Την άμεση πρόληψη 300 μόνιμων γιατρών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αλλά και την αναγκαστική διάθεση ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα Υγείας προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε πριν από λίγο στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας.

Ads

Η κίνηση του υπουργού Υγείας προκάλεσε αντιδράσεις και σκωπτικά σχόλια καθώς έρχεται μετά την ανακοίνωση του δεύτερου καθολικού lockdown στη χώρα και αφού πρώτα το ΕΣΥ έχει βρεθεί σε κατάσταση ασφυξίας με τους νοσοκομειακούς να κραυγάζουν για τις τεράστιες ελλείψεις, τις οποίες μέχρι σήμερα η κυβέρνηση διέψευδε. 

Όπως εξήγησε ο Β. Κικίλιας, οι γιατροί – εκ των οποίων οι 100 είναι επιλαχόντες – θα ενταχθούν άμεσα στο ΕΣΥ, ενώ θα επεκταθεί η δυνατότητα σε όλους ειδικευόμενους το επιθυμούν να υπηρετήσουν το σύστημα με προσμέτρηση χρόνου. Στους δε γιατρούς που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, δύναται να επεκταθεί η σχέση εργασίας τους για άλλους έξι μήνες, ενώ για τους ιδιώτες προβλέπεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο ΕΣΥ με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.

«Δηλώνω ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων έναντι αμοιβής», είπε ακόμη ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «η προσπάθεια που κάνουμε αφορά και εμπεριέχει όλους τους πολίτες, κόμματα, βουλευτές και επιστήμονες. Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ads

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι η τροπολογία αποτελεί ομολογία αποτυχίας ενώ η κυρία Ευαγγελία Λιακούλη από το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε ότι η τροπολογία έπρεπε να έρθει νωρίτερα στην Βουλή.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται με δριμύτητα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την τροπολογία του Βασίλη Κικίλια. «Ο κος Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε απόλυτο πανικό. Αλλιώς δεν εξηγείται πώς σε μια τροπολογία καταφέρνει να ξεγυμνώσει όλη την εγκληματική του ανεπάρκεια στην πανδημία» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:

«Έξι μήνες η βασική μας κριτική στη κυβέρνηση είναι ότι άνοιξε αλλοπρόσαλλα τον τουρισμό δίχως σχέδιο, αφού δεν επέβαλε πρωτόκολλα για υποχρεωτικό αρνητικό τεστ στις πύλες εισόδου. Και ότι δεν ενισχύει το ΕΣΥ με πρόσληψη μόνιμων γιατρών και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ. Έξι μήνες ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι το πρώτο δεν γίνεται και το δεύτερο δεν χρειάζεται.Έπρεπε να φτάσουν οι νεκροί τους 700 και τα κρούσματα τα 3.000 τη μέρα για να προχωρήσει στα αυτονόητα και να τα κάνει πράξη».