριακό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, έναν κοινωνικό λειτουργό από το δήμο και από έναν αστυνομικό υπάλληλο. Η επιτροπή θα εξετάζει αν συντρέχουν οι λόγοι για να ενταχθούν τα πρόσωπα αυτά στο χαμηλό συντελεστή φορολογίας 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή αν τα άτομα αυτά έχουν πλήρη αδυναμία καταβολής του τέλους.

Αναφορικά με τα λάθη που υπάρχουν σε πολλούς λογαριασμούς της ΔΕΗ και αφορούν τα τετραγωνικά του ακινήτου, την τιμή ζώνης ή και την παλαιότητα θα ακολουθούνται τα εξής βήματα:

– Ο διαχειριστής του δικτύου της ΔΕΗ θα στείλει στους Δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις στις οποίες περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα που ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια του βάση των οποίων υπολογίστηκε το χαράτσι.

– Οι πολίτες θα έχουν προθεσμία έως τις 20 Ιανουαρίου να υποβάλλουν στους Δήμους τους αιτήσεις για τη διόρθωση των λαθών αφού όμως πληρώσουν κανονικά τη δόση που έχει προκύψει με βάση τα στοιχεία της 17ης Σεπτεμβρίου.

– Στην περίπτωση που από τις διορθώσεις προκύψει διαφορά φόρου αυτή θα επιστραφεί με την επόμενη εκκαθάριση λογαριασμού ΔΕΗ μέσω συμψηφισμού μελλοντικών οφειλών.

 – Οι Δήμοι θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 27 Ιανουαρίου 2011 ενημερωμένες καταστάσεις με τα στοιχεία των ακινήτων των δημοτών τους στο διαχειριστή δικτύου της ΔΕΗ.

– Ο διαχειριστής της ΔΕΗ θα στείλει στη συνέχεια τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (στο σύστημα TAXIS) η οποία θα ελέγξει αν οι τιμές ζώνης είναι οι σωστές. Αν διαπιστώσει λάθος θα το διορθώσει και στη συνέχεια μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου η ΓΓΠΣ θα επιστρέψει στο δίκτυο της ΔΕΗ τα τελικά στοιχεία. Με βάση τις διορθώσεις και τις νέες καταστάσεις ο διαχειριστής της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει στον υπολογισμό του φόρου επί των ακινήτων και θα στείλει τους λογαριασμούς στους πολίτες.

Παραβίαση Οδηγίας
 
Η διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων που περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, παραβιάζει σχετική κοινοτική Οδηγία, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, επικαλούμενος σχετική απάντηση του Επιτρόπου Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ.
 
Στην απάντησή του ο Γερμανός επίτροπος τονίζει, ότι «η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις». «Η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και διασφαλίζεται και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων. Τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας».
 
«Η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή διασφαλίζεται απολύτως από την ελληνική νομοθεσία και διασφαλίζεται και από τις προβλέψεις του νόμου για το ειδικό τέλος ακινήτων. Τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας» ήταν η απάντηση του υπ. Οικονομικών.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα για το ζήτημα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την απάντηση της Κομισιόν ως μια πρώτη μικρή δικαίωση στον «πολύπλευρο» αγώνα για την κατάργηση του ειδικού τέλους ακινήτων. «Έστω και ένα νοικοκυριό να μείνει δίχως ρεύμα, εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι», τόνισε καιδιευκρίνισε πως ο Συνασπισμός προτίθεται να προσφύγει κατά των σχετικών αποφάσεων τόσο στα ελληνικά όσο και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
 
Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το παράνομο και αντισυνταγματικό, όπως το χαρακτήρισε, μέτρο. Πρόσθεσε ότι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας «όχι μόνο δεν θα αναγνωρίσει αντισυνταγματικές πράξεις, επονείδιστες συμβάσεις, κυρίως όμως θα τους καλέσει να λογοδοτήσουν για τις παρανομίες τους». Παράλληλα, προσέφερε την υποστήριξή του στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ που συνελήφθησαν, λέγοντας πως «αγωνίζονταν για να υπερασπιστούν τη συνταγματική νομιμότητα και την ίδια την επιβίωση του ελληνικού λαού».

Παρέμβαση από τη Συνήγορο του Πολίτη
 
Την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβολή, τον υπολογισμό και την είσπραξη του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η Συνήγορος του Πολίτη. Ειδικότερα σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, εντοπίζει συγκεκριμένα προβλήματα και ζητεί να υπάρξει άμεση ανταπόκριση.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού χαρακτήρισε το μέτρο της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά «υπέρμετρα επαχθές μέτρο» και τόνισε ότι η καταβολή του τέλους ακινήτων δεν πρέπει να συνδυαστεί με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ειδικά λόγω της σημασίας που έχει το ηλεκτρικό ρεύμα για τη ζωή του ανθρώπου.