Στην πλευρά των φόρων γέρνει, αρκετά βαριά πλέον, η ζυγαριά της ύστατης ελληνικής αντιπρότασης για να διασωθούν συντάξεις και μισθοί.

Ads

Η αντιπρόταση που, με το περίστροφο στον κρόταφο, έχει κατατεθεί στο τραπέζι των πιστωτών και – πλην απροόπτου και νέου… τορπιλισμού – θα γίνει το διαβατήριο της «μη ρήξης» για την αποψινή σύνοδο κορυφής, είναι επώδυνη στο μέτωπο της, παγίως άδικης, έμμεσης φορολογίας και διασώζει συντάξεις και εργασιακές σχέσεις.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τη φέρουν να γίνεται αποδεκτή, εν είδει γενικού πλαισίου τουλάχιστον, από την Κομισιόν αλλά και την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αλλά έως αργά χθες το βράδυ «άγνωστος Χ» παρέμενε η τελική θέση του ΔΝΤ, ειδικά στα θερμά θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Κομβικό ρόλο για την θέση του Ταμείου τόσο σε ό,τι αφορά την τελική έγκριση της ελληνικής πρότασης από τους «θεσμούς», όσο και αυτή καθ΄αυτή την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα παίξει η οδός που θα προκριθεί στο θέμα του χρέους. Μια σαφής αναφορά σε ελάφρυνση χρέους, την οποία άλλωστε επιζητά διακαώς και η ελληνική πλευρά, θα μπορούσε να κάμψει τις αντιστάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, με δεδομένη και τη ρητή θέση της γερμανίδας καγκελαρίου ότι η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση λύσης.

Ads

Οι τελικές απαντήσεις των δύο κυριών θα είναι προϊόν καθαρά πολιτικής διαπραγμάτευσης και θα δοθούν απόψε το βράδυ. Εως τότε, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάνει την ύστατη προσπάθεια για τον «έντιμο συμβιβασμό» στις Βρυξέλλες κομίζοντας μέτρα τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ μόνον στο μέτωπο του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα η τελική ελληνική πρόταση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, προβλέπει διατήρηση του ηλεκτρικού ρεύματος στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13%, πολύ δύσκολα όμως θα επιτευχθεί κάτι αντίστοιχο και για την εστίαση που οδεύει ξανά προς το 23%.

Στο τραπέζι έχει μπει, από την Αθήνα, και η κατάργηση της έκπτωσης ΦΠΑ στα μεγάλα τουριστικά νησιά – Μύκονος, Σαντορίνη κ.λ.π. – , ενώ αντιθέτως θα διατηρηθεί στα μικρότερα νησιά.

Στα φορολογικά μέτρα εντάχθηκε τελικά και η πρόβλεψη για έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ, καθώς και η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς, χωρίς την έκπτωση του 30%, στα εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ.

Στο ασφαλιστικό προβλέπεται σταδιακή κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2016 – ένα μέτρο, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αντιθέτως, δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των υψηλών επικουρικών συντάξεων, καθώς κρίθηκε ότι το μέτρο θα είχε ελάχιστη δημοσιονομική απόδοση με δεδομένο ότι μόλις 80.000 συνταξιούχοι έχουν πια αποδοχές της κλίμακας από 1.000 έως 3.000 ευρώ.

Στα εργασιακά, οι ευρωπαίοι πιστωτές φαίνονται να αποδέχονται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δεν επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις, ρόλο – «κλειδί» ωστόσο εδώ θα έχει η τελική στάση του ΔΝΤ.

Το πακέτο μέτρων που προτείνει η Ελλάδα κλείνει με πρόσθετη μείωση στις αμυντικές δαπάνες και σταδιακό άνοιγμα αγορών με απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και «αστερίσκος»-δέσμευση για  πρόσθετα μέτρα το 2016 «εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Ως μείζον αντιστάθμισμα των δύσκολων υποχωρήσεων που κάνει η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να προβάλει την αντιμετώπιση του θέματος του χρέος. Επ’ αυτού, ο βασικός άξονας της πρότασης της Αθήνας προβλέπει «ρήτρα ανάπτυξης» που θα συνδεθεί με τα των δανείων που έχει λάβει, καθώς και διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, του EFSF.