Για επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα της προστασίας πρώτης κατοικίας κάνουν λόγο πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, επιβεβαιώνοντας την αισιοδοξία της Αθήνας ότι το θέμα αναμένεται να κλείσει πριν από το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εκκρεμότητες αφορούν πλέον τις διατυπώσεις άρθρων και τις επόμενες μέρες – σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ακόμη και σήμερα – θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία που αφορά το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη, η οποία αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό.

Πιο συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να ισχύουν διαφορετικά κριτήρια για τα εμπορικά δάνεια που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία σε σχέση με τα κριτήρια που θα ισχύουν για τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια.

Η συμφωνία, σύμφωνα με την Νέα Σελίδα, προβλέπει ότι η αντικειμενική αξία του ακινήτου που προστατεύεται θα ανέρχεται στα 250.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για στεγαστικό δάνειο. Αν το δάνειο είναι επαγγελματικό προστατεύεται κατοικία με αντικειμενική αξία 175.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, «τελικά κάμφθηκαν οι ενστάσεις των θεσμών για τα επαγγελματικά δάνεια».

Ads

Οι ενδοιασμοί των δανειστών είχαν να κάνουν με το γεγονός πως τα επαγγελματικά δάνεια είναι συγκεντρωμένα στις μη συστημικές τράπεζες, στις οποίες ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα. Όμως, με βάση τα στοιχεία που προσκόμισαν οι τράπεζες, οι θεσμοί υπαναχώρησαν και συμφώνησαν. Ακόμα «κλείδωσε» ότι το ύψος του δανείου και στις δύο περιπτώσεις δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ (όπως είχε συμφωνηθεί από τις αρχές Φεβρουάριου).

Τραπεζικές πηγές σχολίασαν πως το θετικό είναι ότι διατηρείται στα 10 με 11 δισ. ευρώ η περίμετρος των επιλέξιμων δανειοληπτών, καθώς και με τις αλλαγές δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα υπαγωγής θα έχουν περί τους 200.000 δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά δάνεια ύψους 8,5 δις. ευρώ και με κόκκινα επαγγελματικά δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πλέον απομένουν κάποιες διορθώσεις στις διατυπώσεις των άρθρων του νέου πλαισίου, οι οποίες όμως μπορούν να γίνονται ακόμα και μετά την κατάθεση του νομοθετήματος, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές και τόνιζαν πως στόχος είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα και να έχει ψηφιστεί πριν από τις 5 Απριλίου.

Ακόμα αναζητείται λύση για τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη και δεν έχουν πάρει ακόμα δικάσιμο. Οι δανειστές ζητούν η επιλεξιμότητα των συγκεκριμένων δανείων να «τσεκάρεται» μέσω της πλατφόρμας και στην περίπτωση που η πλατφόρμα τα απορρίψει να μην είναι δυνατή η συνέχιση της προστασίας.

Τέλος, ανοικτή συνεχίζει να παραμένει η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβερνητικού επιτελείου, τραπεζών και θεσμών σε ό,τι έχει να κάνει με την πλήρη αναθεώρηση του Ν. 3869/2010 για την πτωχευτική ικανότητα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.