Πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ, επιβλήθηκε στο ριάλιτι του STAR, «Greece’s Next Top Model (GNTM) 3», εξαιτίας των γυρισμάτων που πραγματοποιήθηκαν, με την χρήση 4X4, μέσα σε, προστατευόμενη από το NATURA, παραλία της Ελαφονήσου.

Ads

Το πρόστιμο, επιβλήθηκε καθώς, σύμφωνα με σχετική Εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, η κίνηση τροχοφόρων μέσων στις προστατευόμενες αμμοθίνες της Ελαφονήσου αποτελεί παράβαση.

Υπενθυμίζεται ότι, είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις για το συγκεκριμένο γύρισμα, τόσο από πολίτες όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, 17 εκ των οποίων μάλιστα, πρόσεφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Να σημειωθεί ότι στον αιγιαλό απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων ανεξάρτητα εάν μια περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000.

Ads

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σαφώς  στο άρθρο 13, παράγραφος 4, του νόμου 3937/2011 «για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας»: 

► Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.

► Εξαιρείται η απολύτως αναγκαία κίνηση για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων, πυρκαγιών, καθώς και για λόγους εθνικής ασφάλειας και άμυνας, καθώς και οχημάτων του φορέα διαχείρισης των περιοχών αυτών.