Τη σύγκλητο του ΕΚΠΑ συγκαλεί εκτάκτως την Τρίτη στις 9.30 πμ, ο πρύτανης του πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης με θέμα τη λειτουργία του ιδρύματος. Παράλληλα, την ανάκληση της παραπομπής του στο πειθαρχικό ζητά η ΠΟΣΔΕΠ από τον υπουργό Παιδείας. Στο μεταξύ, την προκήρυξη δύο 24ωρων απεργιών αποφάσισαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού (ΕΚΠΑ), ενώ την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών της είχε αποφασίσει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τονίζοντας όμως πως «παραμένει σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα μέχρι η κυβέρνηση να υλοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις δεσμεύσεις της». Πάντως, η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση καταγγέλλει ότι είναι ψέματα τα περί ομοφωνίας στην απόφαση. Στο Πολυτεχνείο οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος ανέστειλαν την απεργιακή τους κινητοποίηση και θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη.

Ads

Να ανακαλέσει την παραπομπή του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη, στο Πειθαρχικό καλεί τον υπουργό Παιδείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, η οποία σε ανακοίνωσή της,  χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την παραπομπή τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή «οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις του Πανεπιστημιακού χώρου με το υπουργείο Παιδείας». «Το άμεσο πρόβλημα λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών δε μπορεί να λυθεί με τέτοιου είδους ακραίες ενέργειες αλλά μόνο με συναίνεση και διάλογο με βάση συγκεκριμένες προτάσεις», υπογραμμίζει.

Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «η ενέργεια της παραπομπής του κ. Πελεγρίνη -που μετατρέπεται σε αποδιοπομπαίο τράγο- καταδικάζεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, συνεπώς και από  την ΠΟΣΔΕΠ, αφού χρησιμοποιείται προσωπικά από τον υπουργό Παιδείας ως σωσίβια λέμβος για τη συγκάλυψη των τεράστιων πολιτικών ευθυνών του».

Αναστολή της απεργίας στο ΕΜΠ

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου ανέστειλαν την απεργιακή τους κινητοποίηση. Θα πραγματοποιήσουν, ωστόσο, νέα γενική συνέλευση την Πέμπτη με αντικείμενο την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος απέναντί τους.

Ads

Απεργία διοικητικών του ΕΚΠΑ την Τρίτη και την Τετάρτη

Την Τετάρτη, μετά το πέρας των δύο 24ωρων απεργιών που αποφάσισαν, οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ θα επανακαθορίσουν τη στάση τους σε νέα Γενική Συνέλευση.

Η πλειοψηφούσα παράταξη του ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων εξέφρασε για άλλη μία φορά τη διαφωνία της με την απόφαση, καθώς τάχθηκε υπέρ της αναστολής τής κινητοποίησης και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας, όπως αποφάσισε και η Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων.  

«Θεωρούμε λανθασμένη την απόφαση της Ομοσπονδίας, ζητάμε την απόσυρση της ΚΥΑ περί διαθεσιμότητας», δήλωσε ωστόσο από την πλευρά του ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και της απεργιακής επιτροπής των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ. «Διάλογος μπορεί να γίνει μόνο στη βάση των δικών μας προτάσεων» τόνισε και η Μαριλένα Λογοθέτη, επίσης μέλος της απεργιακής επιτροπής.

Στο μεταξύ, προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα έλαβε από τον εισαγγελέα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης.
 
Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Ομοσπονδία των διοικητικών
 
Σε αγωνιστική επαγρύπνηση και ετοιμότητα μέχρι η κυβέρνηση να υλοποιήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις δεσμεύσεις της παραμένει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Ειδικότερα, οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων ζητούν:
 

  • Nα διασφαλιστεί ότι δεν θα χάσει ούτε ένας διοικητικός υπάλληλος από αυτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα την εργασία του, ότι θα εργάζονται δηλαδή στα ιδρύματα με ενδο-ιδρυματική ή δια-ιδρυματική κινητικότητα, κάτι που εξαρχής ετέθη ως βασικό αίτημα μας (καμιά απόλυση).
  • Να διασφαλιστεί ότι κανείς από τους υπαλλήλους που δεν απογράφηκαν δεν θα τεθεί σε αργία, δεν θα παραπεμφθεί σε πειθαρχικό και ότι θα τεθεί σε κινητικότητα (εφόσον συντρέχει λόγος) επί ίσοις όροις με τους άλλους υπό διαθεσιμότητα συναδέλφους, χωρίς μηδενική ή αρνητική μοριοδότηση.
  • Να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων μέσα από την επαρκή και αναγκαία στελέχωση τους.
  • Να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στον πίνακα κατάταξης (διαπιστωτική πράξη) λαμβανομένων υπόψη των πινάκων με τα πραγματικά στοιχεία μοριοδότησης που θα στείλουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων αλλά και των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

 
Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν οι διοικητικοί υπάλληλοι, «δεν απεμπολούμε αιτήματα και θέσεις για την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, η υπονόμευση του οποίου μέσα από το νέο πλαίσιο (Ν.4009/2011) αλλά και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων θα μας βρει απέναντι». Ανοιχτό, όπως τονίζουν τέλος παραμένει το θέμα της ισχύος των διαπιστωτικών πράξεων, δεδομένου ότι πολλοί εκ των υπαλλήλων που αναγράφονται σε αυτές, έχουν αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης και υπογραφής διοικητικών και λογιστικών πράξεων.

