Δέσμες προγραμμάτων για θέσεις… προσωρινής απασχόλησης προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ανεργία που έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδα άνω του 5%. Τα προγράμματα αυτά, που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους και τις εισφορές εργαζομένων και επιχειρήσεων, προβλέπουν την απορρόφηση μέρους των απολυθέντων από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και των συμβασιούχων του Δημοσίου.

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το υπουργείο Εργασίας προωθεί τις ακόλουθες δέσμες προγραμμάτων για την απασχόληση:

Κοινωφελής εργασία. Το πρόγραμμα βασίζεται στους τοπικούς φορείς και εξασφαλίζει την απασχόληση σε 55.000 ανέργους, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, συνολικού κόστους 280 εκατ. ευρώ. Η επιλογή των ανέργων θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, συνήθως μεταξύ των μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 55 ετών) μακροχρόνια ανέργων, βραχυχρόνια ανέργων που δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, εμπόρων και λοιπών επαγγελματιών που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους πριν από δύο έτη. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται υποαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες (δικηγόροι, μηχανικοί, ιατροί κ.ο.κ.) βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, άνεργοι έως 30 ετών που αναζητούν εργασία. Θα απασχολούνται επί 5 μήνες τον χρόνο (περιλαμβάνεται να έχουν και ασφαλιστική κάλυψη) και θα λαμβάνουν καθαρά 625 ευρώ τον μήνα (συνολική αμοιβή 3.125 ευρώ).

Η επιλογή των παραπάνω ανέργων θα γίνεται μέσα από την επετηρίδα του ΟΑΕΔ με βάση αντικειμενικά κριτήρια όπως είναι η διάρκεια της ανεργίας, τα απομείναντα μέχρι τη συνταξιοδότηση ένσημα και η ηλικία του άνεργου. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να προσλαμβάνονται και πάλι για δεύτερο πεντάμηνο μέσα στο έτος. Την ευθύνη για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού θα έχουν τοπικοί φορείς (μη κυβερνητικές, δημοτικές οργανώσεις κ.ά.) υπό τον φόβο διεκδίκησης της μονιμοποίησης (απεργίες, καταλήψεις, δικαστικές προσφυγές). Ετσι οι πρώτες προσλήψεις στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη θα γίνουν με ενδιάμεσο φορέα τα τοπικά παραρτήματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Ads

Οι εν λόγω άνεργοι αναμένεται να απασχοληθούν στις ακόλουθες εργασίες: έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημόσιων ή/και αθλητικών υποδομών, πλατείες, έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος, αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, περιβαλλοντική εκπαίδευση, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών, καθώς και δημιουργική απασχόληση παιδιών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες, όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ατόμων με ειδικές ανάγκες ή παιδιών. Τέλος θα απασχολούνται και σε κοινωνικές δράσεις, όπως κοινωνικά παντοπωλεία, διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών/υποβαθμισμένων περιοχών και έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας.

Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ), μέσω των οποίων θα εξυπηρετηθούν άμεσα 37.000 συμπολίτες μας που αναζητούν απασχόληση. Με προϋπολογισμό 190 εκατομμυρίων ευρώ και τη στενή συνεργασία 13 περιφερειών της χώρας μας, τα ΤΟΠΣΑ προορίζονται να προετοιμάζουν το ανθρώπινο δυναμικό κάθε τοπικής κοινωνίας προκειμένου να ενισχυθούν η επιχειρηματικότητα και η αυτοαπασχόληση μέσω των τοπικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και φορέων.

Η προετοιμασία αυτή αφορά σε κατάρτιση, επιμόρφωση και συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα επιχειρηματικότητας, απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (πρακτική άσκηση), συμμετοχή σε προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δικτύωση επιχειρήσεων και δημιουργία αναπτυξιακών συμπράξεων, συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές και εκθέσεις, ενίσχυση κοινωνικής υποστήριξης ωφελούμενων ανέργων. Θα καλύπτεται επίσης η προετοιμασία και ο σχεδιασμός νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων, με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της αυτοαπασχόλησης, τη στήριξη δομών Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, την κατάρτιση αναπτυξιακών στελεχών, την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού κ.ά.

Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία, που θα αφορά την ενίσχυση της απασχόλησης και την κοινωνική ένταξη ευάλωτων ομάδων και στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, ειδικότερα μέσω της ανάπτυξης της κοινωνικής καινοτομίας. Προβλέπεται η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με τις υπηρεσίες του Μητρώου Επιχειρήσεων και άλλων φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, για την προστασία των καταναλωτών, τη φορολογική υποστήριξη και τη χρηματοδότηση από το υπό σύστασιν Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας.