Πρόστιμο 50.000 ευρώ (!) καλείται να πληρώσει η περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία. 

Ads

Το πρόστιμο επέβαλλε η Επιτροπή Ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων μετά από καταγγελία που έγινε στο ΑΤ Σερρών για τρία πανό που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν στις Σέρρες, ανώνυμα και σε άγνωστο χρόνο. 

Σε ανακοίνωσή της η Ανταρσία κάνει λόγο για απόφαση – πλήγμα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δίωξη των αριστερών ιδεών. Μάλιστα αναφέρει ότι αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε και στην Καλαμάτα, όπου με αφορμή αφίσες επιβλήθηκε πρόστιμο στο Μ-Λ ΚΚΕ. «Το γεγονός, ότι η απόφαση δεν είναι μεμονωμένη, αποδεικνύει πως αυτή η δίωξη είναι γενική γραμμή των δυνάμεων της ΝΔ στην τοπική αυτοδιοίκηση», σημειώνει. 

«Είναι φανερό ότι η επιβολή του υπέρογκου αυτού προστίμου δεν αφορά μόνο την περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Ούτε μόνο τον επικεφαλής της Θανάση Αγαπητό που έχει την υποχρέωση καταβολής του προστίμου ενώ είναι ένας εργαζόμενος δάσκαλος με πετσοκομμένο από τις μνημονιακές περικοπές μισθό. Το πρόστιμο αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις στέρησης της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη. 

Ads

» Ποια οργάνωση, ποιο κόμμα, ποια συλλογικότητα σε δήμους και περιφέρειες θα αναλαμβάνει πλέον τον κίνδυνο να εκδώσει μια αφίσα γνωρίζοντας ότι οποιοσδήποτε προβοκάτορας ή αντίπαλός της μπορεί να την πάρει, να την τοποθετήσει κάπου και να βρεθεί υποχρεωμένη να πληρώσει πρόστιμο 50.000 Ευρώ; Με αυτόν τον τρόπο, θα ακυρωθεί στην πράξη οποιαδήποτε πολυφωνία υπάρχει, καθώς μόνο οι πολιτικές δυνάμεις που χρηματοδοτούνται και έχουν τις πλάτες ισχυρών οικονομικών συμφερόντων θα μπορούν να έχουν προεκλογικό λόγο», αναφέρει, μεταξύ άλλων η ανακοίνωση και προσθέτει: 

«Η πρώτη αλήθεια είναι πως τα αστικά κόμματα δεν έχουν ανάγκη την πολιτική αφίσα, αφού έχουν στο πλάι τους, αρωγούς και διαφημιστές, όλα τα συστημικά ΜΜΕ, να διαδίδουν, να κάνουν πλύση εγκεφάλου και να τρομοκρατούν τους ψηφοφόρους, με τη θεωρία του «μικρότερου κακού». Αν και αεροπανό των αστικών κομμάτων, ή αφίσες μεμονωμένων υποψηφίων τους, υπάρχουν σε όλες τις προεκλογικές περιόδους, χωρίς αυτά να αποτελούν… ρύπανση.

Η δεύτερη αλήθεια είναι πως, τα αποκαλούμενα «μικρά», αριστερά και κομμουνιστικά κόμματα κάθε τέσσερα χρόνια καλούνται να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε μεταμεσονύκτιες, ελάχιστης ακροαματικότητας, εκπομπές των ΜΜΕ, προς δόξαν της… ισότητας των ευκαιριών. Γι’ αυτό και η αφίσα γι’ αυτά είναι ένα ελάχιστο μέσο, για τη διάδοση των ιδεών τους».