Η απόφαση ελήφθη, ενώ η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΚΠΑ συνεχιζόταν και σήμερα, Δευτέρα, ενώ είχε ανασταλεί στο Πολυτεχνείο.

Καταγγελίες για την απόφαση της Ομοσπονδίας 

Στο μεταξύ η Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση καταγγέλλει ως ψέματα τα περί ομοφωνίας στην απόφαση για «κλείσιμο» του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων. Η σχετική ανακοίνωση από την Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση Εργαζομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:
 
Το Κ.Σ. της ΟΔΠΤΕ συνεδρίασε στη Λάρισα τη Κυριακή 8-12-2013 και «…κατέληξε με ομόφωνη απόφαση στα εξής… Αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων μας…» (από την απόφαση του Κ.Σ.).
 
Δεν γνωρίζουμε πόσα και ποια μέλη του Κ.Σ. ήταν παρόντα στη συνεδρίαση. Εκείνο που είναι καθαρό είναι ότι τα 3 μέλη του Κ.Σ. από την Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση και το 1 μέλος του Κ.Σ. από το Δίκτυο Διοικητικών είχαν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.
 
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι που συμμετείχατε στη συνεδρίαση του ΚΣ στη Λάρισα αποφασίσατε να πείτε Ο.Κ. στην πρόταση του Αρβανιτόπουλου. Αποφασίσατε να κλείσετε τον αγώνα του Διοικητικού Προσωπικού χωρίς καν να διαβουλευτείτε με τους Συλλόγους μέλη.
 
Γιατί όμως δεν λέτε την αλήθεια και ανακριβώς μιλάτε για ομόφωνη απόφαση ;
 
Γιατί δεν μιλάτε καθαρά και να πείτε ότι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΜΕ σε αγαστή συνεργασία αποφάσισαν να κλείσουν τον αγώνα !!!
 
Αυτά προς το παρόν και έπεται συνέχεια
 
Τα μέλη του Κ.Σ.
 
Τασούλα Βεζιρτζόγλου
 
Γιώργος Πετρόπουλος
 
Ζαχαρίας Τριγάζης
  
Προθεσμία για τον Πελεγρίνη
 
Προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα ζήτησε και έλαβε από τον εισαγγελέα ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος είχε κληθεί σήμερα σε ανωμοτί κατάθεση για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος.
 
Η κλήση του κ. Πελεγρίνη έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αναφορά που είχε υποβάλει στον Άρειο Πάγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος ενώ με την έρευνα συσχετίστηκε και ανακοίνωση του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ στην οποία καταλογίζονται ευθύνες στον πρύτανη για την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο.

Αντιρρήσεις των καθηγητών του ΑΠΘ για το ψήφισμα της Συγκλήτου

Αντιρρήσεις σχετικά με το ψήφισμα της συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Πελεγρίνη, εξέφρασε ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση των διδασκόντων, στο ψήφισμά της κατά τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου η σύγκλητος του ΑΠΘ χαρακτήρισε αβάσιμη την πειθαρχική δίωξη που άσκησε ο υπουργός Παιδείας σε βάρος του Θ. Πελεγρίνη.

«Δυστυχώς, η σύγκλητός μας συνηθίζει να τοποθετείται για υποθέσεις που εκκρεμούν, ιδίως σε ποινικά δικαστήρια, σε βάρος μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, κυρίως συνδικαλιστών ή διοικητικών οργάνων. Εκφράζουμε τη ριζική μας αντίρρηση σε αυτή την πρακτική, η οποία και νομικά πάσχει και πολιτικά-ηθικά είναι προβληματική, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει το κύρος της συγκλήτου και του ΑΠΘ» αναφέρουν οι καθηγητές στην ανακοίνωσή τους. 

Ο Σύνδεσμος Καθηγητών του ΑΠΘ κάνει λόγο για παρέμβαση στη λειτουργία θεσμικών οργάνων ελέγχου της παραβατικότητας η οποία δείχνει έλλειψη σεβασμού στη δημοκρατία και επιλεκτική έκδοση ψηφισμάτων υπέρ προσώπων που καταστρατηγεί βασικές αρχές της ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ισότητας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Επίσης, χαρακτηρίζει το ψήφισμα στήριξης του πρύτανη του ΕΚΠΑ ακαδημαϊκά αντιδεοντολογικό, «διότι εμφανίζει τη σύγκλητο του ΑΠΘ, στη διαμάχη μεταξύ Πρύτανη και Συμβουλίου ΕΚΠΑ (δηλαδή μεταξύ δύο διοικητικών οργάνων του πανεπιστημίου), να παίρνει έμμεση αλλά σαφή θέση υπέρ του πρώτου». Τέλος, οι καθηγητές τονίζουν ότι η σχετική απόφαση της συγκλήτου του ΑΠΘ κινδυνεύει να αναγνωστεί από την κοινωνία ως μια επίσημη θέση συντεχνιακής στήριξης, κάτι που μειώνει το κύρος της συγκλήτου και του πανεπιστημίου.