Διευκρινίσεις έδωσε σήμερα ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής σχετικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών που καλούνται να καταβάλουν από σήμερα.

Ads

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος μίλησε στην σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση της Επιτροπής για την πανδημία, οι πολίτες θα ενημερώνονται μέσω της πλατφόρμας myAADE και το πρόστιμο θα επιβάλλεται κάθε 16 του μήνα και εφόσον κάποιος συνεχίσει να μην εμβολιαζεται.

«Η βεβαίωση των προστίμων θα γίνεται από την ΑΑΔΕ και μετά την παραλαβή των καταλόγων από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «η πράξη επιβολής του προστίμου θα ανεβαίνει στο myAADE και για την πρώτη φορά θα γίνει έως το τέλος Ιανουαρίου».

Επίσης και μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr θα υπάρχει η σχετική ενημέρωση των πολιτών, ενώ αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί στην ώρα του θα υπάρχει προσαύξηση.

Ads

Τέλος όσοι δεν είναι υπόχρεοι και τους επιβλήθηκε το πρόστιμο θα γίνεται αντιλογισμός τον επόμενο μήνα, ενώ εξαιρούνται και όσοι θεωρούνται κάτοικοι αλλοδαπής ή τελούν σε δικαστική συμπαράσταση.

Εξαιρούνται όσοι:

• έχουν κάνει αίτηση στις τριμελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας και μόνο για λόγους υγείας. Την αίτηση υποβάλλει ο γιατρός τους.
• Στην περίπτωση που η αίτηση δεν γίνει δεκτή, θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέχρι τις 28 Ιανουαρίου.
• έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.
• έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό στις 60 χώρες που αναγνωρίζεται το πιστοποιητικό τους στην Ελλάδα, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσα στην πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr».