Πρόστιμο ύψους 105.000 ευρώ επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον ΟΤΕ, καθώς διαπίστωσε ότι ο Οργανισμός δεν εφαρμόζει -όπως οφείλει- μειωμένα τιμολόγια για τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω. Ο ΟΤΕ μπορεί να προσβάλλει το πρόστιμο σε διοικητικό δικαστήριο.

Ads

Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, μέτρα που αφορούν σε Άτομα με Αναπηρίες και ορίζονται βάσει νόμου, εντάσσονται στις δράσεις που συνθέτουν την Καθολική Υπηρεσία. Σε αυτήν συμμετέχει βάσει νόμου το σύνολο της αγοράς. Ωστόσο, από το 2002 και μετά, ο ΟΤΕ παρέχει στο πλαίσιο της Καθολικής Υπηρεσίας συγκεκριμένες υπηρεσίες προς ΑΜΕΑ, ύψους αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς καμία απολύτως συνεισφορά από οποιονδήποτε, ούτε από το Κράτος ούτε από άλλους παρόχους.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΚΥΑ, που επικαλείται η ΕΕΤΤ, ο ΟΤΕ επισημαίνει πως ως ο μοναδικός υπόχρεος Καθολικής Υπηρεσίας, διαπίστωσε σημαντικά ζητήματα που εγείρονται, τόσο ουσιαστικά όσο και ως προς την πρακτική εφαρμογή και υλοποίηση της. Έθεσε το θέμα αυτό στους αρμόδιους φορείς και ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία με στόχο την αναθεώρηση της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του ο ΟΤΕ εκτιμά ότι το πρόστιμο αυτό είναι άδικο και επεβλήθη μονομερώς από την ΕΕΤΤ, μέσω διαδικασίας στην οποία δεν συμμετείχαν οι φορείς εκείνοι που συνέταξαν την ΚΥΑ και ενώ, την ίδια ώρα, εξετάζουν τρόπους να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα που βάσιμα έθεσε ο ΟΤΕ, ήδη προ 20 μηνών.

Ads