Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, έχει πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις στο χώρο της Υγείας και όχι μόνο. Επιπλέον σοβαρά ερωτήματα προκαλούνται και από μια συγκεκριμένη διατύπωση, στο άρθρο 9, του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά «κωλύματα διορισμού ιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας». 

Ads

Εκεί, αναφέρεται πως ένα από τα κωλύματα για διορισμό αποτελεί το να μην είναι υγιής ο γιατρός, διατύπωση που εγείρει σοβαρές ανησυχίες για το τι πραγματικά εννοεί, καθώς δεν δίνονται περισσότερες διευκρινήσεις. 

Αναλυτικά το άρθρο:

image

Ads

Υπενθυμίζεται πως οι υγειονομικοί τις επόμενες ημέρες προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες και κινητοποιήσεις, καταγγέλλοντας πως «γυρίζει τη δημόσια Υγεία στην εποχή πριν τη δημιουργία του ΕΣΥ, όταν μπορούσε να βρει την υγεία του μόνο όποιος είχε μέσο ή χρήματα». 

Είναι αξιοσημείωτο ότι απέναντι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που μετξύ άλλων ανατρέπει τις εργασιακές συνθήκες των νοσοκομειακών γιατρών, αίρει την αποκλειστική απασχόληση στο Δημόσιο και δίνει το δικαίωμα σε ιδιώτες να καλύπτουν κενά στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν ήδη τοποθετηθεί όχι μόνο οι ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών σε όλη την χώρα αλλά και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καθώς και οι σύλλογοι Αθηνών, Πειραιώς, Πάτρας, οι διοικήσεις των οποίων κατά κανόνα βρίσκονται πολιτικά κοντά στη Νέα Δημοκρατία.

Το ζήτημα για την επίμαχη αναφορά στο άρθρο 9 ανέδειξε μέσω ανάρτησής του και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ζητώντας εξηγήσεις και τονίζοντας πως ο Θ. Πλεύρης «μόνο για αυτό το άρθρο θα πρέπει να παραιτηθεί».