Μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς στη δημόσια υγεία ανοίγουν με την κλήση 12 γιατρών από την εισαγγελία εφετών Αθήνας, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης κακουργηματικών πράξεων λόγω χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International αλλά και τη διάπραξη φοροδιαφυγής. Παράλληλα, με την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου από την 1η Ιουνίου αναμένονται «λουκέτα», πρόστιμα αλλά και φυλακίσεις για όσους φοροδιαφεύγουν.
Οι δώδεκα ύποπτοι ιατροί θεωρούνται ύποπτοι για χρηματισμό από την DePuy International προκειμένου να προωθούν αν προϊόντα της εταιρείας ζημιώνοντας έτσι το ελληνικό Δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων, όπου εντοπίστηκαν εκατομμύρια ευρώ που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τις νόμιμες αποδοχές τους. Οι γιατροί φέρονται ως αποδέκτες μιζών από «μαύρα ταμεία» της DePuy International (θυγατρικής της αμερικανικής Johnson & Johnson, με έδρα τη Βρετανία) προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, σε συνεργασία και με μέλη διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων.
Οι 12 ύποπτοι λοιπόν καλούνται να απολογηθούν ως ύποπτοι για την τέλεση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), της δωροληψίας και της συνεργίας σε απάτη, πράξεις που έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Επιπλέον, όπως επισημαίνει το σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, οι κατηγορίες μπορεί να απαγγελθούν σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950) καθώς, σύμφωνα με τις ερευνώμενες καταγγελίες, το Δημόσιο πλήρωνε μέχρι και 30% ακριβότερα ορθοπεδικά είδη που φέρονται ότι επέλεγαν με το αζημίωτο οι εν λόγω γιατροί.
Οι έρευνες των αρμόδιων αρχών αφορούν και την διάπραξη φοροδιαφυγής, αφού τα εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν είχαν δηλωθεί. Η αρμόδια εισαγγελέας προχώρησε αρχικά με το αμιγώς ποινικό σκέλος προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο κατάλογος με τα ονόματα των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο και τα αντίστοιχα στοιχεία που παραπέμπουν στις ύποπτες συναλλαγές έφτασαν στην ελληνική Δικαιοσύνη από τις βρετανικές αρχές έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής το οποίο είχε υποβάλει η Ελλάδα, ενώ το έναυσμα στους Βρετανούς για τη σχετική έρευνα έδωσαν οι αμερικανικές αρχές, όταν ήρθαν στην κατοχή τους στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Johnson & Johnson, που το 2006 προχώρησε σε επιχείρηση «καθαρά χέρια» διαπιστώνοντας ότι στα ταμεία της θυγατρικής της De Puy σημειωνόταν περίεργες εκροές μεγάλων χρηματικών ποσών με αποδέκτες πρόσωπα στην Ελλάδα. «Από το 2002 μέχρι και το 2005 δόθηκαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ μίζες σε Έλληνες γιατρούς» έχει ομολογήσει το στέλεχος της DePuy International, Robert John Dougal ο οποίος εκτίει την ποινή του σε βρετανική φυλακή.
Πρόστιμα, «λουκέτα» και φυλακή
Μεγαλύτερα πρόστιμα, «λουκέτο» έως και για 6 μήνες, ποινικές διώξεις, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών αλλά και απώλεια του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ αντιμετωπίζουν όσοι βρεθούν να μην κόβουν αποδείξεις. Ο νέος φορολογικός νόμος που ενεργοποιείται από την 1η Ιουνίου ενεργοποιεί τα αυστηρότερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και προβλέπει:
- Επιβολή προστίμων επί τόπου από τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των εφοριών σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους.
- Επιβολή αυξημένων προστίμων για κάθε απόδειξη ή τιμολόγιο αξίας που δεν εξέδωσε επιτηδευματίας. Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται για κάθε μία απόδειξη ή για κάθε ένα τιμολόγιο αξίας μέχρι 1.200 ευρώ που δεν εκδόθηκε θα είναι αυξημένο από 293 σε 400 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία α’ κατηγορίας, από 586 σε 800 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας και από 880 σε 1.200 ευρώ για όσους τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.
- Ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών και αναστολή λειτουργίας της επιχειρήσεις από 3 έως και 30 ημέρες αντιμετωπίζουν όσοι συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές, καθώς και όσοι εντοπίζουν από διαφορετικούς ελέγχους να μην εκδίδουν φορολογικά στοιχεία κατ’ εξακολούθηση. Σε περίπτωση υποτροπής θα κινδυνεύουν με αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεών τους μέχρι και για 6 μήνες.
- Απώλεια του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίζονται από την Εφορία να μην έχουν κόψει έστω και μία απόδειξη πολύ μικρής αξίας, να μην έχουν καταχωρίσει στα βιβλία τους φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει, να χρησιμοποιούν πλαστά ή εικονικά φορολογικά στοιχεία ή να έχουν καταχωρίσει ανύπαρκτες δαπάνες.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >