Στην πρόσκαιρη αφαίρεση από τον εφαρμοστικό νόμο των διατάξεων για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΕΥΑΘ, που προκαλούν τριγμούς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, προχωρά η κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αποκρατικοποιήσεις αυτές δεν θα προχωρήσουν, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά στο πρόγραμμα. Όμως κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι επειδή δεν επείγουν και θα γίνουν μέσα στο 2012 και οι σχετικές διατάξεις θα έρθουν με άλλους εφαρμοστικούς νόμους τους επόμενους μήνες.

Ads

Υπερεξουσίες στο Ταμείο για της ΔΕΚΟ

Εξάλλου το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, θα έχει υπερεξουσίες αναφορικά με τις ΔΕΚΟ, όπως προβλέπεται στον Εφαρμοστικό Νόμο. Σύμφωνα με το «Έθνος», θα έχει τη δυνατότητα να αλλάζει το καταστατικό των εταιρειών των οποίων αναλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση (δηλαδή αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μείωση προσωπικού κλπ), να προχωράει σε αναδιάρθρωση μίας ΔΕΚΟ ή ακόμη και να τη θέτει υπό εκκαθάριση. Θα μπορεί επιπλέον να παρέχει εγγυήσεις για να δανείζεται το Δημόσιο τόσο από τις αγορές όσο και από την τρόικα. Βάσει ειδικής διάταξης του νόμου, δύο εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες της Ευρωζώνης θα συμμετέχουν ως παρατηρητές στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου. Οι δύο παρατηρητές θα έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τα τρία από τα επτά μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων που θα έχει το Ταμείο. Το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων θα αναλαμβάνει να ξεμπλοκάρει τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων που έχουν δυσκολίες και θα εισηγείται προς το διοικητικό συμβούλιο τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενδεχόμενο επιστράτευσης της ΔΕΗ

Η σημερινή ημέρα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της απεργιακής κινητοποίησης της ΓΕΝΟΠ, όχι μόνον επειδή εκκρεμεί η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, αλλά κυρίως επειδή η κυβέρνηση φαίνεται πλέον αποφασισμένη να δώσει οριστικό τέλος, προχωρώντας σε πολιτική επιστράτευση των απεργών. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, άφησε το περασμένο Σάββατο ανοιχτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας σε δήλωσή του ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο από μεμονωμένες πρακτικές, που δεν σέβονται, όχι μόνο τις δικαστικές αποφάσεις, αλλά και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, και τελικά αναιρούν το χαρακτήρα της ΔΕΗ ως επιχείρησης κοινής ωφέλειας».

Ads

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου στις δηλώσεις που έκανε προχθές το βράδυ επεσήμανε τον κίνδυνο μπλακ άουτ: «Εξαιτίας των μονάδων που είναι εκτός λειτουργίας, δημιουργείται έλλειμμα, που θέτει σε κρίσιμη κατάσταση την ευστάθεια του συστήματος, και δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο». Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ πάντως σημειώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ άουτ, αφού έχουν τοποθετηθεί στο σύστημα ειδικοί μηχανισμοί αποτροπής, ενώ τονίζουν ότι και οι πέντε από τις έξι ιδιωτικές μονάδες βρίσκονται στο νότιο σύστημα, ενισχύοντας έτσι την ισορροπία ζήτησης παραγωγής ρεύματος.